‘Nisser’: Stemningsfuld dansk jule-gyserserie

Anmeldt af: Lou von Brockdorff

Vi forbinder, oftest, nisser noget med røde nissehuer, julekalendere, julepynt og julehygge. Men nu kommer ny Netflix-serie, med et helt nyt bud på hvordan nisser også kan være.

Charlotte og Mads tager i juleferien i sommerhus på øen Aarmandsø, med deres to børn Josefine og Kasper, for at have noget tid sammen, efter en længere periode med megen travlhed. På vejen til sommerhuset, støder familien ind i noget med deres bil og stopper op. Her møder de den lokale mand Møller, som virker meget fjendtlige overfor øens julegæster. De kører derefter videre til sommerhuset og opdager her noget underligt tjæreagtigt, som sidder fast på forenden af deres bil. Josefine er sikker på at de har kørt et dyr ned, som ligger og forbløder, og hun vælger derfor i løbet af natten, at tage tilbage til stedet de stoppede op, for at finde dyret. Men det hun finder er ikke et dyr, eller væsen hun kender til, og da de møder den lokale kvinde Karen, er det tydeligt at beboerne gemmer på en hemmelighed.

‘Nisser’ er instrueret af Roni Ezra. Han fik sit helt store gennembrud med filmen ‘9. april’ og har derefter instrueret afsnit af forskellige serier som; ‘Gidseltagningen’ og ‘Sygeplejeskolen’. Men det her er første serie hvor han har instrueret hele serien. Serien er også produceret af Jannik Tai Mosholt som også var manden bag Netflix-serien ‘The Rain’, og har derudover været manusforfatter på serier som ‘Rita’ og ‘Bedrag’.

De har lavet en forholdsvis kort serie. ‘Nisser’ har 6 afsnit, som hver er under en halv time. Det gør at det faktisk er en virkelig overkommelig omgang og hele serien kan nemt binges på en enkelt dag. Serien kommer heller ikke til at virke for lang. Den er rimelig stramt skrevet, med en forholdsvis kort opbygning, og et klimaks som også hurtigt bliver skudt af. Serien er skrevet af Stefan Jaworski, som ikke er helt ny i jule-genren. Han har også skrevet ‘Tinka og kongespillet’ og ‘Jul i Valhal’.

Han har skrevet en serie, hvor det meste af dialogen flyder naturligt, og hvor der er nogle spændende karakterer med. Også børnekaraktererne, er til at starte med, egentligt ganske gode og virker meget naturlige. Børnene bliver spillet af Sonja Sofie Engberg Steen og Milo Campanale. Deres forældre bliver spillet af Lila Nobel og Peder Thomas Pedersen. De fire har virkelig god kemi og man tror på dem som familie, i deres sammenspil.

Men for mig, er den bedste skuespiller i denne serie dog Ann Eleonora Jørgensen, som stjæler alle scener hun er med i. Hun spiller den lokale beboer, Karen, og er både intens og har øjeblikke, hvor hun bliver rigtigt skræmmende og uhyggelig. Hun har også øjeblikke hvor hun skal være decideret ond, som hun også gør virkelig godt.

Visuelt er ‘Nisser’ måske også en af de mest stemningsfulde danske serier, som jeg har set. Der er en intens og lurende stemning igennem meget af serien, og især billederne og lydsiden er virkelig gode. Nisserne er computerskabte, og jeg syntes egentligt man er sluppet ok afsted, med at lave nogle væsner som er meget anderledes, end de nisser vi er vant til at se.

Jeg er også ret vild med det eventyrlige og fantasifulde lag, som er igennem serien. Jeg får på nogle måder lyst til at se en prequel-historie til denne serie, og se mere til mødet mellem nisserne og menneskerne på øen, inden handlingen i ‘Nisser’ udspiller sig.

Selvom der er meget der fungerer i ‘Nisser’ så taber den mig alligevel til sidst. Og her er der også noget af skuespillet, som ikke helt fungerer for mig. I de sidste par afsnit bliver der nemlig skruet helt op for den storslået og følelsesmæssige musik, og skuespillet bliver også stort og følelsesmæssigt.

Det kan serien ikke holde til. Skuespillet, især fra børnene, falder fra hinanden, og jeg sidder fuldstændig uberørt tilbage og føler at menneskerne bag serien, virkelig prøver at nå nogle følelser, som hverken historien eller skuespillet simpelthen formår at nå. Det bliver derfor, på nogle punkter til sidst, en lidt tom følelse, og det kommer faretruende tæt på at blive lidt komisk.

Det er virkelig trist for en dansk serie, som havde potentiale til at blive en virkelig god dansk spændings-/gyserserie. Det gør desværre også at det nok ikke er en serie jeg kommer til at gense, da jeg ender med at være lettere mellemfornøjet over serien, og er skuffet over at en serie med så meget potentiale, smider det hele over bord til sidst.

Men som sagt. Stik mig en prequel-serie med Ann Eleonora Jørgensen og andre gode skuespillere, så er jeg helt frisk på at give den et skud.

‘Nisser’ kan ses på Netflix fra den 28.november

Serien har 6 afsnit med en spilletid på ca 25 minutter

Du kan se traileren her: https://www.youtube.com/watch?v=xLvLws4H2bs

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: