‘Shorta’: Pas på, hvor du går

Anmeldt af: Lene Brandt

Danske debutinstruktører har lavet en fremragende, og actionfyldt dansk politi-thriller.

Shorta betyder politi på arabisk, og filmen handler om betjentene Jens og Mike, der befinder sig i ghettoen Svalegården, mens en tilsyneladende ubetydelig situation tilspidses og går helt amok, da en varetægtsfængslet ung mand dør.

Det er en fantastisk actionfilm, der udover rendyrket action giver et tankevækkende indblik i hvordan fordomme (fra såvel politi som beboerne i ghettoen) spænder ben for fredelige løsninger i områder, hvor selv et enkelt forkert blik kan skabe en konflikt. Vi oplever banderne og dem, der må leve iblandt disse og vi ser hvordan politiets korpsånd kan skabe malplaceret loyalitet og dække uheldige handlingsforløb.

Filmen går tæt på hovedpersonerne, hvor Mike (Jacob Hauberg Lohmann), er den opfarende fordømmende betjent, mens Jens (Simon Sears) flyder med på sidelinien. Han ser uheldige episoder, men stopper dem ikke og synes ikke at have taget stilling til hvordan han skal forholde sig til dem.

Jacob Hauberg Lohmann kendes fra sin medvirken i ‘Underverdenen’. samt tv serierne ‘Norskov’, ‘Bedrag’ og ‘Når støvet har lagt sig’. Jacob spiller
øretæveindbydende godt i denne film. Stor ros herfra. Simon leverer også en solid præstation, som den retlinede betjent, der får verden vendt på hovedet. Simon er kendt fra blandt andet ‘Vinterbrødre’ og har modtaget Talentprisen under årets Reumert for sit spil i “Sidst på dagen er vi alle mennesker”. Han er bestemt en dygtig skuespiller. Endelig vil jeg nævne debutanten Tarek Zayat, der spiller Amos. Han har en fin og stille facon, der passer godt til rollen. Det bliver spændende at se ham i andre film.

‘Shorta’ går både i handling og filmteknisk tæt på. Vi ser sveden løbe ned af nakken og blodet, der drypper. Iscenesættelsen er fantastisk og under filmen veksler man mellem vrede over dem, der optrapper konflikterne, men også frustration over, at der helt klart ikke er nogen lette løsninger og at der bliver så mange tabere – både i politiet og i ghettoerne.

Stor ros til Frederik Louis Hviid og Anders Ølholm, der har skrevet og instrueret ‘Shorta’. Vi kender Anders Ølholm som manuskriptforfatter til ‘Antboy’ og ‘Aminas breve’ og Frederik Louis Hviid fra fx ‘Halvman’, der vandt en young directors award på filmfestivalen i Cannes.

Denne film er begges debut som instruktør på en spillefilm og wauw, det er lykkes. Jeg håber, vi meget snart vil se mere fra dem.

Det er en solid og overbevisende film, der ud over action giver en noget med hjem. ‘Shorta’ formår at vise livet i ghettoen og politiets arbejde derinde fra flere vinkler så vi alle – eller ingen kan blive stødt. Jeg giver filmen 6 Chaplins.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: