‘Marco Effekten’: Ulrich Thomsen sørger for ægte “Mørchlægning” i ‘Marco Effekten’, der desværre primært kun vil glæde Jussi Adler-Olsen og dennes største fans.

Anmeldt af: Kasper Rasmussen

Femte film om Afdeling Q´s Carl Mørch og Assad mangler gnist og action momenter, der efterlader filmen som et udvidet afsnit af `Rejseholdet`.

Der er noget at leve op til når der skal følges op på den største danske filmsuccesserie de seneste knap ti år, der sammenlagt har trukket mere end tre millioner danskere i biografen siden debuten `Kvinden i buret´fra 2013. Nikolaj Lie-Kaas og Fares Fares blev med de fire første Jussi filmatiseringer nærmest dansk folkeje, men nu er hele succeskagen blevet udskiftet med b.la. Ulrich Thomsen og Zaki Youssef i de efterhånden ikoniske roller. Er det vejen til videre succes for de resterende seks filmatiseringer?

Kriminalkommisær Carl Mørch vil tilbage på jobbet. Han var oprindeligt pålagt seks ugers orlov med fuld psykologbehandling, men kedsomheden og specielt Treo indtagningen stiger ham til hovedet. Heldigvis tager hans drabschef ham tilbage til jobbet efter fjorten dage. Her dukker der en ny sag op, nemlig sagen om William Stark, en efterlyst familiefar som er mistænkt for pædofili og som aldrig siden blev set. Sagen blev dengang hurtigt lukket grundet mystiske ordrer oppefra i systemet. Men et nyt gennembrud i sagen dukker op, da man pågriber den kun 14-årige østeuropæiske dreng, Marco, i et tog på vej mod Danmark. I hans lomme finder man et pas, der netop tilhører den mistænkte og forsvundne familiefar William Stark. Dette fører sagen længere op i samfundets top, for det viser sig nemlig, at den forsvundne embedsmand havde afslørende beviser for svindel med ulandsbistand. Pludselig er Roma drengen Marco hele nøglen til mysteriet, men er det allerede for sent?

Det har ikke været nogen hemmelighed, at filmseriens ophavsmand Jussi Adler-Olsen længe var utilfreds med Zentropas take på sit krimiunivers, og efter kontrakten på de fire første film udløb, er rettighederne til de næste bøger i serien gået videre til Nordisk Film. Et af Jussi Adler-Olsens største kritikpunkter var omkring castingen af Nikolaj Lie Kaas, som han mente var for ung til at spille Carl Mørck. Og `Marco Effekt´ valget af Ulrich Thomsen er da også ni år ældre end Kaas. Derfor kan der næppes nu herske nogen tvivl om, at Adler-Olsen denne gang må have givet sin accept.

Lad det være sagt med det samme: Ulrich Thomsen har med sit “take” på Carl Mørch figuren denne gang et mere “Jussisk” tilgang til originaloplægget. Man kan nærmest lugte ham når han traver svedende rundt på politigården med daggammelt tøj og en menneskefjendsk attitude, der bestemt ikke giver ham udsigt til mange venner. Denne rolle har 57-årige Ulrich Thomsen allerede nu gjort til sin egen, modsat Nikolaj Lie-Kaas´s måske lettere fejlcastede ditto.

Dette er desværre noget af det bedste ved `Marco Effekten`. For hvor de tidligere films instruktører Mikkel Nørgaard, Hans Petter Moland og Christoffer Boe alle fik tilført de rette doser af spænding og kemi mellem karakterene, famler Martin Zandvliet med et manuskript fuldt af løse ender hvor det er svært at finde de høje bølgedale. Den måske mest malende beskrivelse af filmen, vil være ´Under Sandet´ som var titlen på Zandvliets Oscar nominerede film fra 2015.

Noget af det mest vellykkede ved de tidligere Afdeling Q film `Kvinden i buret(2012), `Fasandræberne(2014), Flaskepost fra P(2016) og `Journal 64´(2018), var kemien mellen Mørch og Assad. Kemien i den nye form mellem Ulrich Thomsen og Zaki Youssef er nærmest ikke eksisterende, hvilket er en stor skam. Zaki Youssef er nok mest kendt for sin rolle som Ali i filmen `Danmarks sønner´ fra 2019. Dette er dog ikke hans fejl.

En af filmens større positive overraskelser, udover det fabelagtige titelnummer, ’Traitors´ af gruppen Saveus, var castingen af Anders Matthesen som én af filmens skurke, den slimede Teis Snap. Han giver filmen et tiltrængt pust af underholdende karakter. Sofie Torp overtager rollen som Rose efter Johanne Louise Schmidt, hvilket må betragtes som et komma i seriens udvikling.

Jussi Adler-Olsens bogserie om Afdeling Q og Carl Mørck blev skudt i gang i 2007 og i 2012 ramte bogen `Marco Effekten´ os til stor succes.

Vi må håbe at seriens næste titel `Den Grænseløse´, som forventes at få premiere i 2023, har mere at byde på, end bare en 59 millioner kroners udgave af et afsnit fra `Rejseholdet´.

Måske det er tid til at en Nikolaj Arcel får lov til at lege lidt med franchiset?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: