‘Soldaten’ – CPH:DOX 2021: PTSD-ramt soldat flygter tre år ind i Amazon-junglen

Anmeldt af: India Johanne Nyrop-Larsen

Den danske soldat Henrik rejser til Amazon-junglen efter krig i Afghanistan. Her prøver han at helbrede sig selv ved at tage ayahuasca i den vilde natur.

I den timelange dokumentar ‘Soldaten’ følger vi Henrik Martin Andersen og hans kamp for at finde fred i krop og sind, efter at have været i krig i Afghanistan. Dokumentaren starter med close-ups af Henrik i nattens mørke, hvor han introducerer sig selv og hans karriere i militæret.

Henrik deler igennem dokumentaren personlige historier om sin familie, venner og de dæmoner som han kæmper med pga. krigen. Det virker til at Henrik tager stor afstand fra Forsvaret og krig, men alligevel går han konsekvent rundt i sin militæruniform inde i junglen. Dette gør at seeren aldrig glemmer, at Henrik er soldat, selv i den tropiske natur i Peru.

Det er Nikolaj Møllers debut som instruktør og filmfotograf. Han har tidligere været stillfotograf på ‘Krigen’ (2015) og ‘Den Skyldige’ (2018). Møller er som fluen på væggen under Henriks op- og nedture. Jeg tænkte flere gange under filmen, hvorfor hjælper filmfotografen ikke Henrik? Men dokumentaristens opgave er vel først og fremmest at iagttage og observere, og vigtigst af alt ikke at indblande sig. For lige så snart Møller projicerer sine egne meninger og holdninger over på Henrik, så er fokus taget væk fra soldaten, og hen på instruktøren.

Det der fungerede i dokumentaren var denne fortælling om at flygte fra virkeligheden, og leve off the grid ved at rejse ind i naturen. Det er en historie som vi kan genkende fra film som ‘The Mosquito Coast’ (1986) og ‘Into the Wild’ (2007), hvor vi følger personer som rejser væk fra civilisationen for at skabe et nyt utopi i vildmarken. Det er en drøm som mange kan have, at flygte fra regninger, forsikringer, arbejde og ansvar generelt. Dog viser ‘Soldaten’ og de andre film, at det at skabe et utopi i det vilde, ikke er så ligetil, som man forventer.

Det der fungerede mindre godt var, at filmen prøvede at fortælle en historie om isolation og traume, uden rigtig at komme ind til kernen af det. Vi kom aldrig helt under huden på Henrik, men så ham mest af alt drikke ayahuasca og skyde aber i junglens indre. Det var mærkværdigt at se, da det er så langt fra vores daglige liv her i Danmark, men det gav ikke en dybere mening til, hvorfor Henrik var i junglen?

Dokumentaren får tre Chaplins, da selvom at jeg var forundret og fascineret af Henriks tilstedeværelse i Amazon-junglen, så manglede jeg noget baggrundsviden. Hvordan han kom til junglen, og hvorfor var han i Amazon-junglen? Derudover ærgrer det mig at man ikke fik en afslutning omkring Henriks rejse væk fra junglen.

‘Soldaten’ kan streames på CPH:DOX fra d. 24. april kl. 17.30 til og med 5. maj 2021

Læs mere på deres hjemmeside: https://cphdox.dk/da/film/the-soldier-da/

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: