‘1899’: føles som et langtrukkent og mørkt mareridt, man aldrig vågner op fra

Anmeldt af: Susanne Schatz

Mændene bag Netflix succesen ‘Dark’ er tilbage med en ny serie, hvor flere danske skuespillere er bland castet.

Vi følger forskellige karakterer, som i starten af hvert af de otte afsnit oplever en voldsom drøm, og som bliver vækket af en stemme, der råber: ”Vågn op!”!  Det lyder som udgangspunkt spændende. Specielt, når hele handlingen foregår på skibet Kerberos på vej til New York, med ca. 1.500 passagerer.

I starten får vi at vide, at et søsterskib med navnet Prometheus har været forsvundet i fire måneder. Nogle mystiske mosesignaler fører dem til Prometheus, uden tegn på liv, og fra rederiet kommer beskeden ”Sænk skibet!”. Men kaptajnen går mod ordren, vender om og vil trække Prometheus hjem.  Hans beslutning falder ikke i god jord hos mandskabet og passagererne, og situationen begynder at løbe løbsk.

Langsomt i ‘1899’, åbnes der op for hovedpersonernes liv. Vi møder bl.a. en dansk præstefamilie, et fransk par, en asiatisk pige med sin mor og en engelsk kvinde, som rejser alene. Alle bærer på en hemmelighed, som næsten ”tvinger” dem til at starte på en frisk i New York.

Makkerparret Baran bo Odar og Jantje Friese har allerede skabt den succesfulde Netflix serie Dark. Med ‘1899’ laver de en serie hvor vi bliver præsenteret for forskellige nationaliteter, der alle snakker deres eget sprog. Serien er et mystisk, filosofisk, psykologisk sci-fi drama. Hvor tid og rum gradvist ophæves, og hvor virkelighed og drømme flyder sammen – en kompleks enigma!  

Altså, ideen har noget, også selvom det med alle de forskellige sprog var ret udfordrende. Selvom jeg var med på det – i hvert fald i starten.

 Introen til serien er afsindig flot lavet og var hver gang en fornøjelse at se på – ligesom musikken var anderledes og interessant! Alle scener, som ikke foregik på skibet, var også fantastisk lavet – en meget flot serie!  

Til gengæld var alt, der foregår på skibene dystert og mørkt, nogle gange kunne jeg ikke se hvad der skete. Selvfølgelig kan jeg se pointen i, at det er mere autentisk med de mørke farver og lidt lys, vi er jo i 1899, men på den anden side dukkede ting op, som heller ikke fandtes dengang (som fx lommelygter). Jeg tror at man sagtens kan optage scener, som giver et dyster indtryk og alligevel giver publikummet chancen for at se mere.

Et andet problem var, at der var meget larm i baggrunden, skibets/stormvejrs ”naturlige lyd”, hvilket gjorde, at det var svært at forestå danskerne. De var nemlig de eneste uden undertekster.

Undervejs var der nogle uventede twist i handlingen, nogle overraskende udviklinger og fx den danske families historie var interessant og gav rigtig god mening i den store sammenhæng, som man desværre ikke kan sige om alle historier og detaljer.

Efter det første afsnit var jeg nysgerrig og fanget af fortællingen, men rundforvirret! De næste 3-4 afsnit føltes til gengæld meget langtrukne og ikke særlig afklarende – min nysgerrighed blev erstattet af tunghed, og næsten en ”lille depression” .

Men der var stadigvæk håb om en bedre fortsættelse og ikke mindst en utraditionel, spændende afslutning.

Uden at røbe for meget, vil jeg nævne at serien ikke blev mere interessant eller sluttede på en fed måde. De forskellige ”gadgets”, som er blevet brugt til at ophæve alle tids- og virkelighedsgrænser, var rigtige gode og sjove de første par gange. Men efterhånden blev det bare mærkeligt og absurd, og flere ting, som egentlig fyldte meget i forløbet, fik ingen forklaring, og det sidste afsnit efterlod mig med: ”Det var nu det??!?! Seriøst?!!!” – og dræbte bare alt! 

Og selvom skuespillerne fungerede (for at nævne nogle af de danske stjerner – Clara Rosager, Lucas Lynggaard Tønnesen og Alexandre Willaume) er der noget, som ikke spillede, som ikke gjorde serien virkelig interessant – desværre. Jeg var bare glad for, at have fået serien overstået – det føltes som jeg har spildt næsten 8 timer! 

At se ‘1899’ kræver meget tålmodighed, høj frustrationstolerance og stor interesse i mystiske, filosofiske og absurde tankespiraler.

‘1899’ kan ses på Netflix

Du kan se traileren her: https://www.youtube.com/watch?v=p7OUQ9U2qIw

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: