‘Avatar: The Way of Water’: En imponerende visuel side kan ikke redde en tynd, langtrukken og forudsigelig historie

Anmeldt af: Lou von Brockdorff

I 2009 kom den første ‘Avatar’-film, som blev en kæmpe succes. Her 13 år efter får vi nu efterfølgeren. Og nu er spørgsmålet, om de 13 år har været ventetiden værd?

I ‘Avatar’-universet er der gået 10 år siden vi forlod Jake på Pandora. Han har slået sig ned hos Na’vierne, hvor han er blevet gift med Neytiri, og har fået fire børn med hende. Men da menneskene, anført af Quaritch som nu har fået sine minder overført til en Na’vi krop, vender tilbage til Pandora for at dræbe Jake, må Jake og hans familie forlade skoven. De søger tilflugt hos havfolket og får lov til at bosætte sig der, på den præmis at de lærer at være havfolk, så de kan gøre sig nyttige.

‘Avatar: The Way of Water’ er igen instrueret af James Cameron, som også har skrevet manus. Han er ikke helt ukendt med kæmpe succeser, som den første ‘Avatar’-film blev, da han også har instrueret ‘Titanic’, ‘Terminator 2’ og ‘Aliens’. Ret hurtigt efter den første ‘Avatar’-film annoncerede Cameron, at han havde ideer til ikke bare en eller to efterfølgere, men fire efterfølgere.

Jeg var lidt skeptisk omkring denne udmelding. Jeg var en af de personer der ikke var specielt imponeret over den første film. Den var da vildt flot, men handlingen var utroligt uoriginal, og næsten en form for remake af Disneys ‘Pocahontas’. Derfor har mine forventninger til ‘Avatar: The Way of Water’ heller ikke været specielt høje.

Det er igen Sam Worthington og Zoe Saldana i rollerne som Jake Sully og Neytiri, og derudover vender Stephen Lang og Sigourney Weaver også tilbage. I andre roller finder vi b.la. Kate Winslet, Cliff Curtis, Edie Falco, Jemaine Clement, Jack Champion, Britain Dalton, Jamie Flatters og Trinity Jo-Li Bliss.

Skuespillet er ganske udmærket. Jeg synes man formår at skabe nogle fine karakterer, som man gerne vil bruge tid med. Jeg har dog et lille problem med karaktererne, men det er nok mere et manus problem.

Ret hurtigt inde i filmen begynder alle karaktererne at snakke engelsk. Det giver mening, da amerikanere jo nok ikke vil gå ind og se en 3-timers film med undertekster. Men det gør at der indimellem hos Na’vierne bliver brugt moderne engelske vendinger, som f.eks. “Bro”, “Shit” og “Perv”. Det river mig ud af handlingen, og for at være ærlig vil jeg hellere have at de bare snakkede deres Na’vi sprog, mens menneskene så snakkede engelsk. Det hjælper heller ikke på det, at meget af dialogen mellem Na’vierne er ret prætentiøs.

Det er ikke det eneste problem jeg har med manus. Et andet problem er filmens længde. Filmen varer over 3 timer og i midten af filmen er der et langt stykke hvor handlingen går i stå, og hvor det bliver meget langtrukkent. Der er også nogle gentagelser i løbet af filmen, som man kunne have udeladt. Derudover er der nogle forhold imellem nogle af karaktererne, som virker underligt ufortalte.

I min optik kunne filmen sagtens være 45 minutter kortere. Det føles som om at Cameron er blevet lidt for glad for sit ‘Avatar’-univers og dvæler lidt for meget ved forskellige ting. Jeg var også forvirret enkelte steder.

Jeg lavede den fejl, at jeg ikke fik set den første ‘Avatar’ igen, inden jeg så denne film. Og der var karakterer og ting fra den første film jeg havde glemt, hvor det føles som en selvfølge at man stadig kan huske det. Måske kunne man godt introducere publikum til universet igen, hvis nogle ligesom mig, sidst så ‘Avatar’ for 13 år siden. Men her er en opfordring til folk.. Det vil være en god ide at se den første film igen.

Det sidste store klimaks er også lidt en gentagelse af klimakset i den første film, med den lille ændring at det nu foregår på vandet, og ikke i en skov.

Når man snakker ‘Avatar’, er man selvfølgelig også nødt til at snakke om den visuelle side. Og her imponerer ‘Avatar: The Way of Water’, det meste af tiden. Der er nogle vanvittigt flotte scener, både i skoven og ved vandet, som med 3D effekten bare bliver endnu flottere. Na’vierne er også flot animeret og er meget udtryksfylde, ligesom de forskellige væsner på Pandora også er imponerende. Visuelt er det en meget betagende planet og univers, som Cameron og hans SFX folk har skabt. Men… Der er dog alligevel enkelte steder hvor jeg synes effektarbejdet skuffer. Der er endda et eller to steder, hvor jeg synes effekterne er decideret grimme.

Det er en skam, især fordi at jeg havde håbet at effekterne kunne hive den tynde historie op.

Billederne og kameraarbejdet er dog alligevel prangende, og var med til at holde min opmærksomhed fanget. Her har Cameron benyttet sig af en gammel samarbejdspartner, i form af fotografen Russel Carpenter, der også filmede ‘Titanic’ og ‘Avatar’.

På lydsiden har vi igen ‘Avatar’-temaet som det primære stykke musik, men udover det, så virker scoret til ‘Avatar: The Way of Water’ ret anonymt. Det er Simon Franglen der har lavet musikken. Han er rimelig ny som komponist, men har arbejdet med filmmusik i mange år.

Jeg havde håbet at ‘Avatar: The Way of Water’ havde en ny og spændende historie. Især også da jeg læste om den lange spilletid. Men ‘Avatar: The Way of Water’ er en visuel film, hvor det er tydeligt at størstedelen af arbejdet ligger her, og historiedelen er der måske ikke lagt ligeså meget arbejde i. Efter at have set denne film, må jeg indrømme at jeg ikke rigtigt ser frem til de 3 andre ‘Avatar’-film, vi har i vendte. Og måske må jeg bare indse at ‘Avatar’-franchisen ikke rigtigt er for mig.

‘Avatar: The Way of Water’ bliver klart reddet af den visuelle side, for ellers havde det været en endnu mere langtrukken og forudsigelig omgang, end den allerede er. Men det ender med lige at blive en tålelig, om end lang, omgang. Og ser man bort fra de enkelte steder, hvor effektarbejdet skuffer, så er det alligevel visuelt en af de flotteste film i år.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: