‘Severance’: Kandiderer til at være årets bedste serie

Anmeldt af: Lou von Brockdorff

Ben Stiller, der nok er mest kendt for hans arbejde med komedier, har instrueret og produceret sci/fi-thriller-gyserserien ‘Severance’, som beviser at Stiller er meget mere, end bare en sjov mand.

Forestil dig at du lever et liv hvor dit arbejdsliv og dit privat liv er adskilt, så du intet kan huske fra dit privatliv når du er på arbejde, og intet kan huske fra dit arbejde når du er udenfor din arbejdsplads. Det vil skabe den perfekte work-life balance, og det er præcist det som ‘Severance’ handler om.

Mark arbejder hos selskabet Lumon i en af deres mest hemmelighedsfulde afdelinger, hvor jobbet består i at sidde foran en computerskærm og sortere numre i gode og dårlige numre. Han har frivilligt fået lavet et indgreb der har splittet hans person i to. En person som hele tiden er på arbejde, og en person som altid har fri. De to personligheder aner intet om hinandens verdener. Mark arbejder sammen med Dylan, Petey og Irving. Men en dag møder Mark op på arbejde og får af vide at Petey, som er hans bedste ven på arbejdspladsen, ikke arbejder der mere. Samtidig bliver kvinden Helly ansat i afdelingen. Mark bliver mentor for Helly, og skal hjælpe hende med at falde til. Men Helly har meget svært ved at acceptere at hun er blevet splittet, og har svært ved at falde til. Hun sætter spørgsmål til Lumon og til indgrebet, hvilket gør at Mark får en begyndende tvivl. Og da Petey opsøger Mark udenfor arbejdspladsen, begynder han for alvor at sætte spørgsmål til indgrebet, og hvad det egentligt er som foregår hos Lumon.

Ben Stiller har instrueret 6 ud af de 9 afsnit, hvor Aoife McArdle har instrueret de resterende 3 afsnit. Det er ikke Stillers instruktørdebut, da han b.la. instruerede filmene ‘Trophic Thunder’, ‘Zoolander’, ‘Zoolander 2’ og serien ‘Escape at Dannemora’. Aoife McArdle har primært inden instrueret musikvideoer.

‘Severance’ har en anelse af noget sort komik, men er ellers en god blanding af sci/fi-thriller med gyser elementer. Det minder mange gange om den britiske serie ‘Black Mirror’ og har også, ligesom den serie, nogle samfundskritiske elementer. Stiller og McArdle har gjort et fantastisk arbejde som instruktører. Lige fra første afsnit er man grebet af universet og historien, og hvert afsnit giver en lyst til at se videre.

Visuelt er serien også vanvittigt flot. Produktion designet, især hos Lumon, er ret imponerende. Der er både de sterile hvide, meget lange snoede labyrintagtige gange og det kedelige kontorlokale, men samtidig er der også rum som er uforklarligt eventyrlige og smukke. Også verden udenfor kontoret er smukt og har en smule af noget trøsteløst over sig, som passer meget godt med stemningen, og karakterenes sindstilstande.

Kameraarbejdet er også ret imponerende. Fotografen, der har filmet de fleste af afsnittene, er Jessica Lee Gagné, som meget præcist formår at fange stemningen med sine billede. Især er det imponerende hvordan scener hos Lumon er filmet. Med billederne og klipningen gør de det fuldstændigt umuligt, at få overblik over indretningen hos Lumon, og gør det umuligt for seeren at orientere sig i bygningen. Men billederne udenfor Lumon også fantastiske.

Musikken som er skabt af Theodore Shapiro skaber den perfekte stemning. Ved at være enkelt og mystisk skaber han foruroligende stemning hos seeren. Musikken er hele tiden med til at gøre, at vi som seere ved der er noget forkert, og der er noget som ikke er som det burde være i universet og især hos Lumon.

Mark er spillet af Adam Scott, som vi nok kender bedst fra ‘Parks and Recreation’, men han har også været med i ‘Big Little Lies’ og Ben Stiller filmen ‘The Secret life of Walter Mitty’. Han har aldrig været bedre end han er i ‘Severance’. Han er meget kendt for hans mere komiske roller, men beviser her, at han også er en virkelig god dramatisk skuespiller. Han formår at have de små nuancer i sit skuespil, som b.la. gør at vi kan se de små forskelle mellem arbejds-Mark og privatlivs-Mark.

Udover Scott, så har Stiller virkelig fået samlet et stærkt cast. Scott får selskab af Christopher Walken, John Turtorro, Zach Terry, Britt Lower, Patricia Arquette og Tramell Tillman. Alle disse skuespillere giver fantastiske præstationer. Turtorro og Walken har en kemi, som jeg sjældent har set i en film eller serie. Deres venskab i serien er noget af det mest hjertevarme og fine som jeg længe har set.

Jeg kendte ikke Britt Lower og Tramell Tillman inden jeg så ‘Severance’. Men de to er også fuldstændigt fantastiske, og spiller på samme niveau som alle de andre i serien. Jeg er især vild med Tillman. Han spiller Milchick, som er ansat hos Lumon, og som holder øje med Marks afdeling. Han spiller på en robotagtig måde, og på en måde hvor det er umuligt at forudse hans handlinger eller tanker. Der er også noget ved hans karakter som er foruroligende, men det er umuligt at præcisere hvad det er.

Patricia Arquette er som altid, bare fantastisk. Hun kommer virkelig bredt rundt som skuespiller, da vi både ser hende som chef hos Lumon men også ser hende udenfor arbejdet, hvor hun spiller en anden karakter. Det er en virkelig stærk præstation som nok skal vinde nogle priser.

Serien er skabt af Dan Erickson der også har været med til at skrive den. Dette er hans debut som serieskaber og manusforfatter. Det er en af de mest overbevisende debuter jeg længe har set. Det eneste lille minus ved serien, er at den måske godt kunne være et eller to afsnit kortere. Der er et eller to afsnit i midten, hvor handlingen kører en lille smule i ring, og vi ikke rigtigt kommer videre eller får mere information. Men ellers er ‘Severance’ en virkelig stærkt skrevet serie, med stærk dialog, stærke personer og en serie hvor der bliver stillet spørgsmål, som driver seeren til at se videre.

Det er annonceret at der kommer en sæson 2, og jeg glæder mig allerede meget til at se hvad der kommer til at ske, og måske få svar på alle mine spørgsmål.

‘Severance’ kan se på Apple Tv+

Første sæson har 9 afsnit med en spilletid på ca 50 minutter

Du kan se traileren her: https://www.youtube.com/watch?v=xEQP4VVuyrY

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: