’Fast & Furious 9’: Brikkerne falder på plads i den mystiske Toretto-familie

Anmeldt af: Alice Haulund

Den niende film, i action sagaen ‘Fast and Furious’, bringer en masse gensyn, både i instruktørstolen og ligeledes på skuespillerfronten. Du får lige præcis hvad du har betalt for, hvis du tager ind og ser det seneste kapital i sagaen, måske endda lidt mere.   

Dom og Letty har trukket sig tilbage og bor nu på landet sammen med Doms søn, Lille Brian. Men da Ramsey, Roman og Tej kommer, og fortæller at de har modtaget et nødsignal fra Mr. Nobody, i forbindelse med et nedskudt fly hvor deres tidligere rival Cipher var ombord, springer Letty hurtigt til teamet for at hjælpe. Da teamet finder flyvraget, gemmer der sig en halvdel af et specielt elektronisk apparat, som de tager med sig i en hulens fart, da det sydamerikanske militær er i hælene på dem. I flugten mod grænsen, over minefælt, forbi diverse militærtrucks og i ly for helikoptere, mister teamet apparatet til Doms bror. Doms bror Jakob handler under rigmandssønnen Otto og computergeniet Cipher, som vil skabe deres eget empire, hvilket de skal bruge apparatet til. Det elektroniske apparat kan kontrollere al satellitkommunikation i verden og er delt i to, Jakob har nu den første del. Teamet etablerer sig i Mr. Nobodys hemmelige bunker og får sporet den anden del af apparatet til at befinde sig i England. De splitter sig op, Dom, Ramsey, Roman og Tej tager til England og Mia og Letty tager til Tokyo og følger et andet spor. I Tokyo finder Mia og Letty et tidligere medlem af teamet, nemlig Han. Han har været nødsaget til at gå under jorden, med hjælp fra Mr. Nobody, for at beskytte nøglen til det elektroniske apparat som teamet jagter. Nøglen er en ung kvinde, hvis forældre byggede apparatet og gjorde deres DNA til nøglen. Teamet bliver genforenet med Han og fanger Jakob, men bliver overrumplet af Ottos mænd som stjæler apparatet. Teamet må nu hjælpes ad for at forhindre Otto og Cipher fra at få kontrol over al satellitkommunikation i verden.               

Instruktøren Justin Lin er vendt tilbage til ‘Fast & Furious’ filmene. Han instruerede filmene 3-6 og nu 9. Han formår at give denne film noget nyt og belyse områder at historien som ikke har været udforsket før. Det er ikke blot en ny actionfilm i rækken, som man ellers godt kunne frygte. Han evner at få denne her film til at fungere med de mange tidligere. Og vigtigst af alt falder brikkerne på plads i den ellers mystiske Toretto-familie. Jeg glæder mig til at se hvordan han vil afslutte sagaen i den 10. film.    

‘Fast & Furious 9’ er spækket med stjerner, udover teamet beriger skuespillere som John Cena som Jakob Toretto, Charlize Theron som Cipher og Helen Mirren som Queenie Shaw, filmen med sublime præsentationer. Som det er tilfældet i instruktørstolen, er der ligeledes en håndfuld tilbagevendte karakterer, fra tidligere kapitler af sagaen. Jordana Brewster i rollen som Mia Toretto vender tilbage. Mia var ikke en del af den tidligere film ‘Fast & Furious 8’, hvilket gav fin mening i historien, da hun og Brian har trukket sig tilbage for at være forældre, men hun vender tilbage i denne film.

Mest overraskende af alle er dog Sung Kang tilbage i rollen som Han. Han som ellers var omkommet i en bilulykke forårsaget af Deckard Shaw, spillet af Jason Statham, tilbage i ‘Fast & Furious: Tokyo Drift’. Tilbagevendende karakterer er ikke nyt for sagaen og et lignende scenario er set før, da Letty blev formodet død men viste sig ikke at være det. Selvom det er brugt nogle gange nu, fungerer det stadig overraskende godt i sagaen og det bidrager til at holde liv i historien og opretholde gejsten for den lange film franchise.

Denne her film viser dog også når det ikke fungerer, for udover Mia og Han, har Justin Lin ligeledes bragt Lucas Black tilbage i rollen som Sean. Han optræder 2-3 gange i små scener, som hverken er sjove eller særlig vigtige for historien. Det fungerer ikke som det ellers var tiltænkt.

Rollen som Otto, rigmandssønnen der vil bruge sine uendelige ressourcer på at kontrollere al satellitkommunikation i verden, spilles af danske Thue Ersted Rasmussen, som blandt andet er kendt for tv-serierne ‘Sygeplejeskolen’ og ‘Sunday’. Thue gør det godt som den velklædte skurk og bidrager til en anden form for skurk i filmene, frem for et stort muskelbundt der skal spilles op imod Dom. Thue spiller rollen overbevisende og jeg ville sagtens kunne se ham i lignende roller senere hen.  

Fraværende i denne her film er Dwayne Johnson og Jason Statham i rollerne Hobbs og Shaw. De havde deres egen spin-off i serien, i 2019. Begge skuespillere har fyldt meget i sagaen de sidste mange film, men denne her film viser helt klart at serien godt kan ”klare sig” uden dem, men om det bliver aktuelt, er ikke sikkert, for filmen efterlader en lille teaser efter rulleteksterne som kunne antyde noget andet. 

‘Fast & Furious 9’ giver lidt mere end de andre film før har gjort. Gennem filmen følger vi flashbacks tilbage til Dom og Jakobs ungdom. Vi får indblik i hvad der egentlig skete med deres far og hvorfor Dom ikke har talt med sin bror i flere årtier. Doms karakter udvikler sig i dette her kapitel af sagaen og historien dykker ned i faderskab og broderskab på flere niveauer.   

Til trods for at jeg elsker lange film og en 142 minutter lang spillefilm ikke kan skræmme mig væk, synes jeg alligevel det er for langt i denne film. Der kunne godt være cuttet 20 minutter af de overdrevne actionscener. Her kan man for eksempel hentyde til en vis scene der involverende en bil, en raketmotor og Roman og Tej i dykkerdragter. Den scene kan man godt tag en lille lur henover.  

Selvom bilerne ikke er lige så meget i fokus, i de nye film som de var i de gamle, så er der stadig lidt at komme efter i dette kapital af sagaen. Her er særligt én scene værd at nævne. Da Dom kommer til England for at finde Jakob, opsøger han Queenie Shaw for at få oplysninger. Hun er i gang med at hapse et par diamant smykker til en fest og stikker af i en Noble M600 i Londons gader. Fed karakter og fed scene. Hvis man kender ‘Fast & Furious’-sagaen og har set de andre vil man have stor glæde af at se nummer 9 i serien. De mange gensyn denne her film byder på giver et smil på læben og et genkendende pust til historien. Man kan mærke sagaen snart lakker mod ende og det skal man ikke misse. 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: