‘The Matrix Resurrections’: Keanu kan stadig Kung fu

Anmeldt af: Lou von Brockdorff

Næsten 20 år efter vi fik afslutningen på ‘Matrix’-trilogien, er den fjerde film ‘The Matrix: Resurrections, nu kommet. Grundet nedlukningen er filmen dog tilgængelig på leje og køb online.

Thomas Anderson er computerspilskaber, og har skabt spilserien ‘The Matrix’, som er et populært spil, der handler om en verden hvor der er to realiteter; en som er The Matrix der er skabt, og den anden som er sandheden. Anderson er efterhånden kørt lidt træt i sit liv, og får hjælp af sin psykoanalytiker. Han har et selvmordsforsøg i bagagen, og kæmper ellers med underlige syn, samtidig med at han er sært draget af kvinden Tiffany. Men da Anderson bliver opsøgt af en gruppe, som er ledet af kvinden Bugs, der fortæller ham at ‘The Matrix’-spillene er bygget på hans egne oplevelser, og at han er Neo, også kendt som den udvalgte, vælger han endnu engang at følge kaninen ned i dens hul, og forlader The Matrix. Her opdager han også at Tiffany, i virkeligheden er hans tidligere kæreste, Trinity, og må nu kæmpe mod The Matrix og Agent Smith for at blive genforenet med hende.

Den første ‘The Matrix’-film, fra 1999 var den helt store gennembrudsfilm for søskendeparret Lana og Lilly Wachowski, som på det tidspunkt var mænd. De valgte at følge filmen op med to efterfølgere, som begge kom i 2003, og som på ingen måde fik samme succes, eller havde samme kvalitet som den første. I de senere par år, har de heller ikke formået at lave film, som når samme kvalitet som deres gennembrudsfilm. De har b.la. instrueret ‘Jupiter Ascending’, ‘Cloud Atlas’ og serien ‘Sense8’. Det er dog kun Lana Wachowski, som er instruktør på denne film.

Vi har Keanu Reeves og Carrie-Anne Moss tilbage som Neo og Trinity, fra den originale trilogi, men ellers er der mange nye skuespillere med. B.la har vi Jonathan Groff som den nye Agent Smith, Yahya Abdul-Mateen II som Morpheus, Neil Patrick Harris som The Analyst og Jessica Henwick som Bugs.

Keanu er igen god som Neo, og især i action-scenerne er han fremragende. Han er især kendt for at lave sine egne stunts, og det har han igen gjort her. Neil Patrick Harris er også overraskende god, og har for alvor fået lagt Barney Stinson karakteren bag sig. Carrie-Anne Moss er også god men er næsten kriminelt underbrugt. Jeg savner desværre Laurence Fishburne og Hugo Weaving. Jeg syntes ikke at Groff og Abdul-Mateen II har den samme autoritet og nærvær når de er på skærmen. Groff virker heller ikke som en særlig stærk, og farlig Agent Smith, og Abdul-Mateen II er også en lidt svagere, og rimelig ligegyldig Morpheus.

Filmen starter meget meta ud. Thomas Anderson lever i det vi kender som den normale verden, hvor han har lavet de tre Matrix-spil, og hvor Warner Bros, som ejer hans selskab, vil lave et fjerde ‘Matrix’-spil. Første del af filmen er også spækket med glimt, og scener fra de tidligere film. Det virker egentligt også til at Keanu lidt bare her spiller Keanu. Jeg må indrømme at jeg godt kan lide det metalag, men jeg syntes det er et lidt specielt valg at der er brugt så mange scener og klip fra de gamle film. Det minder lidt om et sammenklip af ‘The Matrix’-greatest.

Metalaget, og de forskellige karakterer som er med i første del, gør også at filmen har elementer af komedie og satire, hvilket egentligt fungerer ganske godt. Men samtidig gør det at man som seere lige skal finde ud af hvad der foregår. Jeg var til at starte med, kortvarigt i tvivl om det faktisk var den nye ‘The Matrix’ film jeg var ved at se, eller hvad der foregik.

Filmen tager dog for alvor fart, og bliver hvad man forventer, når Neo forlader The Matrix. Her får vi action, bullet time og sci-fi for alle pengene. Effekterne og stuntsne er fremragende, og der er nogle vanvittigt flotte billeder. Det er en skam at filmen ikke fik sin planlagte biografpremiere. Disse scener vil helt sikkert være fantastiske at se på et stort biograflærred.

Det er især også en cadeau til klipperen. Filmen er klippet af Josep Jett Sally, som virkelig har formået at klippe action-scenerne så de bliver medrivende og energifyldte. De er klart højdepunkterne i filmen.

Filmen er skrevet af Lana Wachowski sammen med David Mitchell og Aleksandar Hemon. Den første ‘The Matrix’-film var til at forstå. Men de to efterfølgere var så indviklet at mange stod af, og mange selv den dag i dag, ikke forstår dem. Den nyeste film lægger sig mest op af to’eren og tre’eren. Filmen er ret indviklet, og hvis man misser en replik eller en scene, kan hele præmissen for filmen været misset for dig. Men den er dog alligevel til at forstå, hvis man følger med.

Denne film er også bedre end to’eren og tre’eren. Den er dog ikke i nærheden af at være så god som den originale film. Det er b.la. fordi der mangler skuespillere af samme kvalitet og med samme gravitas på skærmen. Det er også fordi der går lidt for lang tid, hvor filmen er meta og er et sammenklip af ‘The Matrix’-greatest, inden filmen rigtigt kommer i gang og bliver til det vi forventer af en ‘The Matrix’-film.

Lidt forvirrende er det også, at der et par gange dukker gengangere op fra de tidligere film i små roller, og hvis man ikke lige har den originale trilogi, og karaktererne derfra, tydeligt i sin hukommelse, kan de være lidt svære at placere, og forstå deres motivation.

For nye seere til ‘The Matrix’-universet vil jeg helt bestemt syntes at man skal se den første ‘The Matrix’-film, inden man overhovedet overvejer at se ‘The Matrix Resurrection’, da jeg ikke tror man vil få noget ud af denne film. Men for folk som allerede er kendere, og fans af ‘The Matrix’, vil dette sikkert være et underholdende gensyn med universet.

‘The Matrix Resurrection’ kan lejes på Sf Anytime og Blockbuster

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: