‘Fædre & Mødre’: Paprika Steen har igen lavet en af årets bedste danske film

Anmeldt af: Lou von Brockdorff

Paprika Steen brød igennem som skuespiller i midten af 90’erne, og har siden etableret sig som en af Danmarks bedste skuespillerinder. I 2004 instruerede hun sin første spillefilm, ‘Lad de små børn’, og nu er hun klar med sin fjerde spillefilm som instruktør.

Piv og Ulrik er et forældrepar som vil det bedste for deres datter Hannah, og derfor beslutter de at hun skal flytte skole for fjerde gang i en alder af 12 år. Og med en skoleflytning følger også en ny forældregruppe, som Piv og Ulrik skal prøve at blive en del af. Den ultimative test bliver en hyttetur for klassens børn og forældre, hvor forældrene kæmper med deres forskelligheder, dominerende personligheder, egne dagsordner og forskellige magtstrukturer. Det skal vise sig at blive en sværere opgave end først antaget, for Piv og Ulrik at blive en del af gruppen, men de er villige til at gøre alt for deres datter.

‘Fædre & Mødre’ er den mest stjernebesatte danske film i år. På rollelisten finder vi b.la. Jacob Lohman, Katrine Greis-Rosenthal, Lars Brygmann, Nikolaj Lie Kaas, Martin Greis-Rosenthal, Mikael Birkkjær, Carsten Bjørnlund, Amanda Collin, Rasmus Bjerg, Line Kruse, Lise Baastrup, Merete Mærkedahl og Lisa Loven Kongsli.

Castet er fremragende. Og præstationerne er det samme. Jeg har svært ved at udvælge nogle specifikke skuespillere som gør det godt, da alle simpelthen yder deres bedste. Selv børneskuespillerne spiller fremragende, selvom de ikke er særligt meget i fokus i denne film. Ida Skelbæk-Knudsen der spiller Hannah, giver en virkelig glimrende og stærk præstation. Hun giver også en meget rørende præstation, og som en person der til tider er blevet holdt udenfor i folkeskolen, kunne jeg sagtens sætte mig ind i hendes følelser. Jeg glæder mig til at se mere med hende.

Jeg har aldrig selv været til forældremøde, eller været en del af en forældregruppe. Og efter at have set ‘Fædre & Mødre’ er det ikke ligefrem noget jeg ser frem til. Paprika Steen har formået at skabe forældregruppen fra helvede, hvor forældrene alle vil det bedste for deres børn, men har meget forskellige holdninger til, hvordan det bedste for børnene og klassen skabes. Og også meget forskellige holdninger til, hvordan man håndterer børn i de begyndende teenageår.

Forældrenes forskelligheder, fordomme og stædigheder gør også at de ender med at blive de barnlige, og børnene næsten bliver fornuftens stemme. Forældrene ser hytteturen som en pause fra deres faste rammer, hvilket fører til at de slår sig ekstra løs, og hvor de næsten kun kan enes når de drikker sig ekstremt fulde. Det er i hvert fald her den eneste flig af sammenhold skabes.

Igen.. Jeg har absolut ingen erfaring med forældremøder, forældregrupper og Aula. Men jeg kunne sagtens forestille sig at mange vil kunne genkende noget i ‘Fædre & Mødre’.

I de seneste par år har mange danske, og udenlandske komedier, desværre haft en tendens til at blive ekstremt platte, og med forfærdelige ucharmerende karakterer. Her tænker jeg især på komedier som ‘Centervagt’, ‘Alle for 1, 2, 3 og 4’ og Netflix’s mange Adam Sandler film. Men ‘Fædre & Mødre er en velskrevet og begavet komedie, der har nogle meget charmerende karakterer og nogle skarpe replikker. Jeg var virkelig godt underholdt hele vejen igennem. Og selv de mest irriterende og ucharmerende karakterer i ‘Fædre & Mødre’, ender man faktisk med at holde af og få sympati for.

Filmen er skrevet af Jakob Weis, der også skrev manus til ‘Den tid på året’, som i mine øjne er den bedste danske julefilm, og en af de bedste film som kom i 2018, også instrueret af Paprika Steen. Han formår i ‘Fædre & Mødre’ på en rigtig fin måde, at balancere komikken med det mere seriøse og får en snes af noget tragikomisk med.

Den visuelle side er sjov og legende, og der er nogle virkeligt flotte og imponerende sekvenser indimellem. Filmen er filmet af Jan Pallesen, der er en meget brugt og erfaren kameramand. Han har b.la. også filmet ‘Frøken Smillas fornemmelse for sne’, ‘Sygeplejeskolen’, ‘Gooseboy’ og ‘Kometernes Jul’.

Paprika Steen viste virkelig sine evner som instruktør med ‘Den tid på året’, og hun skuffer bestemt ikke med ‘Fædre & Mødre’. I mine øjne har hun igen lavet en af årets bedste komedier, og jeg vil anbefale alle, især forældre, at tage ind og se filmen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: