’The Legend of Vox Machina’: Frygtindgydende fantasy og fuckery

Anmeldt af: Emilie Fiirgaard

For fans af rollespil som ‘Dungeons & Dragons’ er her en speciel lille perle, som de fleste fantasy fans nok vil kunne more sig med: ’The Legend of Vox Machina’ er Amazon Primes første originale animerede serie eksklusivt for voksne.

Her finder du ikke nogen sød ’coming-of-age’ historie med en gruppe af teenagere, der lærer at navigerer deres magiske verden; i stedet har du en gruppe af voldelige, ofte fordrukne og liderlige eventyrer, der leder efter guld og ærer i alt hvad de gør. Hvis du tror tegnefilm og animerede serier kun er for børn, er du velkommen til at sætte dine små foran ‘LoVM’, men de spørgsmål, der kommer efter, er på eget ansvar så.

’The Legend of Vox Machina’ handler, sjovt nok, om gruppen, der så passende kalder sig selv for Vox Machina – et navn der kræver en længere forklaring i virkeligheden, men for at gøre det kort: betydningen ”stemme maskine” er en reference til, hvordan gruppen bag VM selv arbejder som stemmeskuespillere, og alle er forholdsvis kendte navne på dubbing scenen i USA. ’The Legend of Vox Machina’ har nemlig en lidt speciel oprindelse: historien startede på Twitch kanalen Critical Role hvor syv venner, en gang om ugen, streamede deres D&D kampagne. Selvom Critical Role ikke var den eneste gruppe der gjorde dette i 2015, er det vist ikke en underdrivelse af sige, at de hurtigt blev en af (hvis ikke den) største. Hvad CR har, som mange andre streamede kampagner ikke har, er netop et cast komplet gjort af trænede og velkendte skuespillere, så da ideen om en ‘Vox Machina’-serie kom på banen, var der kæmpe opbakning fra både cast og fans! ‘LoVM’ er derfor et show, som mange – både gamle og nye fans – har høje forventninger til.

Den centrale gruppe består af den store, stærke, men intellektuelt udfordrede halv-kæmpe, Grog (Travis Willingham), hans bedste ven; healeren Pike (Ashley Johnson), den lille skjald med det store navn Scanlan (Sam Reigal), de hemmelighedsfulde tvillinger Vax’ildan (Liam O’Brian) og Vex’halia (Laura Baily), den generte druide Keyleth (Marisha Rey) og “Percival Fredrickstein von Musel Klossowski de Rolo III” – også kendt som Percy (Taliesin Jaffe) – den mystiske royale prins med en mørk fortid. Hvis man har set kampagnen, kender man helt sikkert den populære ’Briarwood arc’, som serien følger, men tillad mig at give et overblik: Vi følger gruppen på deres eventyr igennem Exandria – en fantasiverden skabt af Critical Roles Dungeon Master, Matt Mercer, hvis stemme også dukker op her og der, men mest som den mørke vampyr Silas Briarwood. Vox Machina er en gruppe af outcasts som på en eller anden måde har fundet venskab i hinanden, og de lever nu af ut udfører diverse opgaver for diverse folk rundt omkring. En dag hører de en fugl synge om, at herren i byen har brug for hjælp til at besejre en drage, der truer riget, og snart bliver de involveret i et større spektakel, der inkluderer vampyrer, koldblodigt barnemord, dødsmagi og… David Tennant!? (Ja, den 10ende Doctor har en rolle i denne serie. Hvis I ikke tror på mig, når jeg siger, at den her serie er stor, tror i så på mig nu?)

Seriens animation er pæn og formidler de fantastiske omgivelser upåklageligt. Min eneste klage er brugen a CGI; der er et par eksempler på væsner (såsom den frygtindgydende drage) der, i stedet for 2D, som serien generelt er animeret i, i stedet er animeret i stiv 3D. Dette ser en smule spøjst ud, og resulterer i at disse væsner ikke helt ser ud som om, de hører til i samme verden som deres omgivelser. Det er, i sidste ende, ikke det største problem, for pointen i ‘LoVM’ er ikke det visuelle, men jeg må indrømme, at det til tider generte mig en smule.

Eftersom denne historie kom til offentligt online for flere år siden, er der mange fans, der allerede har specifikke holdninger og forhold til verdnen. Derfor har Critical Role måtte gå en balancegang for at formidle historien på en måde, så både gamle og nye fans vil kunne nyde den. Om de har haft succes med det eller ej er svært at sige. Personligt har jeg fulgt Critical Role siden 2019, og havde derfor en forventning om, at jeg ville elske serien, men det var desværre ikke helt tilfældet.

Serien er utrolig fast-paced og har mange jokes og side-gags på meget kort tid. Dette kan være et plus, hvis du bare leder efter noget, du kan se en episode af her og der og stadig føle, at du får noget ud af det, men hvis du leder efter en serie, hvor du virkelig lærer karaktererne og verdenen at kende, og hvor du kan fordybe dig i noget fiktion, så er ’Legend of Vox Machina’ nok ikke serien for dig. Plottet forløber så hurtigt, at man knap nok når at stille spørgsmålstegn til, hvorfor de klogeste hoveder i landet står midt i deres åbne tronsal og diskutere massemord, før vores beskidte og tømmermændsramte hovedpersoner er hyret til at dræbe en drage.

Humoren specielt er den store forskel for mig mellem serien og D&D kampagnen: Selvom Critical Role altid har haft sjofle og til tider slap-stick humor i deres show, har det aldrig føltes overdrevet. Men forskellen er nu, at et plot der i 2015 tog CR 4 timer at fortælle, skal nu fortælles på 22 minutter. Derfor har vi nødvendigvis også en meget højere koncentration af den form for jokes, og hvis man, som mig, ikke er helt så glad for amerikansk humor eller fan af ting som ‘Rick and Morty’ etc, så kan det her føltes overdrevet.

Bare i den første episode har vi flere karakterer der kaster op, en sexscene, Scanlan der tisser på en anden person, samt adskillige referencer til sex og kinks – hovedsageligt fra Scanlan. Den lille skjald er en fan favorit, ikke mindst på grund af Reigels kreativitet og humor, men desværre bliver den høje intensitet her nok for meget for nogen. Hvis du ikke finder prut jokes og sex referencer sjove, så er der nok flere jokes i det her show, der ikke vil lande for dig.

Personlig humor til side, så må jeg dog sige, at når man tænker på hvor stor en opgave det må have været at få denne historie formidlet i en serie, så har Critical Role gjort en fantastisk stykke arbejde, og det er bestemt en kreativ, fantasifuld og spændende verden de har skabt, fyldt med interessante og opsigtsvækkende karakterer. Hvis du leder efter et sjovt og blodigt show – og du har en højre sjofel tærskel end mig – så er dette helt klart et oplagt valg. Hvis du kan lide rollespil og ved en ting eller to om D&D er du næsten nødt til at tjekke det ud.

Herfra skal anbefalingen gå på en lun middelkarakter: 4 ud af 6 Chaplins.

’The Legend of Vox Machina’ kan ses på Amazon Prime

Serien har 12 afsnit med en spilletid på ca 25 minutter

Du kan se traileren her: https://www.youtube.com/watch?v=JvwxQSc-3os

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: