‘Lightyear’: Der er udtalt mere “Troldspejlet” end familieudflugt over Pixars 26. spillefilm, der dog sagtens kunne have gået direkte på Disney plus.

Anmeldt af: Kasper Rasmussen

Det er én af Pixars absolut største kronjuveler, der nu knap tredive år efter debuten i 1995 med den epokegørende ´Toy Story´, endelig har fået sin første rigtige solofilm. Denne nye fortælling skal give os den fantastiske forhistorie omkring Buzz Lightyears tidligere år, før han blev drengen Anders´ yndlingslegetøj. Men er historien overhovedet for børn og ville Anders i virkeligheden vælge ham, hvis han havde set denne film?

Buzz Lightyear er på endnu en mission. Den populære Space Ranger er havnet på en fjendtlig planet 4,2 millioner lysår fra Jorden, sammen med sin kommandant og deres besætning. Mens Buzz forsøger at finde en vej hjem gennem tid og rum, får han selskab af en gruppe ambitiøse rekrutter og hans charmerende robotkat, Sox . Missionen kompliceres yderligere ved ankomsten af Zurg , en respektindgydende skabning, der med en hær af hensynsløse robotter og en mystisk dagsorden, forsøger at tilkende sig universal magt. Men problemerne syntes stadig at vokse. For i kampens hede er store dele af missionen slået fejl, og Buzz Lightyear er nu grundet en tidsforlængelse, strandet på planeten, grundet hans overmod med hyperfart. Han ældes nu langsommere end sine venner og langsomt ser han sit gamle liv forsvinde.

Hvor gammel er Buzz Lightyear egentlig. 26? 34 år? Det sidste virker korrekt hvis der hjernevrides lidt, men i denne film er han snarere 130 år gammel. Det er blot én af de mange finurlige og til tider temmelig hjernevridende detaljer der afkrydses, i instruktør Angus MacLanes opfindsomme manuskript, der er skrevet i samarbejde med Matthew Aldrich og Jason Headley.

Vi er ikke i tvivl om at vi er i Buzz Lightyears univers, med hans ikoniske dragt, inspirende dødsforagt, stolte ego og sørme om hans ærkefjende Zurg ikke også dukker op. Men ellers befinder vi os i 2022. Hans bedste ven er den sorte og lesbiske Alisha der er hans tro følgesvend og øverst befalende ved missionens start. Senere er det Alishas nu voksne barnebarn Izzy, Buzz deler en mission med. Det kommer der naturligvis en masse følelsesmæssige forviklinger ud af og det er nok her at koncentrations- og forståelsesevnen begynder at slække hos de fleste sommerferiejublende børn.

Det er der som sådan ikke noget galt med, hellere nysgerrige og spørgende børn. Men jeg er begyndt at savne de dage hvor Pixar udfordrede det indre, men også ydre – legebarn med klassikere som de tre første ‘Toy Story’-film, ‘Find Nemo’ og ‘Op’. I ‘Lightyear’ befinder vi os tit igen i ‘WALL-E’, ‘Inderst inde’ og ‘Sjæl’ filmenes lidt tunge og selvreflekterende fortællinger, der gør krav på vågen opmærksomhed. Det er ironisk nok nogle af mine favorit Pixar film. men hvor blev de glade dage af? Er det nødvendig fortælling for børn med en 30-års krise?

‘Captain America’´s Chris Evans lægger stemme til, så jeg tit var i tvivl om det var Tim Allen der var tilbage, hvilket er “thums-up”. James Brolin lægger en energisk stemme til ærkerivalen Zurg, der tidligere blev indtalt af Andrew Stanton. Men hvorfor disse ændringer? Ligeledes er Uzo Aduba og Keke Palmer stærke i deres roller som de to stærke kvinder, på tværs af generationer. De danske stemmer har jeg til gode.

Som det er kutyme for Pixar studierne er animationen gennemgående fremragende, med figurene animeret i et lidt mere “voksent” look, der burde få Abba-folkene til at kigge efter Pixar studierne til de næste “Abbatars”. ´Anders´ ville også have jublet.

´Lightyear´s helt store drama befinder sig efter de hver 60-sekunders flyvninger. For hver gang kommer han nemlig tilbage for at opdage, at der er gået fire år. Buzz bliver ved med at flyve ud og ligner Tom Cruise, mens alle andre bliver ældre, stifter familie og dør. Til sidst vender han tilbage for at finde en ny generation af befalingsmænd, der fortæller ham, at de bare bliver, og at han nu må opgive tankerne om at komme væk fra planten. Det er en trist skæbne der emmer af dyb melankoli og derfor er det nemt at mærke vor “Major Tom” -helts ensomhed. Særligt når han gennem flere årtier kun har følgeskab af sin elskede robotkat.

Denne seneste  prequel-oprindelses Buzz Lightyear historie, modsat de to tidligere Pixar film, ‘Luca’ og ‘Rød’, kan nu ses i biografen. Men den kan sagtens “bare” ses på Disney plus, da den næppe vil indfinde sig på en Pixar Top 10. Så næste gang må der gerne tages en lykkepille.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: