‘The Sound Of Music’: Musicalklassisker fra 1965, er stadig en af mine yndlingsting

Anmeldt af: Lou von Brockdorff

Rodgers og Hammersteins uddødelige musical fra 1965, er stadig den dag i dag, en af verdens bedste musicalfilm, med nogle af de bedste musicalsange.

Maria er en unge nonne på et kloster i Salzburg, som dog ikke rigtigt passer ind i nonnelivet. Da en enkemand med 7 børn, mangler en til at passe børnene, bliver Maria sendt til familien. Ved første møde med familien virker faderen, Georg von Trapp, som en streng far, og børnene bliver nødt til at lave ballade for at få deres fars opmærksomhed. Da Maria lærer børnene at synge, og de optræder for faderens forlovede, baronesse von Schrader og vennen Max, genfinder faderen sin glæde ved musikken og sit gode forhold til sine børn, og bliver også interesseret i Maria. Men 2.verdenskrig står for døren, og selvom Georg og børnene finder tilbage til det forhold de havde inden moderens død, begynder det Østrig som de kender at ændre sig, da nazisterne indtager landet. Og da Georg von Trapp er gammel søofficer, vil nazisterne naturligvis have at han deltager i krigen på deres side.

‘The Sound of Music’ er baseret på en rigtigt historie, om familien von Trapp, som flygtede til USA fra Østrig og blev kendt under navnet ‘von Trapp family singers’. Dog går jeg ud fra at der er ændret nogle ting i filmen, for at gøre den mere underholdende.

Og ‘The Sound of Music’ er også en vandvittig underholdende musical. Man skal ikke blive skræmt af spilletiden, på næsten 3 timer. Tiden flyver afsted når man ser ‘The Sound of Music’ og filmen føles kortere. Måske også fordi, at den er spækket med fantastiske sange, som f.eks. ‘My favorite things’, ‘Do-re-mi’ og ‘Edelweiss’. ‘The Sound of Music’ er måske den musical, sammen med ‘My Fair Lady’, som har givet os nogle af de største, og fleste, musicalhits i en enkelt film.

Det er duoen Rodgers og Hammerstein, som har skrevet musikken til ‘The Sound of Music’. De havde deres storhedstid i 1940erne og 1950erne, og skrev sangene til ‘Oklahoma’, ‘South Pacific’ og ‘The King and I’. Men ‘The Sound of Music’, som de skrev i 1959, må være deres mest kendte musical, eller ihvertfald den med de mest kendte sange.

Selvom filmen er gammel, er den stadig visuelt imponerende, og kan sagtens måle sig med nogle af de flotteste film i dag. De locations som bliver brugt i filmen er meget flotte, og det meste af tiden virker det overdådigt på en måde, som gør filmene en ekstra nydelse at se.

Det der også gør ‘The Sound of Music’ fantastisk, er den måde den kombinere en kærligshistorie, en musical og en film om anden verdenskrig. Man fornemmer så fint, hvordan det land og det liv de kender smuldrer væk under krigen, og hvordan folk de kender bliver hjernevasket af nazisternes værdier. Det hæver igen ‘The Sound of Music’ op fra andre musicals, at den på nogle måder samtidig er en 2.verdenskrigsfilm, og berør et så alvorlig emne.

Manuskriptet som er skrevet af George Hurdalek og Ernest Lehman, er baseret på den rigtige Maria von Trapps bog, og er utrolig godt skrevet. Det er sjovt og rørende, og frem for alt stramt. Dialogen bliver også fantastisk leveret, af skuespillere som her giver nogle af deres bedste og mest kendte præstationer. I rollen som Georg von Trapp har vi Christopher Plummer og som Maria har vi Julie Andrews. De to har en fantastisk kemi og deres sammenspil er i en klasse for sig selv. Andrews blev nomineret til en Oscar for sin rolle, og dette blev også Christopher Plummers rigtigt store, og velfortjente, internationale gennembrud.

I rollerne som von Trapp børnene har vi Charmain Carr, Heather Menzies-Urich, Michael Hammond, Duane Chase, Angela Cartwright, Debbie Turner og Kym Karath. Alle børnene er utroligt godt castet, og hvis man kigger på udseendet, tror man virkelig på at de kunne være søskende. Samtidig giver de allesammen også stærke præstationer. I de mindre roller som baronessen ser vi Eleanor Parker, og vennen Max bliver spillet af Richard Haydn, som ligesom alle andre også giver mindeværdige og stærke præstationer.

Robert Wise, som instruererede ‘The Sound of Music’, havde et par gode år i 1960erne, hvor han i 1961 instruerede ‘West Side Story’, som vandt 10 Oscars, og efterfølgende denne film som vandt 5 Oscars. For begge film vandt han også for bedste instruktør, og begge film vandt for bedste film. Ifølge mig er det fuldt fortjent at ‘The Sound of Music’ vandt sine 5 Oscars, og vandt for bedste film. For udover at være en af verdens bedste musicals, så er det også bare en suverænt god film.

‘The Sound of Music’ kan ses på Disney plus

Du kan se traileren her: https://www.youtube.com/watch?v=NJRI-QK7OaU

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: