‘Lille Sommerfugl’: Et overvældende og rodet familiedrama

Anmeldt af: Alice Haulund

Snowglobe og Nordisk Film præsenterer her et familiedrama, med et stjernecast og Søren Kragh-Jacobsen i førersædet. Filmen bærer præg af mange gode idéer, men ingen af dem er ført helt til dørs, hvilket efterlader et rodet og ikke særlig tilfredsstillet indtryk.

I ”Lille sommerfugl” bliver vi præsenteret for guldbryllupsparret Ernst og Louise, spillet af Jesper Christensen og Karen-Lise Mynster. De bor på en stor gård, hvor Ernst er svineavler og Louise står for husholdningen. De mange år sammen, skal fejres på den helt velkendte måde, med hornmusik, forsamlingshus, hele familien og alle vennerne. Louise ved dog ikke, at Ernst kæmper med banken, som nu har erklæret dem konkurs og det halve af egnen ved det. Ernst og Louises søn Lasse, spillet af Peder Thomas Pedersen, er ligeledes på dybt vand eftersom han har været sin kone utro, med sin søns kærestes mor. Familien bliver dermed sat på den ultimative prøve da alle disse hemmeligheder siver ud til festen og sætter familien overfor nogle svære valg gennem alle 3 generationer.

På papiret så denne her film yderst lovende ud og jeg havde derfor store forventninger. Ud fra traileren og beskrivelsen af filmen, fik jeg et indtryk af at skulle se, en god blanding af ‘Festen’ og ‘Den tid på året’. Denne her film er præget af mange gode idéer, de fleste af dem er bare ikke ført til dørs og det efterlader et rodet indtryk.

Filmen starter midt i hornmusikken og man får meget hurtigt, gennem et opkald fra banken, et indblik i Ernsts situation. Man når derfor, som seer, ikke at få et forhold til karakteren inden man bliver præsenteret for problemerne, filmen lader altså ikke seeren nå at føle noget for karakteren og det kan mærkes gennem resten af filmen, at man som seer ikke føler med hovedkarakteren og hans følelse af magtesløshed. Denne problematik synes jeg går igen flere gange i filmen.

I forsøget på at belyse kærlighed gennem 3 generationer, bruger denne her film alt for meget tid på fjollede indslag under festen, end at uddybe historierne mellem de tre par som filmen følger, guldbryllupsparret Ernst og Louise, deres søn Lasse og hans kone Lis, og barnebarnet Christian og hans kæreste Lærke.

Idéen med at spække filmen med en masse dansktop-musik er sjov og passende til et guldbryllup, men ligesom de fjollede indslag under festen, fylder det for meget og fjerner fokus fra de vigtige aspekter som denne her film prøver at belyse. Endnu en ting som bidrager til det rodede indtryk i filmen er, familiestamtræet. Jeg sad, som seer, og brugte lang tid på, at regne de forskellige menneskers relation til guldbryllupsparret ud, og den slags forvirring fjerner fokus fra filmens indhold og burde gøres klart tidligt til filmens forløb.

Filmen er optaget i nogle flotte omgivelser på Fyn, hvor flere gårde og marker danner rammen og bidrager til at, skabe et godt billede af hvilken slags mennesker denne film prøver at portrættere. I forsøget på at belyse en del af Danmark som er forholdsvist tabu belagt, tør denne her film at tag fat i problematikker såsom fremmedhad og politiske uenigheder på tværs af generationerne. Det er familiestridigheder som de fleste kender og filmen viser hvor udfordrende det kan være, at være uenig  i sin families synspunkter.

‘Lille sommerfugl’ er helt klart en interessant film og den belyser mange familieproblematikker som flere vil kunne relatere til, det kunne bare godt være blevet gjort på en bedre måde.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: