‘The Dig’: En stille hyldest til fortidens helte.

Anmeldt af: Mathilde Shirripa

’The Dig’ handler ikke bare om en arkæologisk udgravning, det er en fortælling om fortiden, nutiden og hvordan ting huskes i fremtiden.

Kort før Anden Verdenskrig har den velhavende enke Edith Prett (Carey Mulligans) hyret den selvlærte, arbejderklasse arkæolog Basil Brown (Ralph Fiennes) til at udgrave de imponerende jordhøje, der pryder hendes grund, Sutton Hoo, i Suffolk.

’The Dig’ er adapteret af manuskriptforfatter Moira Buffini og er baseret på den historiske roman med samme navn af John Preston. Den skildrer en af Storbritanniens mest betydningsfulde arkæologiske udgravninger. En udgravning der blev central i forståelse af den angelaksiske kultur.

På trods af det lidt usexede narrativ omkring britisk arkæologi i førkrigstiden formår instruktør Simon Stone, med et roligt tempo, at grave en spændende, britisk dramafortælling frem, der kaster lys over oversete historiske figurer. Det, kombineret med fotograf Mike Eleys måde at fange det engelske landskabs skønhed på, gør at man som seer bliver draget med på en eventyrlig rejse, hvor spørgsmålet om menneskets plads i historien og vores eftermæle bliver udforsket.

Historien drives dog primært af båndet mellem Basil og Edith, og den begejstring de begge har for arkæologi. Både Mulligan og Fiennes præstation er meget overbevisende, hvilket i høj grad også gør dem til centrum af fortællingen – Langt mere end betydningen af den historiske begivenhed. Der opstår også hurtigt en antydning af romantik mellem de to, men den storyline bliver lige så hurtigt glemt igen af filmens skabere. Generelt får karakterne faktisk ikke plads til at udvikle sig. Halvvejs inde i filmen bliver nye biroller præsenteret, herunder den unge arkæolog Peggy Preston, der spilles af Lily James, og vores nøglepersoner bliver (desværre) skubbet til side til fordel for et noget forceret kærlighedsdrama.

Man har som seer i stedet behov for mere karakterudvikling fra vores mandelige hovedperson, der opdagede de gemte skatte, da det Britiske Museum overtager udgravningen og forsøger at tage kredit for hans arbejde.

Der er dog alligevel noget symbolsk ved, at Edith og Basil har deres øjeblik for en kort stund, indtil de nyankommne dukker op og omskriver historiens gang. Og selvom ’The Dig’ måske ikke vil gå over i verdenshistorien, er det stadig en fin lille perle, der hylder fortidens – og fremtidens – ukendte helte.

‘The Dig’ kan ses på Netflix

Du kan se traileren her: https://www.youtube.com/watch?v=JZQz0rkNajo

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: