År 2020’s Bedste Film

Af: Lou von Brockdorff

Selvom det har været et underligt biografår, har vi alligevel fået nogle gode film, både på stream og i biograferne! Her kommer vores liste med top 25, i vilkårlig rækkefølge.

1917

Sam Mendes’s visuelle mesterværk, viste 1.verdenskrigs brutalitet og samtidig den meningsløshed som er forbundet med krig. Og oveni det også den menneskelige styrke og vilje, som det kræver at komme igennem sådan en krig.

Jojo Rabbit

Selvom krig er forfærdeligt, viste Taika Waititi med ‘Jojo Rabbit’, at hvis man gør det rigtigt, så kan man godt lave en sjov og rørende komedie ud af det, som stadig viser krigens alvor, denne gang fra børns synspunkt.

The Platform

‘The Platform’ er en super ubehagelig, men samtidig stærk og mystisk Netflix gyser, som bliver siddende i kroppen på seeren, og samtidig har stærke samfundskritiske espekter. En af de film som man husker fra 2020, og samtidig ikke har lyst til at se igen.

Søstrene Gusmãos usynlige liv

Dette er et vanvittigt smukt brasiliansk familiedrama. Den skildrer på meget fin vis en anden tid og kultur med andre kønsroller, og andre krav og forventninger til kvinder og deres måde at leve på, men alligevel føles den på nogen måder stadig nutidig.

The Farewell

Her en Golden Globe og Bafta nomineret familie komedie/drama. ‘The Farewell’ er virkeligt sjov, rørende og tankevækkende. Den efterlader seeren med tårer trillende ned af kinderne, og en film, hvor især Akwafina, fik sit store internationale gennembrud i den fremragende hovedrolle.

The Gentleman

For mig var Guy Richie for alvor tilbage med ‘The Gentleman’, som havde et fantastisk cast, fantastisk dialog, og som, på den bedst tænkelig måde, duftede langt væk af Guy Richie. Jeg elskede hvert minut af ‘The Gentleman’.

La Belle Epoque

‘La Belle Epoque’ er den første franske film på denne liste. Et virkelig smuk og overraskende komediedrama, som samtidig også er meget originalt. Dejligt at se man stadig kan lave så originale film.

Tenet

Nolans seneste mindfuck tidsrejse film, er en film jeg nu har set flere gange. En typisk Nolan film med flere lag, og små detaljer, som man først opdager ved flere gensyn, og som derfor er en film man sagtens kan vende tilbage til mange gang. Jeg vil næsten sige at den bliver bedre, og bedre jo flere gange man ser den.

The Cave

Det er en dansk oscarnomineret dokumentar, som er benhård og barsk. Men samtidig viser hvilke fantastiske mennesker som findes, som hver dag arbejder under forfærdelige vilkår og oplever forfærdelige ting. Det er næsten en must see.

Officer og Spion

Roman Polanski er en meget omdiskuteret herre, og nogen mener at manden skal i fængsel og at man skal boycotte hans film. Men man kommer ikke udenom at han er en fantastisk filmskaber, og at han med ‘Officer og Spion’ lavede en visuelt fantastisk smuk, og medrivende film, som jeg bestemt vil mene man skal se.

Parasite – sort/hvid

Min yndlingsfilm fra sidste år var ‘Parasite’, og i år fik vi den så i sort/hvid. Filmen er stadig en af de bedste film i mange år, og i sort/hvid, får vi på en måde flere nuancer med, og klasselagene bliver mere tydeligt. Derudover minder den også her mere om en Hitchcock film.

Little Women

‘Little Women’ er en klassiker, som er blevet filmatiseret mange gange. Men jeg syntes stadig at Greta Gerwigs version er en af de bedste, især p.ga. de fantastiske skuespilspræstation og velskrevne dialog. Samtidig har den utroligt stærke og inspirerende kvindelige hovedkarakterer, som også kan inspirere den dag i dag.

Greta

En vigtig dokumentar om klimaforkæmperen Greta Thunberg, giver et indblik i den tid vi er i nu, og hvordan en enkel teenager formåede at vække en helt generation, samt de udfordringer vi står overfor. Men det bedste er næsten at vi møder mennesket Greta Thunberg og forstår alle hendes svagheder og styrker og ser hendes inspirerende drive.

Shorta

‘Shorta’ er en meget anderledes, men actionpacked og velskrevet dansk film. Den er sindsygt medrivende og samtidig en dansk film med udelukkende gode skuespilspræstationer. Det er så dejligt at se danske filmskabere prøve noget helt nyt, som vi ikke har set før i dansk film – ihvertfald ikke så veludført.

The Personal History of David Copperfield

Det er en dejlig britisk komedie, som er skæv og skør, men som samtidig bare fungerer 100%. Igen er det pågrund af det fantastiske og veloplagt skuespilscast som alle leverer top præstationer, og et virkelig velskrevet manus.

Little Joe

‘Little Joe’ er en mystisk østrigsk/fransk/tysk film, som specielt udmærkede sig ved at være en af de visuelt smukkeste film der er kommet i år. Og det kombineret med en intens og suspence-agtig stemning igennem hele filmen, gør det til en underholdende og tankevækkende oplevelse.

Til Sama

Dette er endnu en hård og brutal, men samtidig vanvittigt vigtig og rørende krigsdokumentar. Denne gang er det bare med en lille pige i syrien i centrum – hvilket gør filmen endnu mere hjerteskærende.

Portræt af en kvinder i flammer

Et smukt fransk kostume drama, med en suspence tone, og fuldt af romantik imellem de to kvindelige hovedroller. Det er en virkelig smuk film, om en forbudt og umulig kærlighed i en anden tid.

Three Identical Strangers

‘Three Idencital Strangers’ er en virkelig overraskende feel good dokumentar, som tager flere drejninger undervejs. Denne film viser bare, at nogengange overgår virkeligheden fantasien.

Mank

Med ‘Mank’ har David Fincher virkelig lavet en film om gamle Hollywood, til filmelskere. Igen er det en sindsygt velskrevet, velspillet og visuelt smuk film, som nok er en af de store favoritter ved næste års Oscar awards. Især af Gary Oldman og Amanda Seyfreid, sammen med dialogen, fuldstændig sublim.

De Smukkeste År

Årets Italianske film om venskab og de forskellige veje vi tager i livet. Men samtidig også en hyldest til livet, venskabet og om de tider hvor alt virkede lidt nemmere og man ikke havde så mange bekymringer. Jeg blev efterladt med minder om mine barndomsvenskaber, som desværre er løbet ud i sandet, men som jeg mindes ofte.

The Lighthouse

William Dafoe og Robert Pattinson, storspiller i ‘The Lighthouse’. Det er en film som visuelt er helt sin egen, og hvor seeren aldrig helt ved hvad der foregår, eller hvem man skal holde med. På mange måder et lille, men ubehageligt, mesterværk. Dog igen en film, som man ikke har lyst til at se igen.

The Peanutbutter Falcon

‘The Peanutbutter Falcon’ er en roadtrip film, som næsten ikke bliver mere feel good end det her. En ekstremt rørende film, hvor det er skuespillerne, og især skuespillernes fantastiske kemi, som løfter filmen op på et andet niveau. For mig er dette årets feel good film, som næsten ikke efterlader øjenkrogen tør.

Druk

Årets helt store danske film må være ‘Druk’. Man kan diskutere filmens budskab og morale, men man kommer ikke udenom at Thomas Vinterberg igen har skabt en dansk film med international klasse, og med årets bedste danske skuespilspræstationer. Eftersom ‘Druk’ har vundet 4 europæiske filmawards, må det næsten også være en favorit i katagorien som bedste udenlandske film ved dette års Oscar.

Soul/Sjæl

Pixar har her igen lavet en animeret film, som næsten taler mere til det voksne publikum, og som er både tankevækkende, smuk, rørende, sjov og bare sindsygt underholdene. ‘Soul’ er også for børn, men ligesom med ‘Up’ og med ‘Inside Out’ formår man bare at få mere ud af filmen, mere mere livserfaring.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: