‘Just Beyond’: Giver mig næsten Gåsehud på den rigtige måde

Anmeldt af: Sofus Bøcher

R.L. Stine er en af de største forfattere af gyserbøger for børn, og teenagere. Han er b.la. forfatter til ‘Gåsehuds’ bøgerne, som der i 90’erne også kom en tv-serie baseret på. Nu er det tid til endnu engang af besøge hans universer i serie-form på Disney plus.

Da jeg var barn, var jeg som mange andre fan af bogserien ‘Gåsehud’ af forfatteren R. L. Stine. Just Beyond er en tv-serie baseret på en anden bogserie af samme forfatter. Og dette skinner tv-serien af allerede fra introsekvensen, som starter hver episode, hvor man bliver introduceret til nogle scener fra denne første sæson og den ellers mystiske fornemmelse, som hver episode vil efterlade én med.

‘Just Beyond’ er en antologiserie med fokus på komedie og gys for børn, hvor hver enkelte episode fortæller sin helt egen afgrænsede historie, som ikke har noget at gøre med resten af episoderne at gøre. F.eks. følger vi en episode en pige ved navn Veronica, da hun bliver sendt på en kostskole for problematiske piger. En anden episode handler om et par drenge i starten af puberteten, der opdager, at alle de voksne har gang i noget meget mærkeligt. I løbet af hver episode er det dermed op til børnene selv at løse de gåder og mysterier, som de bliver udfordret med.

Gennemgående for serien er et ensemble af forskellige skuespillere, hvor hver episode – ud over at fortælle hver sin historie – også præsenterer sin helt egen gruppe af skuespillere. Dette giver både nogle forskellige præstationer fra børnenes side, men det giver også de voksne skuespillere lidt mere plads til at lege med deres roller. Nasim Pedrad, som folk nok ville kunne genkende fra ‘New Girl’, spiller en af de vigtigste roller i den første episode, og hun er i stand til at bruge genkendelsen fra primært komedieserier til at både understrege humoren, men samtidigt levere en mystik, der gør, at man ikke er helt sikker på, hvor man har hende.

Noget af det, man opdager, er at de tematikker hver episode tager op, meget ofte omhandler om børn og unges identitet, det at være ung og social, og angsten for at vokse op. Dette kan enten ses i episoden, hvor den unge, smårebelske Veronica bliver bekymret efter at være ankommet på kostskolen, da alle de andre piger er meget ensformige og lader til at have deres personligheder udvaskede. Som voksen genkender man i hvert fald mange af de følelser og de mysterier fra sin egen barn- og ungdom, som børnene føler sig fanget i. Og skuespillerne leverer gode nok præstationer til, at hver episode virker overbevisende.

Alt i alt er dette en meget glimrende serie, som både leverer mystik og giver et indblik i, hvordan børn og unge forstår verden, når de vokser op. Den halter af og til i historiefortællingen, da man kunne føle at nogle af konflikterne løses lidt for let til sidst. Men taget i betragtning, at det er historier fortalt på ca 30 minutter og primært henvendt til børn og unge teenagers, så kan man også godt forstå den type af historiefortælling.

‘Just Beyond’ kan ses på Disney Plus

Første sæson har 8 afsnit

Du kan se traileren her: https://www.youtube.com/watch?v=L2GVrR8233E

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: