Vores bud på Halloween underholdningen 2021!!

Af: Lou von Brockdorff

Halloween weekenden nærmer sig med hastige skridt, og vi har samlet et overblik over hvad du skal se i år. Vi har både gamle klassikere, nye film, serier og et udvalg som det mest af familien kan se sammen.

Klassikerne

Halloween – 1978: En udødelig klassiker som tåler et gensyn hvert år. Filmen er instrueret af John Carpenter og blev starten på Jamie Lee Curtis’s karriere.

Poltergeist – 1982: Første film på listen instrueret af Tobe Hooper. Denne film er også produceret og skrevet af Stephen Spielberg.

Friday the 13th – 1980: Også en klassiker i samme liga som Halloween, som fik mange, mange efterfølgere og en genindspilning i 2009.

A Nightmare on Elm Street – 1984: Endnu en 80’er klassiker, som startede en gyserfranchise, og skabte en ikonisk gyserskurk i Freddie Krueger.

Misery – 1990: Den første Stephen King filmatisering på listen bliver ‘Misery’. Den er instrueret af Rob Reiner, og Kathy Bates vandt en Oscar, for rollen som Annie Wilkes.

House on Haunted Hill – 1959: En god gammel Vincent Price gyserklassiker, som stadig holder i dag.

Psycho – 1960: En af de første og største gysere nogensinde. Den er instrueret af Alfred Hitchcock, som er en af de største instruktører nogensinde, og som stadig bliver studeret og analyseret i dag.

The Innocents – 1961: En måske lidt overset, men fremragende gyser, med Deborah Kerr i hovedrollen.

Beetlejuice – 1988: Et lidt anderledes bud på en Halloweenfilm men lidt af en klassiker, som er instrueret af Tim Burton.

Rosemary’s Baby – 1968: En gyser fra endnu en mester, nemlig Roman Polanski, som stadig er skræmmende den dag i dag.

The Omen – 1976: Var med til at starte bølgen af gysere med uhyggelige børn. Den er instrueret af Richard Donner og har Gregory Peck i hovedrollen.

The Haunting – 1963: Første filmatisering af novellen ‘The Haunting of Hill House’ fra 1959.

The Exorcist – 1973: Et gyser mesterværk instrueret af William Friedkin. Filmen fik flere oscarnomineringer, og er stadig en af de uhyggeligste film nogensinde.

The Shining – 1980: Endnu et ikonisk gyser mesterværk med en skræmmende Jack Nicholson, instrueret af Stanley Kubrick og baseret på en Stephen King bog.

The Amityville Horror – 1979: De fleste kender nok genindspilningen, men den originale er klart bedre. Filmen skulle angiveligt være baseret på virkelige hændelser.

Ringu(The Ring) – 1998: Endnu en nyere klassiker. Denne gang en japansk gyser, som er bedre end den amerikanske genindspilning.

The Evil Dead – 1981: En film som igen startede en franchise, og gav inspiration til en ny form for gysere. Filmen blev også starten på Bruce Campbell og Sam Raimis karrierer.

Texas Chain Saw Massacre – 1973: En film som stadig er så modbydelig og ubehagelig i dag, som da den kom ud. Den er instrueret af Tobe Hooper.

Candyman – 1992: En samfundskritisk og stemningsfuld gyser, som igen gav os en ikonisk skurk, i form af Tony Todds Candyman figur.

Scream – 1997: En nyere klassiker, men stadig en af de mest kendte, og sete gyserfilm. ‘Scream’ satte også gang i gyser-parodi filmene ‘Scary Movie’.

The Hills Have Eyes – 1977: Endnu en film som har fået en genindspilning, man sagtens kan se. Men originalen er nu bedre. Filmen er instrueret af Wes Craven som også instruererede ‘Scream’ og ‘A Nightmare on Elm Street’.

The Silence of the Lambs – 1991: En Anthony Hopkins i sit livs rolle, gør dette til en fantastisk filmoplevelse. Filmen vandt ‘the big five’ ved det års Oscar-uddeling. Både for film, manus, skuespiller, skuespillerinde og instruktør.

Don’t Look Now – 1973: Endnu et 70’er gysermesterværk, som bestemt fortjener at blive set. Filmen har Julie Christie og Donald Sutherland i hovedrollerne.

Alien – 1979: En af de største sci-fi gyser. Instrueret af Ridley Scott, og med Sigourney Weaver i hovedrollen, og med et fantastisk produktionsdesign af H.R. Giger.

Audition – 1999: En film som lige sniger sig med blandt klassikerne, er denne japanske gyser fra 1999. Filmen er instrueret af den japanske legendariske instruktør Takashi Miike.

Pet Sematary – 1989: Igen er der en filmatisering af Stephen King på listen, og igen en film som har fået en genindspilning, men hvor originalen er bare bedre.

Suspiria – 1977: Et smukt og skræmmende mesterværk, instrueret af italienske Dario Argento, som også er en mester i gys.

Nattevagten – 1994: Skal det være dansk, så skal det næsten være nattevagten. Filmen er instrueret af Ole Bornedal, og bliver stadig beskrevet som den bedste danske gyser.

De nyere film

Halloween – 2018: Filmen sletter meget af hændelserne, fra de tidligere efterfølgere til den originale film, og sparker nyt liv i en halvdød franchise. John Carpenter instruerer ikke, men har i stedet lavet musikken, og du kan lige nu også se efterfølgeren ‘Halloween Kills’ i biografen.

The Babadook – 2014: En australsk gyser som virkelig overraskede og imponerede da den kom ud. Denne gang er det dog en kvinde som både har instrueret og skrevet, nemlig Jennifer Kent.

Don’t Breathe – 2016: En film som overrasker, chokerer og bliver siddende i kroppen længe efter. Filmen er instrueret af Fede Alvarez.

Get Out – 2017: En af de bedste, og mest samfundskritiske gysere i nyere tid, instrueret af Jordan Peele. ‘Get Out’ fik også flere nomineringer, og vandt en Oscar for bedste manus.

US – 2019: Jordan Peeles anden film som instruktør, og en stærk og anderledes gyser, med en fantastisk Lupita Nyong’o i hovedrollen.

Midsommar – 2019: En film som vil skræmme de fleste fra at rejse til Sverige ved midsommertid. Første film på listen instrueret af Ari Aster.

Hereditary – 2018: Endnu en film instrueret af Ari Aster, som står som et moderne gyser mesterværk. Og så er det endda også hans debut som spillefilmsinstruktør

Insidious – 2010: En stærk film, som ligesom så mange andre gysere, fik en bunke efterfølgere efter sig. Den første er den bedste, men de andre kan også sagtens ses.

The Invisible man – 2020: En overraskende god fortolkning af den klassiske historie, med en fantastisk Elisabeth Moss.

Fear Street-trilogien – 2021: Netflix overraskede med en, overraskende velfungerende ny gyser trilogi. Filmene kan godt ses hver for sig, men fungerer bedst samlet.

The Others – 2001: En af de bedste gysere, fra starten af dette årtusinde. Filmen har Nicole Kidman i hovedrollen og er instrueret af Alejandro Amenábar.

The Ring – 2002: Hvis man ikke er til japansk gys, så er den amerikanske The Ring, også skræmmende nok. Genindspilningen er instrueret af Gore Verbinski.

The Perfection – 2018: En af de bedste originale gysere som Netflix har produceret. Især er slutningen noget af det mest overraskende og chokerende i en nyere gyser.

Paranormal Activity – 2007: Endnu en gyser som chokerede, og startede en hel franchise. Filmen er skabt på et meget lille budget, men har efterfølgende tjent styrtende. Filmen fik især succes efter at Stephen Spielberg udtalte sig om den.

IT part 1 & 2 – 2017/2019: Hvis det er klovne som skræmmer en, så er der rig mulighed for at blive skræmt med disse to Stephen King filmatiseringer. ‘It’ blev også lavet som en miniserie i 90’erne med Tim Curry, som spillede dræberklovnen.

It Comes at Night – 2019: En overset film, som dog er virkeligt seværdig. Især på grund af den intense stemning og skuespillet fra, især Joel Edgerton.

A Quiet Place 1 & 2 – 2018/2020: To fremragende og nervepirrende spændings/gyserfilm. Filmen er instrueret af John Krasinski, og har hans kone Emily Blunt i hovedrollen.

The Conjuring-trilogien – 2013/2016/2021: Den første film startede en hel ny filmfranchise, med et helt nyt univers. Dog er de tre The Conjuring-film stadig de bedste her.

It Follows – 2014: En film som overraskede og skræmte da den kom frem, og som også i dag er særdeles skræmmende. Er også debutspillefilmen for instruktøren David Robert Mitchell.

Sinister – 2012: En film som giver dig dine elskede jumpscares, og skræmmende børn. Filmen har en fremragende Ethan Hawke i hovedrollen.

Ju-On: The Grudge – 2002: Japanske gyserfilm kan altså noget, Ju-On er en af de bedste. Er også genindspillet i USA, som også er nogle ganske fine gyserfilm.

The Cabin in the Woods – 2012: En film som smukt blandede klassisk gys og komik. Det er en af Chris Hemsworths første film, men filmen lå på hylden så længe, at han havde godt gang i karrieren da filmen endelig udkom.

The VVitch – 2015: Igen en snigende gyseroplevelse, som alligevel holder dig fanget hele vejen. Den er instrueret af Robert Eggers, og viste os for første gang Anya Taylor-Joys talent.

Verónica – 2017: Stemningsfuld og skræmmende spansk gyser, som ifølge rygtet, er baseret på sande hændelser.

The Orphanage(Le Orfanato) – 2007: Stadig en af de mest skræmmende film som er blevet lavet, instrueret af J.A. Bayona.

Saw – 2004: Mange af efterfølgerne er ikke så gode, men den første film i franchisen er stadig en chokerende oplevelse. Filmen var James Wans gennembrud som instruktør.

The Descent – 2015: Filmen er en nedstigning til intense gys. En virkelig velfungerende gyser instrueret af Neil Marshall.

Hostel – 2005: En film som kunne minde lidt om ‘Saw’, men som samtidig er helt sin egen.

Serierne

The Haunting of Hill House – 2018: En fremragende gyserserie af gysermesteren Mike Flanagan, som har beriget os med flere gyserfilm i løbet af årene.

The X-files – 1993: En god 90’er serie, med gyserelementer. Bare titelmelodien kan få det til at løbe koldt ned af ryggen.

The Haunting of Bly Manor – 2020: Endnu en serie fra Flanagan, med nogle af de samme skuespillere, som var med i ‘The Haunting of Hill House’.

Midnight Mass – 2021: En langsommere og mere snigende omgang gys, som igen er skabt af Flanagan.

Goosebumps(Gåsehud) – 1995: Endnu en 90’er gyser-serie, som dog er mere til familier og børn. Kan også være til de nostalgiske sjæle, som er vokset op med R.L. Stines historier.

The Twillight Zone – 1959: En gammel, men virkelig god sag. Det er også en af de første antologi-serie som blev lavet. Hvis man ikke er til det gamle, kom der en ny version i 2019, som dog ikke er ligeså god.

The Simpsons Treehouse of Horror – 1989: Hvert år laver folkene bag The Simpsons, specielle Halloween episoder. De er bestemt et kig værd.

Just Beyond – 2021: Igen er R.L. Stine på listen, og igen med en gyserserie, som er målrettet børn.

Chapelwaite – 2021: Ny gyserserie med Adrien Brody i hovedrollen, som er skabt af Jason og Peter Filardi, og som igen er baseret på en historie fra Stephen King.

American Horror Story – 2011: En af de bedste gyserserier som er lavet, med ny historie og nye gys i hver sæson. Serien er lavet af Ryan Murphy, som har en perlerække af store stjerner med.

I Know What You Did Last Summer – 2021: En serie version, af 90’er gyserfilmen, måske dog med lidt for meget teenagedrama, og for lidt gys. Men nogen vil sikkert finde den uhyggelig.

Servant – 2019: M. Night Shyamalans gyserserie. M.Night Shyamalan er ellers blevet kendt for at lave virkelig fjollede og dårlige film, men ‘Servant’ er noget af det bedre han har lavet.

Riget – 1994: Lars von Triers serie fra 90’er, er stadig en af de bedste danske serier nogensinde. For allerede eksisterende fans af ‘Riget’, kan vi glæde os til, at vi endelig nu snart får sæson 3.

For børn og familier

Hocus Pocus – 1993: En god, og hyggelig, uhyggelig halloween familiefilm. Den har både grin, gys og endda også musicalsekvenser, som en rigtig børne-halloween-disney film skal have det.

Coraline – 2009: En stop-motion film, som underholder og skræmmer, både børn og voksne. Den er baseret på en bog af Neil Gaiman og er instrueret af Henry Selick.

Matilda – 1996: En virkelig sød og fin familiefilm, som alle kan være med til at se. Filmen er instrueret af Danny Devito, som også selv spiller med i filmen, sammen med hans kone på det tidspunkt, Rhea Pearlman.

The Nightmare Before Christmas – 1993: Nogen vil mene det er mere en julefilm, men den foregår i Halloween town omkring halloween, så den kommer med på listen her. Den er skrevet og produceret af Tim Burton, men er faktisk instrueret af Henry Selick.

Halloweentown – 1998: En hyggelig og sjov Halloween for hele familien med Debbie Reynolds. Der er også her kommet efterfølgere, som dog ikke er så gode.

The Haunted Mansion – 2003: En Halloween komedie med Eddie Murphy, hvor alle kan være med. Det kan diskuteres hvor god filmen er, men den vil sikkert underholde de yngre i familien.

Muppets Haunted Mansion – 2021: Tag med hele Muppets holdet på besøg i et spøgelseshus i denne Halloweenspecial, som giver en god introduktion til Muppet-universet.

The Addams Family – 1991/2019/2021: Man kan lige nu se den animeret ‘The Addams Family 2’ i biografen, og man kan også leje 1’eren fra 2019. Jeg vil dog istedet anbefale at man ser filmen fra 1991.

Toy Story Of Terror – 2013: I denne kortfilm, møder vi igen vores elskede venner fra ‘Toy Story’-franchisen. Filmen er instrueret af Angus MacLane, og har de originale skuespillere til at lægge stemmer til.

Forsvundet til Halloween – 2021: For første gang er der lavet en decideret dansk Halloweenfilm, som kan ses i biografen. Den er instrueret af Phillip Th. Pedersen, som tidligere primært har lavet tv og kortfilm.

Casper – 1995: Den søde historie om det nuttede spøgelse vil stadigvæk underholde hele familien, og vække nostalagien hos dem, som så den som børn.

Corpse Bride – 2005: Endnu en stop-motion film som er underholdende og medrivende for børn og deres forældre. Denne gang instrueret af Tim Burton, og med Johnny Depp og Helena Bonham Carter i hovedrollerne.

Monster house – 2006: En spændende animeret Halloweenfilm, som også var nomineret til en Oscar for bedste animeret film. Filmen er instrueret af Gil Kenan, som vi desværre ikke rigtigt har hørt, eller set mere til siden.

ParaNorman – 2012: Endnu en Oscar-nomineret animeret film på listen for hele familien. Den er instrueret af Chris Butler, som arbejdede på ‘Coraline’-filmen, og efterfølgende har skrevet ‘Kubo and the Two Strings’.

Goosebumps – 2015: Endnu engang er R.L. Stine på listen. Denne gang med denne komedie/gyser, med Jack Black som spiller R.L. Stine.

Frankenweenie – 2012: Fjerde stop-motion film på listen som er smuk, rørende og underholdende. Igen er den instrueret af Tim Burton og har Winona Ryder, Martin Landau og Martin Short på som stemmeskuespillere.

Vi håber at du er blevet inspireret til hvilken Halloween-film du skal se i år!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: