‘Den Sorte Jord’: En skræmmende, historisk interessant og helt fantastisk film

Anmeldt af: Susanne Schatz

Agnieszka Holland, som er en erfaren polsk instruktør, der har instrueret filmene ‘Europa Europa’ (1991) og In ‘Darkness’ (2011), samt afsnit af internationale serier som ‘House of Cards’ og ‘The Wire’, har skabt et lille mesterværk med ‘Den Sorte Jord’.

Den unge og ambitiøse walisiske journalist Gareth Jones har efter et interview med Adolf Hitler og vil nu gerne interviewe Stalin. Jones er overbevist om, at der er noget helt galt i Sovjetunionen, men i England bliver hans bekymring ikke mødt med interesse. Da ingen vil støtte hans projekt drager han til Rusland på egen hånd. Men selv i hans værste mareridt, havde han ikke forudset, hvor voldsomt og manipulerende dette politiske system kan være! Journalisten havner i et dødsfarligt kapløb om sandheden og overlevelse.

Instruktøren Agnieszka Holland formår at skabe en utrolig æstetisk film, samtidig med at filmen indeholder nogle af de mest chokerende scener, jeg har set i biografen! Filmens forløb er ikke hurtig – tværtimod giver den polske instruktør karaktererne og handlingen tid til at udvikle sig, stille og roligt. Dermed bliver filmen en intens oplevelse – det føles som om man selv er med.

‘Den Sorte Jord’ tager én med tilbage til 30’ernes Sovjetunioen, et chokerende eksempel på en blanding af dekandent overflod og ubeskrivelig fattigdom, konsekvenserne af magtmisbrug, løgne og manipulation. Hvem kan man overhovedet stole på? Hvad kan et styre finde på at gøre for at beskytte et falsk glansbillede?

Da Gareth Jones tager ulovligt fra Moskva til Ukraine, vågner han endegyldigt op af sine idealistiske drømme og ankommer i realiteten, i kulden og mørket, hvor mennesker gør alt for at overleve, hvor døden og håbeløsheden er daglige ledsager.

Jeg må sige, at den del af filmen, som forgår i Ukraine, er lidt for meget, for lang – eller er det bare mig, som ikke kan udholde alt den tristhed, det uendelige snelandskab og de ”døde” ansigter? Beskrivelsen er nemlig præcis det, der skaber en emotionel stemning, som er så uundværligt for filmens budskab.

James Norton er fremragende som Gareth Jones, resten af skuespillerholdet (bl.a. Vanessa Kirby som Ada Brooks eller Peter Sarsgaard som Walter Duranty) er blevet valgt med sikker hånd.

‘Den Sorte Jord’ er en helheds oplevelse, som tilfredsstiller på alle hylder – rystende, relevant og godt håndværk! Filmen gjorde indtryk, introducerede mig på en rigtig god måde til noget, jeg ikke i forvejen var sindssyg fortrolig med og efterlod mig tankefyldt.

Det er en lang film – 119 minutter – og emnet er selvfølgelig tungt, men den er i hvert fald værd at se!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: