‘BORGEN – Riget, magten og Æren’: En længeventet ny sæson, til en af de bedste politiske dramaserier

Anmeldt af: Susanne Schatz

De sidste otte søndag aftener, har der igen været drama på Dr1, som har kunnet samle familierne i de små hjem. Det har været noget så hyggeligt, men lever sæson fire af ‘BORGEN’ også op til de forventninger vi havde?

Den glædelige nyhed er, at der er kommet en sæson til, så vi – efter ca. 10 år – kan gense Birgitte Nyborg & Co., noget jeg så frem til! Nyhederne op til 4. sæson, om hvem vi ville se i den nye sæson, udløste en følelse af: Det skal nok blive en succes!

Bl.a. Birgitte Hjort Sørensen (Katrine Fønsmark), Søren Malling (Torben Friis), Mikael Birkkjær (Birgitte Nyborgs eksmand), osv. var fuldstændig afgørende personer i spillet om politik, magt, familieliv og hverdagsvanskeligheder!

Det første afsnit af ‘BORGEN – Riget, Magten og Æren’ startede med en overraskelse, intromusikken er blevet skiftet. Nå, altså, den oprindelige musik var jo helt fantastisk, som fangede lige med det samme – sådan var det ikke nu. Det tog lidt tid, ca. 5-6 afsnit, indtil jeg sagtens kunne ”se” eller rettere sagt høre og fornemme, at melodien havde noget!

Der er sket rigtig meget siden sidst: Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) er blevet udenrigsminister, bor igen i et hus, børnene er flyttet hjemmefra, hun er single og i overgangsalderen. Danmark har fået en anden kvindelig statsminister, Signe Kragh (Johanne Louise Schmidt), og Katrine Fønsmark har fået jobbet som nyhedschef på TV1, mens hun på det private plan stadigvæk er sammen med Søren Ravn (Lars Mikkelsen), de har fået en datter til.

Derudover bliver vi introduceret til mange nye ansigter – bl.a. til Magnus Millang (Nyborgs departementschef), Özlem Saglanmak (Journalist på TV1), Simon Bennebjerg (Nyborgs ministersekretær) og Mikkel Bo Følsgaard (Asger Holm Kirkegaard – den nye arktiske ambassadør). De fungerer udmærket og supplerer det ”gamle oprindelige hold” på en god og interessant måde.

De første 3 sæsoner var præget at en blanding af det politiske og det private: Som tilskuer blev man inddraget i problemerne og konsekvenserne, som følger med en politisk karriere, hoved karaktererne var ikke kun deres arbejde, men mennesker med ”tung bagage”, udfordringer, fejl osv.

Denne balance mellem magtspil og personlige historier var – i hvert fald for mig – ‘BORGENs’ store styrke! Det var det som gjorde det interessant og spændende! For mig var Birgitte Nyborg & Katrine Fønsmark to interessante bud på moderne kvinder.

En anden stor forandring er, at i de 3 første sæsoner var hvert afsnit en afsluttet sag. Så var der hele tiden et nyt politisk tema, man kom meget rundt i den politiske verden – fra Afghanistan til Thule basen, fra interne magtkampe til hvordan man stifter et nyt parti osv.!

Derfor var det nemt og dejligt at ”Binge Viewe” – nysgerrigheden og spændingen blev hele tiden holdt brandvarm.

‘BORGEN IV’ er bygget op omkring én stor sag: Der er blevet fundet olie på Grønland. Spørgsmålet om, hvad der vejer mest: milliarder af kroner eller hensyn til klimaet og miljøet – splitter ikke kun partierne, men også familien Nyborg! Hele forholdet mellem Danmark og Grønland sættes kraftigt i spil. Hvad kan man som politiker tillade sig, og hvor langt må man gå for at beholde magten? Intriger, løgn, forræderi af idealer og næsten miste sig selv er kun en del af det, som ‘BORGEN IV’ tilbyder!

Når jeg sidder her og skriver det, synes jeg selv, at det egentlig lyder meget spændende, ikke også?! Hvorfor er jeg så ikke begejstret? Hvorfor var det – på en måde – hårdt at komme igennem de 8 afsnit? Binge-Viewing var ikke en option – ét afsnit ad gangen var rigeligt.

For at sige det helt ærligt: Jeg er skuffet og føler mig lidt snydt. Snydt på den måde at de fleste af ”vores gamle bekendte” mere eller mindre kun var alibiagtigt med, næsten uden betydning for handlingen. Fx om Philip (Nyborgs eksmand) får vi at vide, at hans kæreste er gravid og han er meget glad, men han dukker kun perifert op, mere som en statist. Lars Mikkelsens rolle som Katrine Fønsmarks partner er mere eller mindre overflødig, hans funktion er ret ligegyldig! Forholdet mellem Birgitte Nyborg og hendes søn Magnus, han er blevet klimaaktivist, er fuldkommen uafgjort: De har det godt, han vil ikke have noget at gøre med hende, så har de det godt igen og så krise igen. Det er ikke interessant nok, det virker ikke virkelig super relevant for historien og det bliver ikke brugt på en spændende måde! Det er lidt synd, fordi der egentlig er meget potentiale i.

Torben Friis, var en rigtig morsom og interessant karakter (Søren Malling, var ekstrem overbevisende i rollen), men han er blevet til en kedelig bifigur!

Og ikke mindst Katrine Fønsmark: Jeg var kæmpestor fan af hende! Hun var en sej pige, anderledes, én jeg kom til at holde af – hun var bare rigtig god! Hvad er der sket med hende? Det nye job gør ikke noget godt for hende – hun er slet ikke den samme! Karakteren har fuldstændig skiftet og alt det interessante har hun mistet, tilbage er der kun en ret uinteressant karrierepige, der ikke kan klare presset.

Alt omkring Danmark, Grønland og olien, og alle de problemer der følger med, er ikke så inddragende og medrivende, man får mindre lyst til politik og forholdet mellem Danmark og Grønland. Egentlig er resultatet for mig, at magten ”dræber”, og at kvinder slet ikke skal vælge politisk karriere! På en måde har Birgitte Nyborg mistet mere end hun har vundet: Kærlighedslivet er dødt (hvad med arkitekten fra sæson 3?), hun er ensom og har mere eller mindre kun jobbet tilbage, hvilket betyder, at hun går langt over stregen for at beholde magten.

Er det virkelig det rigtige budskab? Nej, det mener jeg egentlig ikke.

Men man skal helt sikker passe på – passe på sig selv, på sine nærmeste og på sine værdier!

Undervejs åbnes nogle tråde, som ikke helt blev forløst; nogle karakterer får slet ikke mulighed for at udvikle sig mere, selvom der er potentiale i dem – fx kærlighedshistorien på Grønland; hvad er der virkelig sket med den unge grønlandske fyr Malik.

Jeg savner, at blive mere mættet. Jeg savner mere ”kød”, mere substans og selvom det er en politisk serie, vil jeg have mere af det personlige. Hvis man vælger at fortsætte med nogle karakterer, så skal de ikke kun være ”statister”, så skulle man måske opsummere lidt noget om deres udvikling, hvad der er sket for dem!

Denne sæson var ikke dårlig, måske er det en fordel, hvis man ikke har set de første 3 for nylig, så kan man ikke sammenligne og se dem med friske øjne! Jeg har bare forventet og håbet på noget andet.

Men hvis der kommer ‘BORGEN V’, så vil jeg helt klar se den – alligevel!

‘BORGEN – Magten, Riget og Æren’ kan ses på Drtv

4.sæson har 8 afsnit med en spilletid på ca. 50 min

Du kan se traileren her: https://www.youtube.com/watch?v=VRAwG1Xat_g

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: