‘Outside’: en rørende og visuelt fængende dokumentar

Anmeldt af: Emilie Fiirgaard

Dokumentarfilmen ‘Outside’ er, i sig selv, en fængende historie om en Ukrainsk dreng på kanten af samfundet, og selvom den i det store hele ikke handler om krig eller politisk konflikt, så er dette selvfølgelig en del af samtidens kontekst i lyset af krigen i Ukraine i dag.

Instruktør Olha Zhurba, har fået opmærksomhed før, for hendes tidligere dokumentar ‘Dad’s Sneakers'(2021), men dette er første gang, at hun udgiver en film i fuld spilletidslængde. ‘Outside’ er ikke den slags dokumentar, der bruger en masse tid på at holde seerne orienterede; det er, i stedet, en film med en historie at fortælle til de seere, der virkelig vil lytte.

Den Ukrainske revolution i 2014 blev ikke kæmpet direkte imod russerne, som deres kamp desværre har udviklet sig til i dag, men i stedet kæmpede de civile imod deres egen regering og dennes beslutning om at distancere Ukraine fra EU, til fordel for tættere forhold til Rusland. Det er midt i denne konflikt, at vi møder den 13-årige Roma: klædt i militær uniform og solbriller løber han rundt i Kievs gader og kaster molotovcocktails efter politiet. Filmen bliver dog ikke her, men hopper istedet frem og tilbage i tiden: Vi møder Roma, der, som 18-årig, ikke længere kan bo på børnehjemmet og derfor står uden husly. Vi møder 19-årige Roma, der bor med hans loyale, men kriminelle, storebror i, hvad de selv refererer til som, ”en lorteby”.  

Det skal siges, at jeg ikke ville kalde mig selv en aktiv dokumentarseer generelt, så det kan være at kameraarbejdet og redigeringen i ‘Outside’ ikke er så speciel, som jeg har tænkt. Under alle omstændigheder, så er det visuelle element i filmen fængende. Til tider ser vi Roma helt tæt, helt inde i hans intimsfære mens han løber gennem Kiev, hvorimod vi ser ham fra en distance da han trist trasker hjemad fra slagmarken. Vi følger ham bagfra, kigger over hans skuldre, for at få et glimt ind i hans liv, og han lader os se langt det meste af tiden. Filmen er brudt op nu og da med en sort skærm, hvor to stemmer kan høres: dette er Zhurba, der stiller uddybende spørgsmål, hvortil Roma svarer med refleksioner om, hvordan hans barndom har formet ham og haft indflydelse på den, han er blevet.

Man kan måske have tendens til at se ned på drenge som Roma – en misbruger og halvkriminel på kanten af samfundet – men det er netop denne tendens, som filmen til dels udfordre: hvad kunne Roma ellers være blevet? Hvor kunne han tage hen, hvis ikke til sin bror, da han fyldte 18? Og hvad kan der blive af en 18-årig krigsveteran, der nu bor hos misbrugere? Filmen viser det alternative liv, som Roma aldrig blev tilbudt, da han mødes med den Amerikanske kvinde, der har adopteret hans to små søstre. Det er et liv med kærlighed og midler, han ser sine søstre leve; noget han aldrig selv har oplevet, men altid har drømt om.

Som sagt, så giver filmen ikke kontekst i sig selv: seeren bliver kastet direkte ind i handlingen, og som tiderne skifter fra fremtid til fortid, er det op til en selv at holde styr på, hvor i Romas historie, man befinder sig. De første 15 minutter kan føles en smule forvirrende på grund af dette – specielt hvis man ikke har foregående viden om den Ukrainske revolution – men så snart man får greb om rytmen, så flyder handlingen og historien ganske fint. Grundet denne struktur kan filmen dog til tider føles langsomt.

Det er ikke en film med en bestemt handling, her er intet manus og ingen replikker, men i stede et liv og dets udvikling. Derfor kan man nogle gange godt føle, at ”handlingen” går lidt i stå eller er forvirrende. Jeg vil mene, at forståelsen for, at der netop ikke er et ’manus’ gør en stor forskel for denne følelse, men med det sagt kunne Zhurba sagtens have hjulpet dette en smule med fx lidt let kontekst tekst her og der. Det er dog ikke noget, jeg mener decideret skader oplevelsen.

Hvis man generelt kan synes, at dokumentarer er tunge, så er dette nok ikke den rigtige at starte med, men hvis man holder af dokumentarfilm og er interesseret i virkelige historier (måske specielt relateret til Ukraine for tiden), så er ‘Outside’ et ganske fantastisk bud. Her er noget at lære og noget at mærke!

‘Outside ‘ vises til CPH:DOX der løber af stablen d. 23. marts – 3. april. 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: