‘Kastanjemanden’: Bringer ikke noget nyt til danske krimiserier

Anmeldt af: Lou von Brockdorff

Danske krimiserier har haft stor succes, både i Danmark og i udlandet. Især har DR’s serier som ‘Forbrydelsen’, sat Danmark på serie-verdenskortet. Kan ‘Kastanjemanden’ leve op til tidligere seriers succes?

I en stilfærdig forstad til København, gør politiet en stormfuld oktobermorgen en forfærdelig opdagelse. En ung kvinde bliver fundet brutalt myrdet på en legeplads, og en af hendes hænder mangler. Ved siden af hende ligger en lille kastanjemand. Den ambitiøse, unge detektiv Naia Thulin (Danica Curcic) bliver sammen med sin nye partner, Mark Hess (Mikkel Boe Følsgaard), tildelt sagen. Inden længe finder de et stykke mystisk bevismateriale på kastanjemanden – et bevismateriale, der forbinder det hele til en pige, der forsvandt et år tidligere og formodedes at være død: Datteren til socialminister Rosa Hartung (Iben Dorner).

‘Kastanjemanden’ er baseret på Søren Sveistrups anmelderroste debutroman af samme navn, der er blevet oversat til 33 sprog og udgivet i 50 lande. Serien er skabt af Søren Sveistrup, Dorte Høgh, David Sandreuter & Mikkel Serup. Sveistrup kender vi især, som skaber, og forfatter på ‘Forbrydelsen’.

Der er lagt op til en rigtigt god dansk krimi her. Man har også samlet en god bunke, af de bedste, og mest brugte danske skuespillere. B.la. Danica Curcic, Mikkel Boe Følsgaard, Lars Ranthe, David Dencik, Bjarne Henrik og Esben Dalgaard. De spiller alle godt – det skal de have. Men der var ingen præstationer som blæste mig bagover. Måske er det fordi, karaktererne, i ‘Kastanjemanden’ ikke er særligt interessante. Og måske fordi mange af dem er på præcis samme måde, som vi har set i andre danske krimier.

Især vores hovedpersoner er lidt indebrændte frustrerede personer, som ikke kan finde ud af deres privatliv, som bruger alt deres energi på jobbet, og derfor ikke har ordentligt tid til at være der for deres børn, og i det hele taget er lidt sociale akavet. Jeg syntes vi har set disse karakterer, med disse problemer og træk, lidt for mange gange i danske krimier.

Det virker lidt for skabalons-agtigt og udover disse træk ved personerne, kommer vi ikke dybere ind, eller får en bedre forståelse af dem. Derfor fandt jeg dem aldrig interessante.

Det er også lidt et problem for mig at det først er halvvejs henne i afsnit 4, at jeg bliver rigtigt interesseret i sagen de arbejder på, og syntes at der sker noget fedt og spændende i serien. Det er også først her, jeg bliver rigtigt interesseret i hvem gerningsmanden mon er. Det er for lang tid at man skal se 4,5 afsnit i en serie på 6 afsnit, før den bliver rigtigt spændene. Og desværre efter at have været spændende i 1,5 afsnit, syntes jeg at ‘Kastanjemanden’ til sidst, taber sin spænding, og leverer en lidt flad afslutning.

Man kan godt fornemme på serien at forfatterne ved hvordan man laver en krimi. De forsøger sig med cliff-hangers, forskellige mistænkte og forskellige twists. Men det forventer jeg også af en krimi, og cliff-hangersne var da fine, og vil sikkert få nogen til at gå direkte videre til næste afsnit. Men jeg syntes ikke helt, de havde en “wow”-effekt på mig.

Visuelt er ‘Kastanjemanden’ meget mørk, som vi igen kender det fra danske krimier. Den er flot, men igen ikke noget som overraskede, eller imponerede mig.

For kort at opsummerer ‘Kastanjemanden’, så er det en fin dansk krimi, som dog ikke indeholder noget vi ikke har set før, som aldrig rigtigt kommer med noget der vælter sin seere ned af sofaen, og som bruger lidt for langt tid, inden den bliver medrivende og spændende.

‘Kastanjemanden’ Kan ses på Netflix

Serien har 6 afsnit med en spilletid på ca 60 minutter

Du kan se traileren her: https://www.youtube.com/watch?v=7SXdxhUL-ic

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: