‘Heartstopper’: Hjertet slår kolbøtter, og alle de queer voksne tuder.

Anmeldt af: Emilie Fiirgaard

Trods den dramatiske titel ”hjerte stopper”, så er ’Heatstopper’ hverken melodramatisk, mørk eller mystisk, som vi ellers efterhånden er vant til i teenage shows. i stedet formår ’Heartstopper’ at vise de søde dele af teenage forelskelse, venskaber og skolegang; et show, der føles som en strandbrise på en varm sommerdag.

I et hav af angstfyldte og dystre teenage shows er dette et frisk pust, der inviterer seerne til at forelske sig i Nick og Charlie, alt imens de forelsker sig i hinanden.

Netflix’s ’Heartstopper’ er baseret på Alice Oseman tegneserien af samme navn, og fans af serien har allerede noteret hvordan visse vigtige scener er som taget direkte fra bøgerne. Derfor var det ingen overraskelse, da jeg fandt ud af, at Oseman selv var inde over udviklingen af serien; en indsigt som uden tvivl har hjulpet med at grounde instruktør Euros Lyn’s ellers dramatiske flair. Resultatet taler for sig selv.

Hvis du nogensinde har læst en romantisk bog, eller måske har været modig og dyppet tæerne i verdenen af fanfiction, så har du en rimelig god ide om, hvordan historien i ’Heartstopper’ udfolder sig. Guy meets guy; guy falls hard; cuteness ensues. Det er ikke revolutionerende, men ikke alting behøver at være kompliceret for at være interessant.

14-årige Charlie Spring (Joe Locke) går på Truham Grammar High School, en skole for drenge hvor han, som den eneste åbent homoseksuelle på skolen, har haft det svært. Vi møder ham i starten af det nye semester hvor han, naturligvis, sætter sig ved siden af den charmerende rugby spiller med et ansigt som en hundehvalp; Nick Nelson (Kit Connor). Kemien er tydelig, og ikke kun på grund af de 2D animerede gnister der flyver mellem dem. Snart står Nick overfor en ”full-on gay crisis”, som han selv kalder det.

Den romantiske stemning forstærkes igennem seriens ”look”: Alting er i varme og klare toner. Den bedste måde, jeg kan beskrive det på, er nok, at trods en hel scene med sne, tog det mig noget tid at opdage, at serien starter om vinteren. Der er noget urealistisk ved det varme lys i den engelske vinter – men det er måske netop derfor, at serien føles som en velkommen flugt fra virkeligheden. Som sagt er serien baseret på en tegneserie, og 2D animationen, der til tider dukker op i særligt følelsesladede øjeblikke, fungerer derfor både som en reference til originalen, samtidig med at det skaber et specielt udtryk af barndom og ung forelskelse. Det er næsten magisk og helt igennem charmerende.

Trods den bløde, og lyse stemning, så er ’Heartstopper’ ikke et perfekt univers, og vi får vores dosis af drama i form af realiteten af homofobi, transfobi og generelt mobning, som desværre stadig er en del af skolelivet. Charlies venner Elle (Yasmin Finney) og Tao (William Gao) kæmper begge med, hvad det betyder at være ’anderledes’ – Elle fordi hun er transkønnet, og Tao fordi han er lidt af en rapkæftet nørd. På den måde er alting ikke bare blomster og briser; hovedpersonerne bliver konfronteret med og reagerer på omverdenen.

Men den smukke fantasi, er hvordan forståelsen alligevel, for både Charlie og Nick, kommer indefra. To mandlige hovedroller, der får rum og lov til at være sårbare – ikke bare med hinanden, men med omverdenen. Jeg tror, at det er netop dette, ærligheden, der efterlader seerne med følelsen af at have fået et kærligt kram. Jeg er flere gange stødt på spørgsmålet om ”hvem er dette show lavet til”? Er det de jævnaldrende teenagere, eller de nostalgiske, voksne queers, der ønskede at have vokset op i Heartstoppers univers? I sidste ender føler jeg ikke, at det betyder noget, for, under alle omstændigheder, består seerne tydeligvis af begge lejre.

Jeg tror ikke, at ’Heartstopper’ er for alle. Hvis du ikke kan lide Young Adult eller romance, så er der ikke rigtig noget af finde her. Men jeg tror, at alle, fra de dramatiske teenagere til de nostalgiske voksne, kan finde noget at relatere til – Charlies usikkerhed, Taos frygt for forandring, Nicks gradvise selvaccept – så hvis du selv er lidt en sucker for nostalgi og *the feels*, så skal ’Heartstopper’ bestemt ikke skippes!

‘Heartstopper’ kan ses på Netflix

Første sæson har 8 afsnit med en spilletid på ca 25 minutter

Du kan se traileren her: https://www.youtube.com/watch?v=FrK4xPy4ahg

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: