‘Den Næstsidste’: Ny dansk debutfilmfilm fyldt med sort humor, men udfordrende

Anmeldt af: Susanne Schatz

Jonas Kærup Hjorts ‘Den Næstsidste’ kaldes for en ”festival darling”, som bliver vist verden rundt – fx i Estland (Tallinn Black Nights Film Festival), Taiwan (Taipei Film Festival) og Valencia (International Film Festival Cinema Jove).

Filmen er noget, man ikke har set før. Det er ikke en traditionel film, heller ikke i dansk forstand – selvom danske film nogle gange har ry for at være præget af en særlig humor, som ‘Blinkede lygter’ el.lign. Sort humor og danskere er bare ”perlevenner”! Men denne film er i en klasse for sig.

Jeg prøver at få fat i noget af handlingen:

Altså, der er en vandaflæser – en fuldstændig ligegyldig person – som gerne vil udføre sit arbejde, men det er ikke så nemt. Han havner i en bygning, som streng taget ikke er en ejendom med lejligheder – men det er svært at sige, hvad det egentlig er!? Så vidt så godt. I hvert fald møder han en masse yderst mærkelige personer, og det lykkes – i første omgang – ikke for ham at komme ud af det, som udvikler sig til et askegråt, bizart mareridt.

Kafkask, absurd og langt væk fra en normal realitet beskriver formodentlig bedst den følelse filmen udløser i publikum – alt bliver vendt op og ned, giver ikke umiddelbar mening og destruerer ens virkelighedsopfattelse.

Der er en del i mig, som godt kan se en vis æstetik, at filmen er kunstnerisk og lavet på en interessant, utraditionel måde – fx ift. valget af (ikke-)farver, den delvise mangel på sprog, lyden/musikken, iscenesættelsen og langsomheden. Men det er også præcis det, jeg blev mest udfordret af – langsomheden.

‘Den Næstsidste’ varer omkring 2 timer, som føles som en eviiiiiighed og bliver derfor desværre virkelig kedelig. Filmen er næsten uden handling – selvfølgelig sker der forskellige ting – men det er det samme og det samme igen. Hovedpersonen oplever et evigt mareridt – og det samme oplevede jeg!

Mange gange undervejs tænkte jeg: Hvornår stopper det her? Skulle den ikke snart være færdig?

Men uanset skal skuespillerne roses – Joen Højerslev (fx kendt fra ‘Herrens veje’) gør det virkelig godt i sin første bærende hovedrolle, og også resten af holdet (bl.a. Joen Bille og Stine Schrøder Jensen) virker godt i deres roller.

Instruktøren er blevet uddannet fra Den Danske Filmskole i 2017 og fik allerede en flot modtagelse af sin afgangsfilm ‘Om en måned’ – jeg synes, han er alligevel nogen man skal holde øje med!

Hvis ‘Den Næstsidste’ bare var en kortfilm, måske omkring 30 minutter, så ville det være interessant og måske havde man – eller retter sagt jeg – haft mere lyst til at blive fare vild i det kafkaske univers.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: