‘Equinox’: spændende dansk mysterie om forsvundne studenter

Anmeldt af: Clara Miller

En skal miste, en skal lide, en skal straffes og en skal ofres… Med blandingen af fortid og nutid, vores verden og en anden verden, mysterier og kulter, bliver den danske Netflix-serie “Equinox” for mig en blanding af Ari Asters “Midsommar” og Netflix-hittet “Stranger Things”, med et twist af en rå skandinavisk fortællestil.

Allerede i første minut var jeg fanget. Der var en sådan mystik, ubehag og en følelse af fare, at jeg sad klistret til skærmen og nærmest holdt vejret i spænding for at finde ud af, hvad der foregik. Vi befinder os på en solrig villavej. Det er sommer, og studenterne er på vej i deres studentervogn. Du hører musik, og mærker glæden og friheden forbundet med at blive student efter tre år i gymnasiet. En dag fyldt med lykke. Men ikke for Ida (Karoline Hamm). Vi har bevæget os rundt med hendes lillesøster Astrid (Viola Martinsen), som nysgerrigt ser til, når de larmende, fulde og glade studenter kommer.

Men da Astrid opdager hvordan Ida ikke passer ind i stemningen, forsøger hun at passe på sin storesøster, som har et skænderi med deres mor (Hanne Hedelund). Vi er ikke i tvivl – der er noget grueligt galt, og moren ved et eller andet. Hun forsøger at få Ida til at blive hjemme, og ikke køre med videre. Men hun må se sig overvundet, da Ida beslutter at sætte sig tilbage i vognen, hvor ordene ”Fremtid og frihed venter” står skrevet på siden, og hun kører fortvivlet og knust videre med de andre. Det næste vi lærer, er at studentervognen er kørt galt og alle studenter er forsvundet.

“Equinox”, som er forårsjævndøgn, er en serie fyldt med mystik, spænding og hemmeligheder. 21 år efter den forsvundne studentervogn, har Idas familie levet videre som om deres datter var død. Lillesøsteren Astrid bor nu på Bornholm og er vært for radioprogrammet Nattens Stemme. Da en ukendt mand pludselig ringer ind og taler om ulykken, bliver hun straks taget tilbage til de begivenheder og traumer, som vi senere forstår, er blevet fortrængt. Manden siger at det vil ske igen, og så lægger han på. Astrid beslutter sig for at tage tilbage til København og opklare den sag, politiet måtte opgive to årtier tidligere.

Den voksne Astrid spilles af Danica Curcic, og hun giver en helt formidabel præstation. Det samme gør Lars Brygmann, som spiller Astrids far Dennis, og de to har en rigtig god kemi. Serien er skabt af Tea Lindeburg på baggrund af en podcast, og serien er instrueret af Søren Balle og Mads Matthiesen.

Laust Trier Mørk og Mattias Troelstrup har filmet, og det er nogle super skønne, dystre billeder, med masser af bevægelse, der virkelig fanger stemningen i fortællingen. I samspil med musikken af Kristian Leth og Fridolin Nordsø bliver seeren draget helt ind i universet, hvor man både bliver urolig, foruroliget og nysgerrigt gætter med.

Igennem hele serien bliver der skabt en rigtig spændende balance mellem det ubehagelige, uhyggelige, ukendte og glædelige. “Equinox” er som allerede nævnt et mysteriedrama om forsvundne studenter, men det er også et familiedrama om sorg og hemmeligheder.

Jeg vil varmt anbefale serien, men jeg synes i høj grad også at det er rejsen, der er den interessante, langt mere end destinationen. Med andre ord; slutningen af serien imponerede mig desværre ikke synderligt, men der må hver jo dømme for sig selv. Der kommer 5 fine Chaplins afsted til den danske Netflix-serie.

‘Equinox’ kan ses på Netflix

Du kan se traileren her: https://www.youtube.com/watch?v=RJJ5nP4r9zc

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: