‘Robin Hood’: En glemt Disney klassiker?

Anmeldt af: Lou von Brockdorff

Når mange bliver spurgt, nævner de ofte ‘Junglebogen’, ‘Dumbo’ eller ‘Løvernes Konge’, som deres yndlings animerede Disney film. Men min absolut yndlings, er stadig ‘Robin Hood’ fra 1973.

Robin Hood er en lovløs ræv, som bor i Sherwoodskoven med sin bedste ven, og medsammensvorne, bjørnen Lille John. De bruger tiden på at stjæle fra de rige, og give videre til Nottinghams fattige beboere. Beboerne i Nottingham er alle fattige, fordi Sheriffen, tager alle deres penge, og giver dem videre til Prins John, som sidder på tronen, imens hans storebror Kong Richard er på korstog. På slottet bor Lady Marian også, som har en romantisk fortid med Robin. Så da der er bueskydnings konkurrence, og en af priserne, er at kys fra Lady Marian, kan Robin selvfølgelig ikke lade være med at stille op, dog i en forklædning. Men alt går ikke efter Robins plan, og snart må Robin og Lille John, sammen finde på en plan for at redde Nottinghams beboere.

Disneys ‘Robin Hood’, har så længe jeg har kunne huske, været min yndlings Disney animerede film. Det er især pågrund af de fantastiske karakterer, og de endnu mere fantastiske stemme præstationer. Robin Hood får leveret sin stemme af Brian Bedford, som med sin britiske accent, og charme, formår at give Robin, den perfekte kækhed som denne karakter kræver. I mine øjne er Disneys Robin Hood figur, stadig den bedste Robin Hood figur som nogensinde har været på film eller tv. Bedford er ellers ikke særlig kendt, og har kun sporadisk spillet med i film. Så dette må siges, at være hans største og mest kendte præstation.

Derudover bliver resten, af de fuldstændigt fremragende stemmepræstationer, også leveret at et endnu mere fremragende cast. Vi har Roger Miller, som vores fortæller i form af en hane, Peter Ustinov spiller Prins John og Kong Richard, Phil Harris spiller Lille John og Andy Divine spiller Fader Tuck. Mange af disse stemmer er måske ukendte for folk i dag, men f.eks. er Phil Harris også stemmen bag Baloo i ‘Junglebogen’, mens man nok kender Roger Miller, bedre som sanger, og mere Kender Ustinov, fra f.eks. ‘Spartacus’.

I mine øjne har der aldrig været skrevet, eller spillet bedre Robin Hood- karakterer, hverken på tv eller på film. Der er ellers lavet en uhyrlig mængde underholdning med Robin Hood, som startede med ‘The Adventures of Robin Hood’ fra 1938 med Errol Flynn i hovedrollen. I nyere tid har vi set Robin Hood i skikkelse af Russell Crow og Taron Egerton, i ‘Robin Hood’ fra 2010 og ‘Robin Hood’ fra 2018. Selv Sean Connery har spillet Robin Hood i ‘Robin Hood og Marian’ fra 1976, hvor Audrey Hepburn spillede Lady Marian.

Historien om Robin Hood er originalt tilbage fra 1883, hvor Howard Pyle skrev ‘The Merry Adventures of Robin Hood of Great Renown in Nottinghamshire’. Og selvom mange, måske aldrig, har hørt om Pyle, eller har læst bogen, findes der næppe nogen som aldrig har hørt om Robin Hood. Der findes endda, en nyere animerede serie for børn, så selv de mindste kan nyde Robin Hoods eventyr.

Disneys ‘Robin Hood’ er instrueret af Wolfgang Reitherman, som var en af Disneys ‘nine old men’. Hvilket var ni af de mænd som havde været med lige fra begyndelsen, og hvor flere af dem senere endte som animationsfilmsinstruktører hos Disney. Reitherman instruerede, udover ‘Robin Hood’, også klassikere som ‘Junglebogen’, ‘Aristocats’, ‘101 Dalmatinere’ og den oprindelige ‘Peter Plys’ fra 1977. Derudover var han også med til at tegne flere sekvenser og figurer til film som, ‘Peter Pan’, ‘Dumbo’ og ‘Pinocchio’. Så selvom mange sikkert ikke kender hans navn, har han bragt megen glæde, og underholdning til børn, og børnefamilier.

Når man ser ‘Robin Hood’ er animationen ganske fin, men den har ikke, ihvertfald ikke særligt mange, blødende smukke animationsøjeblikke, som f.eks. en film som ‘Pinocchio’ og ‘Bambi’, og ‘Dumbo’ har. Og den har nok heller ikke så mange mindeværdige ikoniske sekvenser. ‘Robin Hood’ er mere lige til i sin animationsstil. Der er også nogle steder, hvor tegnerne har genbrugt scener, fra tidligere Disneyfilm. Men noget man ikke kan tage bort fra filmen, er at den har en fantastisk stemningsfuld animation, og har, på nogle måder sin helt egen stil, i forhold til andre Disney film. Dette er også en af de eneste Disney film, hvor hele castet er dyr, og hvor der overhovedet ikke er nogle mennesker med. Det fungerer virkelig godt, især fordi alle dyrene har deres helt egen charme. Alle figurene, helt ned til den mindste bifigur, virker også ekstremt gennemarbejdet, og ingen af figurerne her virker todimensionelle eller uden dybde.

Der hvor Disneys ‘Robin Hood’, dog især vinder, udover at have fantastiske karaktere, er i historien. Man får her en historie som er både sjov, medrivende, spænde, og som faktisk bliver oprigtigt virkelig deprimerende og rørende. Jeg kan stadig blive oprigtigt virkelig trist når jeg ser filmen, selvom det måske er den Disney film jeg har set flest gange, og selvom jeg i dag er voksen. Men filmen tør her, at tage en drejning, som bliver så deprimerende og rørende, at det er umuligt at undgå at blive revet med. Det er sikkert lidt, den samme følelse mange får når de ser ‘Dumbo’ eller ‘Bambi’ og bliver oprigtigt rørt her. Det var, måske, en anden tid, hvor Disney turde at have, virkeligt mørke sekvenser i deres animationsfilm. Størstedelen af filmen sidder man dog og griner, og hepper og er virkelig godt underholdt, uden at det bliver trist.

Måske ser jeg lidt filmen med nutidens briller, men en ting som irriterer mig lidt ved denne film, er Lady Marian karakteren. Udover at sidde på et slot, og være forelsket i Robin Hood, og være ekstremt godhjertet, kan hun ingenting. Hun har konstant brug for Robin Hood, eller hendes tjenestepiges hjælp. Jeg vil her, godt have haft en lidt stærkere kvindelig hovedkarakter.

Der er mange jeg ikke kender som ikke har set ‘Robin Hood’, eller som regner det som en af Disney klassikerne. Men det er en fuldstændig fremragende film, som derudover forresten også har nogle dejlige melodier man kan nynne med på undervejs.

I mine øjne, er dette stadig den bedste ‘Robin Hood’ film som nogensinde er lavet, og en af mine absolut, ikke bare Disney-yndlingsfilm, men all-time yndlingsfilm.

‘Robin Hood’ kan ses på Disney+

Du kan se traileren her: https://www.youtube.com/watch?v=hvic3bjZDfs

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: