‘My Salinger Year’: Deres breve ændrede mig

Anmeldt af: Lene Brandt

En spirende forfatter finder vej til New York og ender som assistent for en kølig forretningskvinde. Giver beskrivelsen dig umiddelbart associationer til ‘The Devil wears Prada’, bør du glemme dem.

‘My Salinger Year’ er en stille og tænksom film om at finde sine mål i livet. Den unge Joanna vil gerne være unik. Skabe noget, Skrive digte. I stedet ender hun som assistent for litteratur agenten Margaret, nederst i hierarkiet, hvor hun skriver efter diktat og må besvare fanbreve for J. D. Salinger efter en standard skabelon, der blev forfattet før hun blev født. Joanna lytter, bekymrer sig,
diskuterer med og reagerer på brevene. Hun er ung og følsom og vælger at give udvalgte fans personlige svar skrevet i J. D. Salingers ånd, også selv om det betyder at der brydes nogle regler.

J. D. Salinger skrev romanen ‘Forbandede ungdom’, der opnåede kultstatus. Herefter trak han sig tilbage fra verden. Hans fanbreve var mange og de er et kapitel for sig, også i filmen hvor man har valgt at lade fans “fortælle” det de skrev.

Filmen er baseret på virkelige begivenheder og skrevet af Joanna Rakoff, der for en tid besvarede fanbrevene. Det er blevet til en film, der giver os tid til at se hver enkelt person.

‘My Salinger Year’ er en film, der ikke har behov for de store armbevægelser. Skuespillerne spiller godt, ikke kun hovedrollerne, som er dem der sprudler og fylder, men også de mere støvede karakterer.

At give fans et ansigt og en stemme giver os en ekstra dimension.
Margaret Qualley kendes fra blandt andet ‘Once upon a time in Hollywood’. Hun fungerer både når vi er i Joannas hverdag og i hendes fantasier. Joannas chef Sigourney Weaver behøver næppe nogen introduktion, hun er en erfaren skuespillerinde, der leverer sin rolle med overbevisning.

Jeg giver filmen 4 Chaplins fordi den fungerer godt. Man har, ud over Joannas vej til finde sit kald, formået at beskrive personerne og miljøet omkring forfatteren J. D Salinger.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: