‘Dum og Dummere’: Er det stadig en af verdens sjoveste film?

Anmeldt af: Lou von Brockdorff

‘Dum og Dummere’ bliver af nogle, især af nogle af dem som er født i 80’erne og 90’erne, set som en af verdens sjoveste film. Jeg genser filmen, for at finde ud af, om den stadig er så sjov.

Harry og Lloyd er bedstevenner, men utroligt ubegavet. Lloyd arbejder som limousinechauffør, og har en dag kvinden Mary som kunde, som han skal sætte af ved lufthavnen. Men da Mary, glemmer sin taske, må de to venner, Harry og Lloyd, tage igennem USA, for at aflevere tasken tilbage til sin ejer. Da de opdager at tasken er fuld af penge, kan de dog ikke lade være med at bruge nogle af pengene, og snart får de flere problemer, end bare at skulle aflevere tasken tilbage.

‘Dum og Dummere’ er fra 1994, og blev et stort hit. Måske fordi at den kom ud i midten, eller starten af Jim Carreys storhedstid. Den kom ud samme år som han også lavede den første ‘Ace Venture’-film, og ‘The Mask’. Der fandtes vel, næsten ikke, en større komiker i 90’erne. Jeff Daniels havde på ingen måder der været på samme komiske niveau som Carrey, og havde ikke slået sit navn så fast som en dramatisk, og alsidig, skuespiller, som han har nu.

Alligevel blev de to skuespillere sat sammen. Komikken i ‘Dum og Dummere’, er på mange måder meget plat, og meget 90’er komik. Det er på ingen måder en intelligent komisk film, men på mange måder.. ja.. egentligt utrolig plat.

Filmen er instrueret af Farrelly-brødrene, eller Peter og Bob Farrelly. Dette er deres debutfilm som instruktører, og manuskriptforfattere. Peter Farrelly har i nyere tid instrueret og skrevet ‘Greenbook’, som han vandt 2 Oscars for, og ‘Dum og Dummere 2’, som han skrev og instruerede med sin bror, Bob. Igen er det på ingen måder et intelligent skrevet manus. Hele plottet omkring handlingen er utroligt simpel. To ubegavet mænd, tager igennem USA for at aflevere en taske, og kommer på vejen ud for, forskellige forhindringer. Og eftersom at de er ubegavet, er der ingen særligt kloge løsninger på de udfordringer de kommer ud for.

Måske er det pågrund af Jim Carreys utrolige komiske talent, og Jeff Daniels charme, men selvom Harry og Lloyd på ingen måde er sympatiske, eller egentligt er karakterer man syntes om, formår de at gøre karaktererne sympatiske i alt deres dumhed. Man kan ikke lade være med at holde lidt af, og med, de to hovedpersoner. Det er måske også derfor at filmen er blevet lidt af en 90’er komedieklassiker. For det er på ingen måde pågrund af et velskrevet manus, eller specielt imponerende instruktion. Og man kan vel også diskutere om det egentligt er gode skuespilspræstationer. Hverken Carrey eller Daniels efterlader mig specielt imponeret, hvis man kigger på det skuespilstekniske. Men det er to gode komiske præstationer, som passer til filmens tone.

Den er på ingen måde heller ikke et visuelt mesterværk. Mange af billederne er kedelige, og kunne lige så godt ligne noget fra en halvdårlig tv-film, eller en dårlig Netflix-film. Billederne er lidt kedelige, og mange af scenerne har også halvdårlig 90’er musik, som underlægningsmusik.

Jeg har hørt flere omtale ‘Dum og Dummere’ som en af verdens sjoveste film. Og jeg kan også huske at jeg elskede den som lille. Men måske er det fordi at filmen er så dum, og simpel at den er sjov? Ellers husker mange bare den bedre end den egentligt er? Når jeg ser den nu, er den meget sat i 90’erne og passer meget godt til den tid. Men jeg syntes desværre ikke at filmen er ældet så godt, og den er desværre ikke så god som jeg husker den. På nogle måder, kan humoren sammenlignes lidt med nogle de forfærdelige Adam Sandler, Netflixfilm som er kommet de seneste år. Dog er det i ‘Dum og Dummere’, væsentligt bedre udført, og væsentligt sjovere.

Hvis man skal se en ‘Dum og Dummere’ film vil jeg derfor stadig anbefale den første, og sige at du skal holde dig langt væk fra 2’eren som kom i 2014.

‘Dum og Dummere’ kan ses på Netflix

Du kan se traileren her: https://www.youtube.com/watch?v=l13yPhimE3o

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: