‘The Woodcutter Story’: ‘Fargo’ møder Sisyfos-myten, et sted mellem drøm og virkelighed

Anmeldt af: Nikolaj Madsen

Den finske instruktør Mikko Myllylahtis første spillefilm, fortæller på besynderligt vis historien om de filosofiske træ-huggere, der mister deres arbejde og forstanden med.

‘The Woodcutter Story’, instrueret af Mikko Myllylahti, starter med en mand, der vandrer gennem det finske landskab med en kuffert. Han træder indenfor i en lille hytte på toppen af et bjerg, hvor han får en dame til at underskrive en kontrakt, der vil bestemme skæbnen for de mange mennesker der bor nedenfor bjerget. Filmens måde at sige at alt er forudbestemt. Resten af historien bliver fortalt, nærmest som et eventyr, der med sine mange fantasyelementer slører linjen mellem drøm og virkelighed. Hvor vi følger Pepe igennem hans begivenhedsrige liv i byen.

Arbejde er et af filmens største temaer. Hvordan arbejde skaber vores identitet, hvordan det giver vores liv mening og hvordan det er pludselig at stå uden det arbejde, man har haft hele sit liv. Når byens savværk bliver lukket og lavet om til en mine, mister nogle af filmens hovedpersoner modet og gør uforklarlige ting fordi de er desperate. De får nu arbejde i minen, men de finder det meningsløst at flytte rundt på sække hele dagen. De ved ikke hvad der er i sækkene og de ved ikke hvorfor de skal flyttes. Denne absurditet stammer sikkert fra Albert Camus’ ”Sisyfos-myten” der handler om Sisyfos, der for evigt skal rulle en sten op af et bjerg. Når den når toppen ruller den ned igen og så må han starte forfra. Filmen fremstiller absurditeten på en spændende og tankevækkende måde.

Filmen indeholder mange korte scener uden handling, hvis formål er at opbygge karaktererne og stemningen, men de er mere distraherende end de er til gavn. Størstedelen af karaktererne er flade og er kamoufleret bag deres meget filosofiske replikker, der til tider kan være tåkrummende. Filmens hovedperson, Pepe, lærer man heller ikke særlig godt at kende og det er en skam, for der er mange tidspunkter i filmen hvor man nærmest tvinges til at have dårlig samvittighed for ham.

Der sker den ene besynderlige ting for Pepe efter den anden – i starten er det spændende, men det bliver ved i sådan en grad at man begynder at tro at det ikke betyder noget. Man ender faktisk med at blive lidt træt af det, da det føles som om filmen prøver lidt for hårdt at være anderledes og unik.

Filmen har med sine mange flotte landskabs- og etableringsskud et flot udseende, der vender mine tanker mod ‘Fargo’ (1996), en film der gør næsten alt hvad ‘The Woodcutter Story’ prøver på, bare bedre. Jeg så også en meget tydelig reference til ‘The Shining’ (1980), men det føltes mere som en billig overraskelseseffekt end som en egentlig hyldest til Kubricks film.

Jeg kom til at tænke en del på Wes Anderson mens jeg så filmen. Ikke bare på grund af de symmetriske og retvinklede shots, der kommer i ny og næ, men også fordi jeg kunne genkende en anden af Andersons karakteristika: børnene opfører sig voksent og de voksne opfører sig barnligt. Hovedpersonens søn tager selv nogle meget voksne valg og den lille pige overtager frisørsalonen. De voksne dovner den af på arbejdspladsen, hopper til konklusioner som et barn ville og tager valg uden egentlige grunde.

Stilheden fylder mange af filmens scener og er udtryk for karakterernes mangel på medfølelse. For eksempel når Pepe begynder at græde under kortspillet er hans hulken det eneste man hører, før han bliver afbrudt af sin hårde og kontante mor, der siger ”tudeprins”. I modspil til stilheden har vi et udmærket soundtrack af Jonas Struck, hvilket har en passende mængde melankoli, som passer rigtig godt til resten af filmen. Lyddesignet er meget levende og naturligt, så man næsten sidder og fryser mens man ser filmen.

Trods sine svagheder er filmen en interessant og charmerende film, der med sin fantastiske slutscene ikke forlader tankerne med det samme.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: