´For Sama´: er noget af det mest hjerteskærende, livsbekræftende og grusomme jeg har set i mit liv.

Anmeldt af: Clara Miller

Waad al-Kateab, journalist og mor, har lavet denne fantastiske dokumentar om de frygtelige begivenheder der sker i Syrien. Hun tager os på en rejse som strækker sig fra revolutionens begyndelse, igennem regimets brutalitet og frihedskæmpernes mod og styrke.

’For Sama’ er ikke bare en politisk dokumentar, der viser krig, død og ødelæggelse. Det er en dokumentar som handler om mennesker, om hvad man kan gøre for hinanden, om hvordan man opfostrer et barn i en krigszone. Det er en dagbog fra mor til datter.

Waad al-Kateab har både filmet og produceret ’For Sama’, og sammen med Edward Watts har hun også instrueret dokumentaren. Det er en virkelig unik og vild oplevelse at man som publikum får lov at se de ting, vi ser i denne film. Vi kommer helt tæt på og ser kampen imod regimet, og alt hvad det indebærer, fra tæt hold, fordi al-Kateab har haft sit kamera på sig i hvad der føles som alle døgnets timer. Hun er der, når bomberne falder, når hendes mand opererer på de sårede, når mødre mister deres sønner. Men hun er der også når datteren Sama griner, byens børn leger og hendes venner laver mad til deres familie.

En ting, jeg synes, der er helt vidunderligt ved denne dokumentar, er, at vi oplever både gode og forfærdelige ting. Vi oplever livet.

Opbygningen af filmen er efter min smag uovertruffen. Kæmpe cadeau til klipperne Chloe Lambourne og Simon McMahon for at skabe en fortælling som tager os frem og tilbage i tid, men med stor sammenhængskræft og overblik.

Den politiske dokumentar bliver på bedste vis blandet med den personlige historie fra mor til datter, der fortæller hvordan forældrene mødtes, fik deres første hus, skabte et hospital med deres venner, hvor de hjalp tusinde i nød og samtidig forsøgte at opfostre deres barn så godt de kunne med det, de havde, så hun fik en glad barndom.

Der er ingen tvivl om at størstedelen af denne dokumentar portrætterer et land i opløsning og mennesker, som frygter for deres liv, mens de kæmper for frihed og retfærdighed. Et utal af bomber bliver kastet i hovedet på det syriske folk, og skyderier, granater og andre barbariske midler slår flere tusinde ihjel. I ’For Sama’ ser vi flere børn, som kommer ind på hospitalet, såret og blødende, og dør. Der er mange brutale billeder, der viser børnemord og generelt død og ulykke.

Men iblandt disse skræmmende (og vigtige) billeder, bliver vi også præsenteret for grinende, legende børn, der går i skole og maler busser. Vi oplever hverdagen hos de mennesker, der bor i Aleppo, og de rummer en utrolig stor livsglæde. Naturligvis har de det svært, men de elsker hinanden og de er der for hinanden. Denne kærlighed brænder igennem skærmen, og den gør det derfor også endnu mere trist, når man kender den virkelighed, de lever i. For ikke nok med at deres by bliver destrueret – menneskerne der er tilbage, især forældrene, skal tage et vigtigt valg: skal de flygte eller blive?

Det er svært at forlade det sted, man kalder hjem, men det kan være nødvendigt for at rede sit barn fra at opleve helvede. En dreng siger: ”Alle mine venner er væk. Nogle blev, men de bliver dræbt en efter en.” Han er ulykkelig og ked af det, fordi han føler sig ensom. Han har ikke lyst til at forlade Aleppo, ej heller har hans forældre. Men i sidste ende bliver de nødt til det, fordi krigen udvikler sig til at blive endnu voldsommere.

Hvis jeg skulle komme med et lille kritikpunkt, skulle det være musikken. Nainita Desai stod for denne, og den er i og for sig virkelig vellykket og smuk, men til tider synes jeg at den bliver en smule for sensationsgivende. Det er store følelser, der er på spil, men i min optik skal man passe på med at bringe de store fiktions-sensationsstykker ind i en dokumentarfilm.

Det er dog småting, og i sidste ende fungerer det jo som det skal. Jeg er kommet igennem mange følelser i løbet af 100 min. og vil give mine varmeste anbefalinger til at se denne dokumenter. Den er vigtig, den er trist, fyldt med grusomhed, men også med kærlighed.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: