‘Kamikaze’: HBO Maxs første danske serie brager igennem på alle hylder

Anmeldt af: Susanne Schatz

De kun 8 afsnit på hver omkring 30 minutter formår at vælte alt, man kender som ”serie-elsker”. Afsnittene tager fat på én med et ”jerngreb” lige fra det første øjeblik – og man har ikke lyst til at slippe.

Det kunne ikke køre bedre for den 18-årige Julie, som lever et glansbillede-liv i luksus med forkælende forældre, den elskede storbror Tom, venner og shopping. Et liv uden bekymringer, i hvert fald indtil hun får en sidste besked fra sin far. Et fly med forældrene og Tom styrter ned i junglen i Afrika! Den afgrund, som åbner sig foran Julie, er næsten ikke til at bære, alt rives væk. Vennerne kan ikke hjælpe, psykologen gør heller ikke den store forskel i hendes længsel efter at være genforenet med familien – og hvis der ikke er en andre muligheder, så i døden.

Julie begynder på en ydre rejse, som samtidig er en indre rejse – når man ikke længere er bange for døden så har man intet at miste, men der er altid et før og efter.

Instruktøren Kaspar Munk fik i 2010 sit store gennembrud med debutfilmen ‘Hold om mig’, som også høstede adskillige internationale priser. Hans valg af den nyuddannede skuespiller Marie Reuther er perfekt. Hun er seriens centrum. Andre medvirkende er Anders Matthesen som psykolog, Charlotte Munch som moren (kendt fra ‘Anna Phil’) og Johan Rheborg er faren (kendt fra ‘Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt’).

Marie Reuther har en afsindig stærk troværdighed i alle de forskellige facetter, som hovedkarakteren Julie indebærer. Hun kan nemt skifte fra den forkælede, overfladiske og ikke særlige likeable tøs til den næsten luderagtige vampyr, til drengepigen, som klipper håret og gennemgår en slags transformation. Hun er den søgende, opsøgende, sørgende, fatalistiske, men dybest inde – en kærlig lille pige, hvis tab river hende næsten i stykker.

Jeg så serien mere eller mindre på et hug, men det var lidt ambivalent: På den ene side gjorde det så stort indtryk at jeg havde brug for at lade afsnittene virke og give efter for tanker og følelser, men på den anden side var jeg så nysgerrig og havde svært ved at forstille mig, hvordan det hele afsluttede, så jeg mest havde lyst til at køre alle 8 afsnit igennem. Alligevel prøvede jeg at holde lidt imod og nyde spændingen.

Det emne, altså at miste hele sin familie på en gang, er fuldstændig vanvittigt at tænke på, men sorg og tab har man set før i film og serier. Dog byder ‘Kamikaze’ på noget helt nyt, noget usædvanligt, nemlig den måde Julie takler situationen på. Som tilskuer kommer man helt tæt på hende, og med hvert afsnit får man nogle brikker, som sammensætter historien – trådene fra nuet og tiden før og efter ulykken fletter sig sammen, og fører til at familie glansbilledet begynder at falme, men samtidigt begynder man at holde af og med Julie og hendes ihærdig forsøg på at finde meningen i det hele.

Det er inddragende og intenst, samtidig er hele serien ekstrem flot lavet – kameraføringen og -vinklerne, landskaberne, klipningen og musikken. Der er ikke noget, som ikke passer sammen!

Måske kan man komme i tankerne om, hvor realistiske nogle detaljer er (fx hendes måde at brug penge på), men da alt bliver til en helhedsfortælling, som giver mening og håb, synes jeg, at man godt kan tillade instruktøren en vis kunstnerisk frihed – for mig påvirker det ikke troværdigheden.

Jeg kan vel ikke skjule at jeg er meget begejstret over serien.

‘Kamikaze’ er interessant, irriterende, nysgerrighedsvækkende, uden at være tung, med varme og meget positiv energi.

‘Kamikaze’ kan ses på Hbo Max

Serien har 8 afsnit med en spilletid på 30 min

Du kan se traileren her: https://www.youtube.com/watch?v=qbi19TzaUHg

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: