‘The United States vs. Billie Holiday’: En gribende historie om en fascinerende og stærk, men skrøbelig personlighed

Anmeldt af: Susanne Schatz

Billie Holidays sang ”Strange fruit” – ”Southern trees bear a strange fruit. Blood on the leaves and blood at the root”, var såvel en hjertesag, men også hendes skæbne!

I 30ernes USA var det ikke særlig populært at synge om lynchning i sydstaterne, i hvert fald ikke blandt politikerne. Folk skulle ikke få ”forkerte tanker,” og ideen om menneskerettigheder var noget totalt uhørt! Publikum var vildt med hende og krævede at høre sangen ved de udsolgte koncerter – derfor prøvede FBI at stoppe hende, med alle midler. Med hendes uheldige forhold til mænd og et narkoforbrug, var hun et oplagt offer for intriger og manipulation.

Hvem kan spille rollen som Billie Holiday – Lady Day? Svaret er enkelt: Andra Day, en Grammy nomineret sangerinde, som egentlig hedder Cassandra Monique Batie – hun fik inspirationen til sit scenenavn fra Billie Holiday. Filmen er hendes debut og formodentlig også gennembrud som skuespiller! Hun spiller simpelthen så overbevisende, intenst, facetrigt – ubøjeligt, sårbart, hengivende, forførende og delvis næsten naiv. Rollen som Billie Holiday rummer alle menneskelige tragedier og kampe, men kræver samtidig også en fremragende stemme og præstation på scenen! Andra Day kan det hele!

Oscar-vindende film- og tv-instruktør Lee Daniels nåede allerede med sin film ‘Monster´s Ball’ en ikonisk sejr: Halle Berry vandt som første afroamerikanske skuespillerinde en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle. Nu har han igen skabt et lille mesterværk.

Det, som filmen gjorde ved mig, var, at jeg følte mig fuldstændig inddraget i historien! Og på grund af den måde filmen er lavet på, virkede det endnu mere autentisk og chokerende: Originale sort-hvide billeder fra dengang blandet nutidige billeder, der viser hendes vej gennem kaos, succes, glæde og nedtur!

Håb, en enorm vilje, ”en slags ægte kærlighed” kunne ikke redde hende fra fortidens jernegreb og for forfaldet – Billie Holiday døde som kun 44-årige!

Ud over en fantastisk musikoplevelse, byder filmen på et desværre stadigvæk aktuelt tema om racisme – det er rystende og ubegribeligt.

‘The United States vs. Billie Holiday’ rummer det skønne og det grimme, er opsigtsvækkende og gjorde i hvert fald mig endnu mere nysgerrig på mennesket og sangerinden Billie Holiday. Filmen føltes desværre undervejs lidt langtrukken – måske ville lidt under 2 timer have været nok.

Meget stærke 4 STJERNER i stedet for ”vaklende” 5 stjerner.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: