‘Riget Exodus’: Lavet med 25 års forsinkelse, men den funker stadigvæk

Anmeldt af: Susanne Schatz

Tredje sæson af ‘Riget’ skulle være kommet kort tid efter anden sæson i 1997. Men da Ernst-Hugo Järegård, bedre kendt som Dr. Helmer, døde blev planerne droppet. Nu er det dog endeligt tid til at få den sidste og afsluttende sæson.

Jeg må indrømme, at jeg havde en vis modstand mod at se de to første sæsoner, det tog mig nogle år at blive overbevist om, at jeg skulle se den. Egentlig skete det først, da det var klart, at Lars von Trier barslede med den afsluttende 3. sæson! 

I denne anledning ”bingede”, jeg de første otte afsnit, og til min store overraskelse kunne jeg virkelig lide det – den 1. sæson lidt mere end den 2.! Det var morsomt, underholdende, uhyggeligt og overraskende, altså en rigtig god oplevelse! Derfor var jeg nysgerrig og med høje forventninger ift. ‘Riget Exodus’.

I første omgang fik jeg kun to afsnit ”serveret”. Jeg er utrolig glad for, at jeg lige har set ‘Riget 1 + 2’, da fornøjelsen og forståelsen ellers havde været mindre. Lars von Trier bruger rigtig mange referencer, som skaber en bro mellem de første otte afsnit og de fem nye. Jeg kunne simpelthen ikke forestille mig, hvordan det skulle være muligt, da mange skuespillere desværre er døde og resten er blevet gamle.

Men Lars von Trier formår at skabe en bro mellem de tre sæsoner, han ”genbruger” gamle karakterer i deres oprindelig funktion, indfører nye karakterer og blander fiktion med virkeligheden på en utrolig sjov og overraskende måde: f.eks. da en portør siger, at ham idioten Lars von Trier ikke har gjort noget godt for Rigshospitalet med denne serie, eller forklaringen om, hvordan Stig Helmer var død og begravet ”så svensk som muligt”?? – utroligt morsomt!  

Von Trier har klippet nogle oprindelige scener ind i handlingen, så man virkelig føler, det er en direkte fortsættelse – noget gammelt og noget nyt. Selvom handlingen trækker sig lidt i de første to afsnit viser den allersidste scene klart, at vi kommer til at opleve rigtige uhyggelige, morsomme og overraskende ting – jeg glæder mig! 

Måske er det en god ide at genopfriske hukommelsen med at gense ‘Riget 1 + 2’ inden du starter med ‘Exodus’. Så bliver fornøjelsen endnu større, men ellers kan du i hvert fald glæder dig til noget usædvanligt og sjovt! 

Det som også giver noget er, at så godt som alle roller er stjernebesat med stort set alt, hvad det danske filmmarked tilbyder – bl.a. Lars Mikkelsen, Victoria Carmen Sonne, Nikolaj Lee Kaas, Bodil Jørgensen, Nicolas Bro, Danica Cucic, mfl.

Det virker som om, at alle bare havde lyst til at være med i dette fuldstændig ”vanvittige projekt”.

‘Riget Exodus’ kan ses på Viaplay

Du kan se traileren her: https://www.youtube.com/watch?v=A5IXkt9zbBg

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: