‘Den Anden Side’: Hårrejsende svensk gyser

Anmeldt af: Alice Haulund

Hvis du sidder og craver et godt gys, kan du uden tvivl få det stillet ved at tag ind og se ‘Den Anden Side’. Denne hårrejsende svenske gyser, tager fat i mange klassiske gysertræk på en smagfuld og overbevisende måde.

I ‘Den Anden Side’ bliver vi præsenteret for Shirin, en kvinde som sammen med sin kæreste Fredrik, og hans lille søn, leder efter et nyt hus. Parret forelsker sig, i den ene side af et dobbelthus og flytter ind. Den anden side af dobbelthuset står efterladt og tilgroet til. Lucas’ mor er død af kræft og Shirin har svært ved, at finde sin rolle i den lille familie, hun er i gang med at skabe sammen med Fredrik. Fredrik får, midt i flytningen, tilbudt et godt job, men det betyder han bliver nødt til at rejse væk en håndfuld dage og Shirin og Fredriks søn, Lucas, bliver alene hjemme i det nye hus. Men de er ikke helt alene. Lucas begynder at opføre sig mærkeligt og Shirin finder ud af, at han har fundet en ny ven, en lille dreng på Lucas’ alder, som kommer på besøg om natten. Samtidig kommer der nogle mærkelige lyde fra det forladte hus, inde ved siden af, og der går ikke lang tid før Shirin føler at tingene i deres nye hus, ikke er som de skal være.

Filmen er instrueret af Tord Danielsson og Oskar Mellander, som begge med ‘Den Anden Side’ har debut indenfor spillefilm. Fra Sverige har vi tidligere også fået den populære gyser ‘Lad den rette komme ind’ og det virker til, at vores svenske naboer altså kan noget med, lige netop denne genre.

Gyset foregår i det svenske efterår, i et lille gråt rækkehus kvarter i forstaden, og dobbelthuset med fællesloft skaber gode rammer, for et godt gys, som i min optik uden tvivl er leveret.

Hovedpersonen Shirin, spillet af Dilan Gwyn, gennemgå en klar udvikling. Karakteren går fra at være kold, utilpas og forvirret i hendes rolle overfor Lucas, til at blive en stærk løvemor som beskytter sin unge og elsker ham, som var han hendes egen.

Det er en fed gyserfilm, som tager fat i velkendte hjælpemidler, til at udsætte seeren for en ordentlig omgang gys. Med både suspense og surprise skræmmes man i denne film af, uforklarlige væsner som kan ses på kameraet, men ikke med det blotte øje og børn som virker søde, men som egentlig vil gøre dig ondt. Man spænder i kroppen helt indtil rulleteksterne ruller ned ad skærmen, da man efter denne heftige filmoplevelse ikke stoler på, at gyset er helt slut.

Jeg giver filmen 5 Chaplins. Filmen gør det den skal, skræmmer os fra vide og sans, men den kan også mere end det. Skuespillerne er dygtige, hovedkarakteren går igennem en tydelig udvikling og filmen tør at give os en lykkelig slutning. Dog bringer ‘Den Anden Side’ ikke noget nyt til genren. Det hele er set før, men det bliver gjort på en overbevisende og veludført måde og det skal den have cadeau for.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: