‘WolfWalkers’: Årets mest stemningsfulde animationsfilm

Anmeldt af: Lou von Brockdorff

Indimellem er det virkelig skønt at se animationsfilm, som ikke er lavet af Disney og Pixar, da man her kan få øjnene op for nogle fantastiske, små mesterværker. ‘WolfWalkers’ er et af disse mesterværker.

Året er 1650 og pigen Robyn er flyttet med sin far til Irland. Hendes far er jæger, og er blevet hyret til at hjælpe den lille by, med at finde og dræbe de ulve, som byen er plaget af. Men da Robyn en dag følger efter sin far ud i skoven for at jage ulve, møder hun den vilde pige Mebh, som er WolfWalker, og bor med ulvene i skoven. En WolfWalker kan udføre magi, kan kommunikere og bestemme over ulvene, og bliver selv til en ulv om natten. Efter at være blevet bidt af Mebh, bliver Robyn også selv til en WolfWalker, og forsøger nu at gøre hvad hun kan for at hjælpe ulvene og Mebh, med at komme væk fra skoven, inden landsbyboerne finder dem og slår dem ihjel.

‘WolfWalkers’ er allerede nu blevet hyldet af flere anmeldere, og er også blevet nomineret til flere priser for bedste animationsfilm, b.la. en Golden Globe. Der er også stor sandsynlighed for at den bliver nomineret til en Oscar for bedste animationsfilm.

Instruktøren Tomm Moore, er ikke helt ukendt i Oscar-sammenhænge, da han to gange tidligere, har fået sine film nomineret som bedste animationsfilm. Det gjorde han med filmene ‘The Secret of Kells’ fra 2009 og ‘Song of the Sea’ fra 2014. Ligesom ‘WolfWalkers’, er ‘Song of Sea’ også en meget stemningsfuld film, som skildrer sig ud, både i tone og i animationsstil.

Filmen er skrevet af Will Collins, som også skrev ‘Song of the Sea’, sammen med Tomm More. More, er udover at være instruktør på ‘WolfWalkers’, også manuskriptforfatter, ligesom Ross Stewart, også er manuskriptforfatter og instruktør på filmen.

Med ‘WolfWalkers’ er Moore og Stewart gået tilbage til gammeldags animation, som vi så i nogle af de tidlige Disney-klassikere. Det er et væsentligt andet udtryk end de nyere Pixar-film, som f.eks. ‘Soul’. Men hele animationsstilen passer virkelig godt til den stemning, som er i film, musikken og i historien. Historiemæssigt minder filmen på nogle måder om Pixar-filmen, ‘Modig’ fra 2012. Det her er bare en meget mere stemningsfuld, rå, medrivende og rørende udgave.

Det er måske også fordi, der her en historie hvor det føles som om der er mere på spil, og filmen er i det hele taget.. Ja mere rå i sin historie og udtryk. Karaktererne føles også mere tredimensionelle, og er nogle karaktere som man investerer sig i.

Faktisk er filmen så stemningsfuld og rørende, at jeg henimod slutningen af filmen, blev virkelig rørt. Jeg havde meget svært ved at holde tårerne tilbage, ikke bare en gang, men to gange undervejs, og da vi nåede sidste del.

Jeg tænker også at det er pga. det stemmeskuespil som der bliver leveret. Det er nogle eminente stemmepræstationer, som alle skuespillerne giver. Honor Kneafsey leverer stemmen til Robyn, mens Sean Bean spiller hendes far, og Eva Whittaker spiller Mebh.

Sean Bean er ekstrem erfaren, og har b.la. været med i ‘Ringenes Herre’, ‘Games of Throne’, ‘Troja’ og ‘Goldeneye’. Kneafsey er mindre kendt, men har allerede spillet med i rigtigt mange ting, som f.eks. ‘Our Zoo’, ‘Miss You Already’ og ‘Slumber’. Whittaker som spiller Mebh, får sin store debut her.

Der er mange ting i ‘WolfWalkers’, som minder om de gode gamle Disney klassikere. Også opbygningen, det store klimaks til sidst, og skurken. Skurken i ‘WolfWalkers’, kunne ligeså godt være Claude Frollo fra ‘Klokkeren fra Notre Dame’, eller Gaston fra ‘Skønheden og Udyret’. Der er noget i animationen, og i karakteren som minder, om de Disney-skurke. Men det gør ikke noget, for der er jo en grund til at man husker de skurke. Det er jo klart fordi de er mindeværdige og godt lavet.

Musikken skal også have stor ros, da den er der stort set hele vejen igennem. Den er med til at sætte tonen, og den skaber den perfekte stemning. Den er også med til at gøre, vi virkelig føler vi er tilbage i 1650. Musikken er komponeret af Bruno Coulais, som lige nu har over 200 komponistcredits på IMDB. Så man må sige at han også, er voldsomt erfaren. Han har her komponeret et af det mest stemningsfulde og smukke soundtracks, som jeg har hørt i år, og sidste år.

Hvis du vil se en anderledes, smuk, rørende og medrivende animationsfilm, så vil jeg anbefale dig at se ‘WolfWalkers’. Som det er lige nu er den desværre bare eksklusiv på Apple Tv+.

‘WolfWalkers’ kan ses på Apple Tv+

Du kan se traileren her: https://www.youtube.com/watch?v=d_Z_tybgPgg

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: