‘Promising Young Woman’: Bliver siddende i kroppen, længe efter filmen er slut

Anmeldt af: Lou von Brockdorff

Carey Mulligan giver en bad-ass tour de force præstation i, den meget velfortjente, Oscarvindene film ‘Promising Young Woman’.

Kvinden på baren er tydeligvis meget fuld, og sidder alene, med en udtværet makeup. Nogle mænd lægger mærke til hende, og en af dem tilbyder hende hjælp med at komme hjem. Det ender med, at de ender i hans lejlighed, hvor han prøver at lægge an på hende. Det skulle han aldrig have gjort, for kvinden er Cassandra Thomas, som bruger dette trick for at få hævn over mænd, der forgriber sig på kvinder. Om dagen arbejder hun i en cafe, efter at have droppet medicinstudiet, efter en ubehagelig, og livsændrende episode. Hendes syn på mænd er derfor ikke særligt positivt, og hun har nu viet sine nætter, til at få hævn over dem. Det er lige indtil hun møder den søde og charmerende børnelæge, Ryan, som gerne vil på date med Cassandra.

‘Promising Young Woman’ var nomineret til fem Oscar, for bedste film, bedste instruktør, bedste kvindelige hovedrolle, bedste orginale manus og bedste klipning. Det er ret imponerende for en thriller/horror/komedie, som denne film er. Men ‘Promising Young Woman’ er også noget specielt.

Den har for det første en fantastisk Mulligan i hovedrollen. Hun giver en meget stærk præstation, som Cassandra, der både i løbet af filmen er stærk, handlekraftig, vred, sjov, charmerende og sårbar. Mulligan spiller rundt i alle disse følelser med en intensitet, som gør hendes præstation næsten magisk. Det er en af disse præstationer, som man virkelig husker. Især også fordi Mulligan heller ikke er bange for at fremstå grim i filmen. Carey Mulligan fik sit store gennembrud, med filmen ‘An Education’, som hun også blev Oscarnomineret for.

Derudover har Emerald Fennel, som har skrevet og instrueret filmen, lavet et fremragende manus. Dialogen flyder mellem skuespillerne, og handlingen udvikler sig på en måde, som man på ingen måde kunne forestille sig. Selvom Cassandra-rollen, til tider, måske ikke fremstår som den mest sympatiske, får man alligevel en enorm sympati med hende, og man forstår i løbet af filmen, bedre og bedre, hvor hendes vrede, og had til mænd kommer fra.

Der er også en del ting i filmen, som ikke bliver overfortalt, men hvor det bare bliver hintet, eller som bare ligger fortalt ved hjælp at lyd. Det gør mange af disse ting, ekstra effektfulde, og seeren skal her selv forestille sig, de forskellige episoder.

‘Promising Young Woman’ kombinerer også sine forskellige genre, på sådan en elegant måde, så filmen, gnidningsløst, går fra komedie, til thriller, til drama, og indimellem også til horror. Man får derfor en film hvor man både bryder ud i latter, sidder i spænding, og bliver oprigtigt rørt. Det gør filmoplevelsen til en meget medrivende oplevelse.

Emerald Fennel vandt, meget fortjent, en Oscar for sit fremragende manus, hvilket er imponerende, når det er den første spillefilm hun har skrevet og instrueret. Vi kender hende ellers mest som skuespiller, f.eks. fra serien ‘The Crown’, hvor hun spiller Camilla Parker Bowls.

‘Promising Young Woman’ er også en vanvittig smuk film, og en film som fortjener at blive set i biografen. Billederne fremstår knivskarpe og smukke, og musikken, er med til, perfekt at putte publikummet i den rette stemning. Filmen er filmet af Benjamin Cracun, som i mine øjne godt kunne have fået nogle nomineringer, for sit arbejde på denne film. Musikken er komponeret af Anthony Willis, som fik en Bafta-nominering for sit arbejde, men ikke blev Oscarnomineret.

Der har været mange film om overgreb og me-too, men dette er den første, med en så stærk kvinde i hovedrollen, som gør op med overgreb og tager hævn. Cassandra nægter at være offer, og det er noget vi ellers har set i mange andre me-too film.

Pågrund af Mulligans præstation, det effektfulde manus og udviklingen i løbet af filmen, er det en film, som jeg har tænkt en del på, efter at jeg så den. Det er også en film, som jeg klart skal gense, som også, indtil nu, er en af årets bedste, og mest overraskende, filmoplevelser.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: