‘The Haunting of Bly Manor’: Velskrevet psykologisk gyserserie

Anmeldt af: Lou von Brockdorff

Mike Flanagan skabte i 2018 ‘The Haunting of Hill House’, og nu har han lavet ‘The Haunting of Bly Manor’, hvor en del af de samme skuespillere går igen.

Da deres au pair begår selvmord, mangler de forældreløse børn Flora og Miles en ny au pair. Deres onkel Henry, som de næsten aldrig ser, hyrer den unge amerikanske kvinde Dani, som flytter ind på Bly Manor, hvor Miles og Flora bor, sammen med husholdersken Hannah Grose, kokken Owen og gartneren Jamie. Men hurtigt går det op for Flora, at alting ikke er som det ser ud på Bly Manor, og husets mørke sider får mere og mere indflydelse på beboerne.

‘The Haunting of Hill House’ er i mine øjne et lille mesterværk. Det er en velskrevet serie med gode gys, gode skuespilspræstationer og flere lag. Meget af det har Mike Flanagan igen fået med i ‘The Haunting of Bly Manor’. Det er en serie hvor handligen åbner sig mere og mere op i hvert afsnit, og hvor man i hvert afsnit får en dybere forståelse for karakterene og de underlige ting der foregår i huset.

Dog er der ikke ligeså mange gys i ‘The Haunting of Bly Manor’, og i forhold til ‘The Haunting of Hill House’, så er meget af det der foregår her psykologisk. Hvor de to serier for alvor mødes, er dog i skuldringerne af familier, og evt. mangel på samme. Det er det der primært driver handlingen i begge serier.

Som sagt går nogle af skuespillerne igen. Victoria Pedretti, som spiller den ene søster i ‘The Haunting of Hill House’, spiller her hovedpersonen Dani, og Henry Thomas spiller Flora og Miles’ onkel. Derudover er Oliver Jackson-Cohen, Carla Gugino, Katie Parker og Kate Siegel også gengangere fra ‘Hill House’-serien. Af nye tilkomne kan nævnes de to børneskuespillere Benjamin Evan Ainsworth og Amelia Bea Smith, og de voksne skuespillere T’nia Miller og Rahul Kohli. Jeg er ret imponeret over skuespillet i denne serie, især fra Victoria Pedretti og Henry Thomas, som også var noget af det bedste i ‘Hill House’. Men også fra T’nia Miller, Amelia Bea Smith og Benjamin Evan Ainsworth. De spiller alle på en måde, så der er en dobbelthed i deres karakterer, og der er ingen af karakterene som føles flade, eller som er uinteressante.

De fleste af afsnittene er også ret stærke. Selvfølgelig er der nogen som er bedre end andre, og her står afsnit 5 som et af de bedste for mig. Det omhandler primært husholdersken Hanna Grose, serien er bygget op sådan at hvert afsnit for det meste omhandler en person af gangen, og åbner denne karakter op for os. Afsnit 5 er en rutschebane tur, og et afsnit hvor man skal følge godt med, og selvom man følger godt med, kan det være svært helt at finde ud af hvad der sker. Derimod syntes jeg afsnit 8 er et af de lidt svagere afsnit, selvom det er med til at give os rigtigt mange svar. De fleste afsnit vare også næsten en time, og jeg må indrømme, at selvom afsnittene er gode, så er nogen næsten lidt for lange. Især syntes jeg også at sidste afsnit, og afslutningen på serien bliver trukket lidt for meget i langdrag.

Mike Flanagan instruerede alle afsnittene i ‘The Haunting of Hill House’, hvor han her kun har instrueret det første afsnit og ellers bare er producer på serien. Visuelt har de, for det meste, holdt den samme stil igennem hele serien, og jeg syntes som sådan ikke man kan mærke at det er forskellige instruktører på. Jeg syntes der er en god rød tråd, og mange ting som går igen i hele serien. Man kan heller ikke mærke de forskellige instruktører i skuespillernes spil.

Jeg havde dog håbet på lidt mere gys, og en mere god gammeldags gyser serie, men desværre er der langt imellem gysene i ‘The Haunting of Bly Manor’. Det er mere en suspence serie, hvor man ikke helt ved hvad der foregår, og hvor at nogle af karakterene er vildt creepy, uden man helt kan forklare hvorfor. Det fungerer på sin egen måde, og vil sikkert kunne skræmme nogen. Men der er sikkert også nogen som vil kede sig lidt undervejs.

Der er rygter om at Flanagan vil fortsætte med en tredje omgang, som igen skal have sin egen handling, og ikke hænger sammen med de andre to serier. Og selvom jeg ikke var ligeså glad for ‘The Haunting of Bly Manor’, som jeg var for ‘The Haunting of Hill House’, så glæder jeg mig meget til endnu en omgang med et nyt hjemsøgt hus.

‘The Haunting of Bly Manor’ kan ses på Netflix

Serien har 9 afsnit med en spilletid på ca. 60 minutter

Du kan se traileren her: https://www.youtube.com/watch?v=tykS7QfTWMQ

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: