‘Underverden 2’: Overhaler suverænt 1’eren – solid og spændingsfyldt actionfilm!

Anmeldt af: Susanne Schatz

‘Underverden’ fra 2017 blev en stor succes, og blev også vældigt godt modtaget blandt anmelderene. Seks år efter den første film, er det nu tid til en efterfølger.

Syv år i fængsel har sat tydelige spor på Zaid (Dar Salim) – som næsten ikke er genkendelig! Hans beslutning om, at hævne sin afdøde bror ved at gå i krig mod den københavnske underverden har kostet ham alt; hans job som hjertekirurg, kontakten til familien og hans elskede søn Noah. Helle (Birgitte Hjort Sørensen) fra PET frister ham med et tilbud om løsladelse men med enorme risici – dealen er at han skal infiltrere det københavnske bandemiljø. Men er det en god ide igen at ”lege med de store drenge”?

Men kan roligt sige, at Dar Salim (bl.a. kendt fra ‘Borgen’, ‘Dicte’ og ‘Kriger’) bærer hele filmen, selvom birollerne fungerer udmærket, specielt Birgitte Hjort Sørensen (bl.a. kendt fra ‘Greyzone’ og ‘Borgen’). Hun forener coolness, egoisme, nærvær og hendes skjulte dagsorden på en meget overbevisende og realistisk måde. Hun har en plan, og den skal lykkes, uanset hvad ofrene bliver.

Allerede de første scener byder på et meget højt spændingsniveau med ret voldsomme scener, men simpelthen så godt lave. Musikken, som kan mærkes i hele kroppen, er en afgørende faktor, så man sidder spændt, nysgerrig, forskrækket, delvis frastødt, og med ”kaninpuls og svedige poter”.

Action scenerne er måske lidt urealistiske, men sådan er det i actionfilm. Altså at helten ikke bliver ramt af selv maskingeværsalver osv., mens de onde dør som fluer. Jeg synes det afgørende er at handlingen og spændingskurven fungerer. Og sådan er det her.

Dar Salim må have arbejdet afsindigt meget med sin krop – selvom han helt sikkert normalt er i god form. Nemlig den ene scene, hvor han hopper ned fra en altan og … – nej, det afsløres ikke, hvad der sker – virker ret vild og rejser spørgsmålet: ”Kan det lade sig gøre?!” Jeg ved det ikke, men har heller ikke lyst at prøve det.

De scener, hvor Zaid er sammen med sin søn, er fyldt med fine nuancer: hvordan kontakten gradvis etableres – sammenspillet mellem Dar Salim og Asgar Hansen (Noah) er enormt rørende, og de har en virkelig god kemi.

‘Underverden II’ er meget mere end en actionfilm. Instruktøren Fenar Ahmed (‘Underverden’, ‘Ægte vare’ og Valhalla) formår at skabe en god balance. Et realistisk billede af, hvad der foregår i bandemiljøet, men også personlige aspekter, og hvilke omkostninger og konsekvenser et valg kan have.

Desværre må jeg indrømme at jeg ikke er særlig begejstret for Stine Fischer Christensen – jeg synes slet ikke hun passer til sin rolle, men det er bare en lille detalje.

 Dog er der også en anden anke og det påvirkede delvis underholdningen og fornøjelsen: Der mangler undertekster! Nogle gange er det virkelig svært at forstå pga. bandemiljøslang, musikken.

Jeg var ikke megabegejstret for ‘Underverden’ og var lidt forbeholden ift. efterfølgeren, men den er virkelig rigtig god og holder niveauet hele vejen igennem! 

”Actionfilm med dybde” kan ses (næsten) af alle, men måske ikke, hvis man har et meget sart gemyt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: