‘Chosen’: Netflix’s nye danske sci-fi ungdomsserie fungerer simpelthen ikke

Anmeldt af: Susanne Schatz

Trioen (Jannik Tai Mosholt, Christian Potalivo og Kasper Munk), som står bag ‘Chosen’ har før skabt fremragende ting, bl.a. ‘Hold om mig’ og ‘You & me forever’, men deres sci-fi seriebud (som også tæller ‘The Rain’) er ikke særlig vellykket! Måske er det bare ikke den genre, de skal kaste sig over.

Som udgangspunkt lyder: ”ungdoms, – Coming of age, sci fi, – og thrillerserie” jo ikke så dårligt, men ingen af tingene bliver virkelig grebet eller forløst! Selvom serien giver sig god tid til at udvikle historien, føler jeg ikke, at jeg får nok at vide, fx om hovedpersonerne til at blive nysgerrig eller engageret.

Jeg er lidt af en ”binge-viewer”, men jeg havde slet ikke lyst til at se flere afsnit efter hinanden – tværtimod måtte jeg næsten ”tvinge” mig til at fortsætte.

Dog starter det første afsnit sjovt: Hovedpersonen Emma er en 17-årige pige, som arbejder som guide, introducerer en skoleklasse til den store begivenhed, som har forandret Middelbos skæbne – for 17 år siden ramte en Meteor den lille by, eller rettere sagt købmandens grøntsagsafdeling, og skabte et kæmpe kratter. Meteoren opbevares nu i en glasmontre og må under ingen omstændigheder røres, men en elev overtaler Emma til at løfte glasset. ”Selvfølgelig” falder meteoren ned og går i stykker.

Emma opdager, at den bare er lavet af glas, og da hun prøver at konfrontere folk med den viden, havner hun gradvist i en verden af løgn og manipulation – intet er, som hun troede og stolede på. Hun har altid følt sig anderledes og er ikke rigtigt en del af det lokale samfund – hvilket efterhånden giver mere og mere mening. Hun møder også en gruppe unge, som bestræber sig at finde ud af, hvad der virkelig er sket for 17 år siden.

Men kan de blive venner og kan de stole på hinanden.

‘Chosen’ byder på en række interessante unge skuespillere, som fx Albert Rudbeck Lindhardt (Mads) – bl.a. kendt fra ‘Der kommer en dag’, ‘Landet af glas’ og ‘Puls’, Malaika Berenth Mosendane (Emma; hun var med i ‘Sommerdahl’) og Andrea Heick Gadeberg (Marie; bl.a. kendt fra ‘Retfærdighedens ryttere’ og ‘Sygeplejeskolen’).

Men også mange kendte navne står på rollelisten – Nicolaj Kopernikus (‘Forbrydelsen I’), Henrik Prip (‘Lærkevej’), Ken Vedsegaard (‘Krøniken’), Line Kruse (‘Skyggen af Emma’) og Marie Louise Wille (‘Sommer’).

For at sige det helt ”brutalt” – der er ikke nok ”kød på” historien. Fortællingen hænger ikke så godt sammen. Nogle detaljer giver umiddelbart ingen mening – som fx at Mads sidder i kørestolen bliver ikke forklaret. Hvordan fandt gruppen hinanden? Hvad er deres historie? Undervejs er der sarte, men alt for svage antydninger, fx at Maries mor døde og hun måske derfor føler sig som en vampyr – eller har det at gøre med at hun er lesbisk?

Gruppen af unge burde være venner– men nogle gange undrer jeg mig over, hvorfor de egentlig er sammen? Hvad er grunden til, at de underkaster sig Mads’ ”diktatur”? Hvorfor omgås de hinanden på en næsten usympatisk måde? Samlet set er det svært at holde af dem.

Bag meteor-historien åbenbarer sig noget overnaturligt og mystisk – her kommer sci-fi ind i fortællingen. Men jeg synes ikke, at det er spændende eller interessant – fx har rumvæsnet Lukas på den ene side sindssygt stærke kræfter – han klarer en hel bataljon af indsatsstyrke – mens han i en anden situation er lige så sårbar som et menneske- Lukas ved ikke noget om livet på jorden, fx at de har brug for mad – det skaber enkelte delvis morsomme scener.

Der er helt klart nogle sjove ideer i serien, men desværre ikke gennemført. Jeg begyndte hurtigt at kede mig og bliver lidt anstrengt – spørgsmålene ”Hvorfor?”, ”Hvad nu?”, … dukker alt for hyppigt op – så jeg mister interessen i serien!

Skuespillerne spiller godt, musikken er velvalgt – dog totalt absurd i den scene, hvor Lukas kæmper mod indsatsstyrken.

Jeg har lidt svært at forstille mig at unge virkelig kan spejle sig i problematikkerne og hoved karaktererne – jeg synes at andre ungdomsserier/-film (fx ‘Hold om mig’) rammer deres issues, adfærd og følelser meget meget bedre.

Desværre kun 2 Chaplins.

‘Chosen’ kan ses på Netflix

Serien har 6 afsnit med en spilletid på 40-50 minutter

Du kan se traileren her: https://www.youtube.com/watch?v=Qxe8Yyuo0rY

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: