‘News of The World’: Betagende fortælling der minder os om, at venskab kan opstå når og hvor som helst

Anmeldt af: William Alkærsig Springer

Der bliver spillet på alle western-klichéerne i Paul Greengrass’ News of The World, som handler om den omrejsende nyhedsoplæser Captain Jefferson Kyle Kidd, der skal hjælpe pigen Johanna med at finde sin familie. Tråde til USAs nuværende splittelse og mistillid til regeringen bliver trukket i den her flotte og underholdende illustration af 1800-tallets vilde vesten.

“Skal vi ikke bare finde en film med Tom Hanks?”, spurgte en ven mig engang, da vi nytteløst forsøgte at finde en film på Netflix. “Så går man aldrig helt galt i byen”. Jeg må indrømme, at jeg selv havde den tommelfingerregel i baghovedet, da jeg satte mig for at se 2020-westernfilmen ‘News of The World’ med selvsamme person i hovedrollen.

Af samme skaber som store biografbilletslugere som ‘Captain Phillips'(2013), ‘Bloody Sunday'(2002) og ‘Green Zone'(2010) for slet ikke at tale om ‘Bourne’-trilogien. Hertil en optræden af skuespilleren Helena Zengel, der som 12-årig er nomineret til en Golden Globe for bedste birolle. Kan man overhovedet gå galt i byen med den her film?

Vi er i 1870’ernes Texas, hvor den amerikanske borgerkrigs rædsler sætter dybe spor i befolkningens selvforståelse. Splittelsen mellem land og by er i højt fokus og sydstatsborgernes frustration over den elitære regering, nyhedsmedierne og forandring er anspændt. Et tema som på mange måder trækker tråde til den nuværende situation i USA.

Her følger man den omrejsende krigsveteran Captain Jefferson Kyle Kidd, som lever af at læse nyheder op rundt omkring i byerne på tværs af prærien i en tid, hvor hans erhverv trykpressen er lagt i ruiner efter borgerkrigens ødelæggelser. “Maybe just for tonight, we can escape our troubles
and hear the great changes that are happening out there”, indleder han sine oplæsninger. På sin rejse støder han en dag ind i en sort mand, som livløst hænger i et træ med et ræb om halsen. Et skilt hænger på den døde skikkelse med skriften “Texas says no! This is a white mans country”. Det viser sig, at den sorte mand med sig havde en passager. Pigen Johanna som ikke taler et ord engelsk, da hun som lille blev bortført af en indianerstamme. Under krigen blev hun fundet af den føderale regerings tropper, som forsøger at bringe hende hjem til sin indfødte familie. “Hun er blevet kidnappet to gange”, som Kidds ven bemærker. Efter et forgæves forsøg på at overdrage pigen til myndighederne, beslutter krigsveteranen at tage sagen i egen hånd. Pigen Johanna skal genforenes med sine oprindelige rødder, som bringer de to
karakterer ud på noget af et eventyr.

Hvis man har spillet Rockstar Games westernudgave af GTA ‘Red Dead Redemption’, vil man uden tvivl blive ramt af et Deja-Vú. Man er ikke i tvivl om, hvilket univers der bliver stilet efter i ‘News of The World’. Store patosfyldte skud af det texanske landsskab og underlæggende westernstrenginstrumenter og strygere, som følger de stemninger, scenerne udspiller sig i er gennemgående elementer. Lassoer bliver svunget, heste galoperer og selvfølgelig; den episke skudduel, der handler om at være hurtigst på aftrækkeren. Tjek på alle westernklichéer.

Der skal meget til for, at en 12-årig leverer en så rørende præstation på trods af hendes få replikker. Her skal Tom Hanks dybe og lavmælte facon, som skaber en komfortabel atmosfære også tildeles æren. Det er en meget interessant duo og det ville bestemt ikke være ufortjent med en Golden Globe
til Helena Zengel.

Budskaberne om den splittede nation og mangel på tillid til myndighederne portrætteres flot og nærværende. Man kommer under huden på de problematikker, der finder sted og kan bestemt bidrage til en dybere forståelse af det emne. Det at perspektiveringerne til de historiske
begivenheder er så skarpt stillet op, fungerer rigtig fint.

Tommelfingerreglen fra min ven holder altså indtil videre. Man går ikke galt i byen med ‘News of The World’. En flot fortælling som forgår i et langsomt men behageligt tempo, som er en fornøjelse at se. Et mustsee for enhver western-fan men også, hvis man har interesse for det amerikanske samfund og historie.

Plottet kan dog til tider udspille sig for meget lige efter bogen. Overraskelser
og afstikkere skal man lede længe efter, så derfor sniger den sig ikke op på den femte Chaplin, selvom det er en meget vellykket film.

‘News of The World’ kan ses på Netflix

Du kan se traileren her: https://www.youtube.com/watch?v=zTZDb_iKooI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: