‘Grosse Freiheit’: En intens filmoplevelse, med en ubegribelig men ”sand” historie i baggrunden!

Anmeldt af: Susanne Schatz

Fængselsfilm og serier, fx ‘Bronson’, ‘Papillon’, ‘R’, ‘Oz’ og ‘Prison Break’, er en velkendt genre, som egner sig godt til at tiltrække publikum. Man får et indblik i en verden de færreste kender indefra; hvor kampen for overlevelse, vold og narko bestemmer ens handlinger.

Den østrigske instruktør Sebastian Meise, som først og fremmest har arbejdet med kortfilm og dokumentar, griber dette emne på en helt anden måde; Han blander 2 genre, fængsels- og kærlighedsdrama. Men der er endnu mere i ‘Grosse Freiheit’ – noget historisk, som er svært at fatte i dag. Paragraf 175 i den tyske straffelov, gjorde homoseksuelle handlinger mellem mænd til en forbrydelse.

Den omhyggelighed, opfindsomhed og uforståelig indsats, som staten investerede i at forfølge harmløse, homoseksuelle mænd er udgangspunktet for Meises prisvindende film. Ved filmfestivaler i bl.a. Cannes, Wien, Athen og Chicago høstede den priser for bedste film, bedste instruktion og bedste skuespil.

Allerede filmens start er interessant og inddrager publikum lige med det samme.

En række filmklip viser Hans (Franz Rogowski) og forskellige fyres seksuelle handlinger på offentlige toiletter. Det kører nogle minutter indtil man bliver klar over, at det hele foregår i retssalen, og de små film skal bevise Hans´ ulovlig adfærd. Hans homoseksualitet koster ham gentagne fængselsstraffe.

I løbet af filmen får vi at vide, at Hans har overlevet i en tysk KZ-lejr, men slutningen af krigen betød ikke løsladelse, han kom i spjældet lige med det samme igen. På et tidspunkt støder han på Viktor (Georg Friedrich), som er dømt for mord og som er en rigtig ”hård banan”, altså slet ikke nogen ”bøssekarl”. De kommer til at dele en celle, da Viktor opdager KZ-nr. på Hans´ underarm og føler sig menneskeligt ramt og tilbyder at tatoverer noget ovenpå, så ”brændemærket” bliver usynligt.

I forskellige tidsperioder følger vi dem og er vidner til udviklingen af en ”sart blomst” af venskab, fortrolighed og en slags forsigtig kærlighed – indtil i 1994, hvor paragraf 175 ophæves, Hans kommer ud og den grosse freiheit (stor frihed) venter på ham.

Jeg synes at miljøet, karaktererne og hvordan det hele foregår bag ”skjulte tremmer” er sindssyg godt beskrevet – på en meget udramatisk og underspillet, men derfor endnu mere intens og realistisk måde. Der er næsten ikke nogen musik, kun i ganske få scener, og instruktøren satser heller ikke på specielle effekter. Dog får man en umiddelbar oplevelse fx af isolationscellen, hvor der er intet andet end mørke og en toiletspand. Resten er Hans´ åndedræt høres og klaustrofobiske følelse, som kryber direkte fra lærredet ind under huden!

Sebastian Meise gjorde sig umage for at finde det perfekte sted for filmen. Location er et forladt gammelt fængsel i det østlige Tyskland – så alt virker så autentisk som muligt. Han gjorde sig også umage med at finde de to helt rigtige hovedkarakterer. Skuespiller og danser Franz Rogowski (kendt bl.a. fra ‘Undine’ og ‘Transit’) er lidt en ny tysk shootingstar! Han går all-in i sine rolle og tabte sig fx 15 kg for rollen som Hans – han lignede virkelig en person, der knapt havde overlevet KZ-lejeren. Den østrigske skuespiller Georg Friedrich (Viktor) har været med i omkring 80 film siden 80’erne og har vundet Sølvbjørnen ved Berlinalen for ‘Helle Näcte’ (‘Bright Nights’). Fx sad han fra tidlig morgenstund hver dag, i flere timer på filmsettet for at få lavet sine tatoveringer.

De to var simpelthen et perfekt valg, det perfekte match, og havde en særlig kemi sammen – de var på deres egen måde ekstremt overbevisende, rørende og skrøbelige, enormt troværdige!

‘Grosse Freiheit’ omfavner forskellige emner på flere niveauer og giver et godt indtryk af, hvad det betyder at være fængslet i mange år, ambivalensen mellem længslen efter frihed, samtidig med en gradvis institutionalisering udvikles i den overskuelige verden, som ende med at være en slags tryghed.

Et fængsel er sjovt nok ikke det mest sikre sted at opholde sig, pga. af chikane og et hierarki mellem fangerne. Bag fængselsmurene foregår der en kamp om overlevelse, men der er også mulighed for kærlighed og håb.

‘Grosse Freiheit’ er en interessant og super intens film, som simpelthen skal ses!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: