‘Druk’: Thomas Vinterbergs ‘Druk’ indfinder sig på en sikker top 3 over de bedste dramaer fra Dogme mesteren

Anmeldt af: Kasper Rasmussen

Mads Mikkelsen danser en storslået ”drukballet” som den ”piratfest” søgende gymnasielærer, under den altopslugende midtvejskrise.

De fire midtvejskrisende gymnasielærere Martin, Tommy, Nikolaj og Peter fører en ”sorgløs” tilværelse med godt job, stabilt familie liv og hinandens trofaste venskab. Der mangler ikke noget…..og dog! For Martin har nogle problemer på hjemmefronten, han slår ikke rigtig til og jobbet som historielærer sætter skolens rektor og elevernes forældre spørgsmål til. Under en middag diskuterer de fire venner flittigt omkring den norske professor Finn Skårderuds teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt. Teorien lyder, at alkohol i blodet åbner sindet for omverdenen og får kreativiteten til at stige. Det norske eksperiment påbegyndes hurtigt i fuld hemmelighed på skolen og resultatet er slående! De får alle større succes med livet end før, men hvornår skal man stoppe, eller KAN man stoppe og hvilke skæbner står ikke til at redde?

Fra ilden til asken og tilbage igen, må der tilskrives Dogme broderen Thomas Vinterberg. Efter den frygtelige personlige tragedie har instruktøren fået arbejdet sig videre i livet, med denne filmhyldest som ikke hylder drikfældigheden men derimod livet og om at tage imod når mulighederne udfolder sig.

Vinterberg vil nok altid stå i ”skyggen” af gennembrudsfilmen ‘Festen’, men med Cannes Palme vinderen ‘Jagten’ fra 2012 og i særdeleshed med dette års ‘Druk’, er han tilbage hvor han hører hjemme. Det er stort drama med fortræffelig personinstruktion der nok igen skal gå sig godt herhjemme og i udlandet. Filmen bliver flere steder, b.la. i pressematerialet, beskrevet som en komedie hvilket den overhovedet ikke er.

Den altoverskyggende hovedrolle bliver sublimt spillet af vores verdensstjerne Mads Mikkelsen, der efter en årrække nu endelig er tilbage i dansk film, hvor han igen kan vise sit fulde følelsesregister. Hans skuespil er som fluepapir for vores øjne, vi KAN og VIL ikke se væk. Vi har en dansk Al Pacino.

Jeg vil også i særdeleshed rose Thomas Bo Larsen som den brovtende idrætslærer Tommy, der omend er ”offer” for en typisk ”typecasting” sidder lige i skabet. Fantastisk overbevisende! De resterende roller bliver også fint fyldt ud af Magnus Millang, Lars Ranthe og veteranen Susse Wold.

Manuskriptet er skrevet i samarbejde mellem Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm, der også sammen dryssede krydderierne i ‘Jagten’.

Jeg følte mig i rigtigt godt selskab under ”eksperimentet”, og det var til tider både spændende, forførende og forbløffende at være tilskuer til både de store mirakler, men også den forfærdelige ødelæggelse alkohol kan forvolde. I Vinterbergs instruktion bliver vi skånet for unødig moralprædiken.

En karakter i filmen nævner at ”hele det her land drikker jo som sindssyge”, men det er nok ikke noget der skal lægges for meget i. Til gengæld bliver der heftigt refereret til idolerne Hemingway, Tchaikovsky og Winston Churchill der intelligent i ifølge denne film også lettere frivilligt tiltog sig de samme ”problemer”. En fin pointe.

Så tag trygt i biffen og se denne ”drukballet”. Jeg lægger 5 genstande eller 5 Chaplins.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: