‘Don’t look up’: Ny amerikansk katastrofefilm er satirisk, virkelig underholdene og overraskende

Anmeldt af: Susanne Schatz

Før kendte jeg ikke så meget til Adam McKay – dog står han bl.a. bag komedier/dramaer som ‘Vice’ (2018), ‘The Big Short’ (2015) og ‘Stepbrothers’ (2008). Man kan sige at han formår at samle stjerner i sine film, fx Will Ferrell, Ryan Gosling, Bratt Pitt og Steve Carrell – og det gør han også i sin nyeste film ‘Don´t look up’.

Leonardo DiCaprio (bl.a. ‘Titanic’) og Jennifer Lawrence (bl.a. ‘The Hunger Games’) har de bærende hovedrollerne. Andre medvirkende er Oscarvinder Meryl Streep (‘The Devil wears Prada’, ‘Kramer vs. Kramer’, ‘Mama Mia’),Cate Blanchett (‘Carol’, ‘Oceans 8’, ‘Benjamin Buttons forunderlige liv’) og i en ”morsom” birolle Ron Perlman (‘Skønheden og udyret’, ‘Sons of Anarchy’, ‘Hellboy’).

Blot rollelisten gør filmen interessant og vækkede min nysgerrighed, plus plottet – en kæmpestor komet er på vej mod jorden – om præcis 6 måneder og 14 dage. Potentiale for spænding, ikke også?

Astronomen Dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) og phd. studerende Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) opdager, at en rigtig stor komet nærmer sig vores planet, og beregninger viser det sker med 100% sikkerhed – selvom videnskaben ikke arbejder med 100%. Sammenstødet vil tilintetgøre alt liv, altså ALT! Nu skal der fart på ift. til at kontakte folk, som forhåbentlig kan gøre noget ved det – NASA og ikke mindst den amerikanske præsident Janie Orlean (Meryl Streep). Men hun er mere optaget af vælgertilslutningen og tager ikke den skræmmende nyhed alvorligt. Så er det kun én mulighed tilbage, nemlig at lække informationen til pressen.

En ren katastrofe, men hvor der er plads til humor. Jeg elsker, når man ikke tager sig selv for alvorligt og gør lidt grin med sig selv – filmen er herligt morsom. Altså ikke et typisk helteepos. Den tager lidt pis på ting, som styrer meget vores hverdag, men heller ikke kan undværes, som fx sociale medier.

Man kan godt forstille sig amerikanske fjernsynsstationer eller rettere sagt de ”pæne, glatte, perfekte og altid sjove” tv-værter og deres verden, men så snart man ikke længere ”opfører sig som forventet” bliver man svinet til på de sociale medier – hvilket gælder for Dibiasky, der mister hovedet under et tv-interview.

‘Don´t look up’ indeholder så mange sjove detaljer og nuancer, som jeg grinede med på, men de er samtidigt relevante, hvilket giver stof til eftertanke. Det er jo ikke helt urealistisk at sådan noget kan ske – og at der kan være en komet på vej.

Hvordan fortæller man så folk, at de kommer til at dø om få måneder? Hvem ville man fx være sammen i sin sidste stund? Skal det være en kæmpe fest eller?

Ofte har katastrofefilm en helt klar opskrift – men ikke ‘Don´t look up’. Hele vejen igennem følte jeg mig underholdt, overrasket, og der var spænding og samlet vil jeg bare sige:

En supermorsom film, lavet på rigtig en fed måde.

Men min begejstring skyldes også skuespillerne: DiCaprio som den kejtede, nørdede og neurotisk nervøse astronom er simpelthen så troværdig og sympatisk at man holder af ham. Jennifer Lawrence overbeviser i sin angst som pigen, der håber på det gode og som prøver at gøre en positiv forskel. Meryl Streep er født til rollen som amerikansk præsident, til DEN slags præsident.

Jeg kunne sagtens blive ved, men nu stopper jeg, fordi I skal i biffen for at opleve selv ‘Don´t look up’!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: