’Hillbilly Elegy’ et gribende og følelsesmæssigt familiedrama om at bryde den sociale arv.

Anmeldt af: Laura Vedersø

’Hillbilly Elegy’ er baseret på, 2016-memoiren af J. D. Vance og er produceret af Ronald Howard. Filmen skildrer på bedste vis hvor svært det kan være at bryde den sociale arv, og samtidige er det en meget rørende historie om hvor stærke familiebånd er.

Imagine Entertainment står bag dette nye Netflix-hit. De har tidligere stået bag succeserne ‘Apollo 13’, ‘The Nutty Professor’ og ‘Robin hood’, og har i det hele taget en lang række produktioner bag sig. Flere af disse produktioner er instrueret af Ronald Howard. Det er dog også Ronald Howard og Brian Grazer der har grundlagt produktionsselskabet. Howard har tidligere været mest kendt for at sine film i action og sci-fi-genren, men er heller ikke ukendt for sine film indenfor drama.

J.D er Yale Studerende, og han har travlt med at sikre sig en praktikplads, som kan blive afgørende for hans fremtid og udsigt som Yale studerende, da der opstår en familiekrise. Han må derfor rejse hjem til Ohio. Kort efter J.Ds ankomst, bliver han tilbudt en afgørende jobsamtale, som finder sted den efterfølgende dag. Problemet er bare at Samtalen foregår 10 timers kørsel væk. Problemet er bare at han bliver nødt til at tage sig at situationen i Ohio før han kan køre. Undervejs i filmens forløb, ser vi i flashback tilbage på skælsættende øjeblikke i J. Ds barndom, hvor vi samtidig får et indblik i familiens udfordringer, som går flere generationer tilbage.

Filmen er opbygget over mange flashback, som rent teknisk fungerer utrolig godt. Det kan hurtigt blive forvirrende, hvis der er for mange flashback og brud i historien, men Ronald Howard har formået at opnå et meget flydende flow i filmen. Generelt er det tekniske niveau fint igennem hele filmen, der er dog samtidig ikke noget der rigtig skiller sig ud. Til gengæld er iscenesættelsen af miljøet utrolig flot.

Filmen byder på mange stærke skuespilspræstationer, blandt andet Amy Adams som spiller J. Ds mor Bev, da han er barn. Hun giver en stærk og troværdig præstation som den mentalt og følelsesmæssige udfordret Bev. Adams er kendt for hendes utallige roller i drama og komediefilm og har vundet et utal af priser, senest for bedste skuespillerinde i miniserien ‘Sharp Objects‘ (2018). Glenn Close, i rollen som mamaw, giver ligeledes en mindeværdig præstation. Mamaw, som familiens ældste medlem i den dysfunktionelle familie, prøver på at rette op på fortidens fejl og da hun indser Bevs manglende evne til at opdrage J. D, træder hun til. Glenn har medvirket i et utal af produktioner, og hendes erfaring skinner tydeligt igennem. Hun formår at give karakteren nuance og kant, og samtidig skabe en troværdig karakter.

‘Hillbilly Elegy’ har en dramatisk tone, men der er samtidig plads til lidt humor, sådanne at udtrykket ikke bliver for tungt. Jeg var underholdt allerede fra første 1 minut, hvor stemningen bliver slået an. Samtidig er det en film med noget på hjertet, hvor tingene bliver sat i perspektiv. For er det egentlig så enkelt at bryde familiens sociale arv?

For en medrivende historie, giver jeg ’Hillbilly Elegy’ 4 Chaplins.

‘Hilbilly Elegy’ kan ses på Netflix

Du kan se traileren her: https://www.youtube.com/watch?v=KW_3aaoSOYg

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: