‘Kærlighed På Spektret’: En Rejse for Kærligheden

Anmeldt af: Nicole Niki Valinejad

‘Kærlighed på Spektret’ eller som serien hedder på originalsprog ‘Love on the Spectrum’ er en australsk dokumentarserie, der strækker sig over i alt fem afsnit.

Serien formår på blot fem afsnit at åbne op for en verden, som de fleste har begrænset viden om. Det spektrum som titlen refererer til er autismespektret, og som man hurtigt finder ud af i løbet af serien, er det virkelig et spekter. Mere konkret følger serien en række unge, der tager nogle af deres første skridt mod at finde kærligheden. Vi følger blandt andet Chloes rejse mod at finde en mand eller kvinde hun kan tale om Marvel og tegneserier med, og vi følger Michael, hvis største drøm er at blive ægtemand til en kvinde.

Med hjælp fra familie og datingeksperter, bliver de unge mennesker klædt på til at tage på dates med andre, der også er på autismespektret. Det er netop her at serien formår at skille sig ud blandt rækken af serier, der har forsøgt at fange kærlighed på kamera. Serien er intet mindre end rå, man følger de unge mennesker derhjemme, blandt venner og familie og i diverse dating situationer. Vi jubler som seere, når Chloe får en date mere med Lotus, og vi krummer tæer, når Olivia får sig en lille svingom på sin date med Thomas – ikke fordi at de danser, men fordi at Olivia beskylder Thomas for at gøre grin med at hun har en bevægelsesforstyrrelse.

Ikke desto mindre følger serien også to par, Ruth og Thomas, der er forlovede og har været sammen i fire år, og Sharnae og James (Jimmy), som har været sammen i tre år og som i serien både flytter ind sammen og bliver forlovede! Serien stiller sig skarpt på, at det for et individ på spektret, er svært at finde kærligheden, men at det trods alt er et stærkt ønske for mange. De ønsker at være sociale og skabe venskabs-og kærlighedsbånd til andre. De to par minder os om at kærlighed for mennesker på spektret findes, og at det for de håbefulde kan lade sig gøre.

I løbet af de kun fem afsnit, lærer man som seer at værdsætte de sociale egenskaber, som man ofte tager for givet. For de unge mænd og kvinder, der er med i serien, oplever vi hvor kringlet socialisering og hele datingverdenen kan være – ikke for at sige at dating for personer, der ikke er på autismespektret er let.

Visuelt er der hverken noget at klage over eller noget, der kan defineres som unikt. Det der til gengæld fungerer ret fint, og som der bliver brugt meget af, er direkte interviews. Disse interviews tillader seeren at forstå og skabe et tættere bånd til den enkelte.

Derudover, når seriens hoveddeltagere skal på date, indledes daten med et close-up af den person, hoveddeltageren skal på date med. Derefter følger en voice-over, der fortæller to ting, som den person kan lide og to ting som vedkommende ikke kan lide. Eksempelvis kan Marks date, Lauren, lide at trykke på bobleplast og hun kan lide lyden af havet. Til gengæld kan hun hverken lide rulletrapper eller at blive jaget af kyllinger.

Personligt synes jeg at de ‘fun facts’, som serien gør brug af – udover at bidrage til et godt grin – fungerer som et slags bindeled mellem de, som er på autismespektret og os som seere. Forskellen imellem dem, der er på spektret og dem der ikke er, minimeres på denne måde.

Serien kan ses i mere eller mindre et hug. Når du først har trykket afspil, går der ikke længe før du har spist hele serien – også hjælper det selvfølgelig at det ikke tager mere end maksimum fire timer at komme igennem. Det er varme og til tider svære fortællinger, der giver indsigt i livet for mennesker, der er på autismespektret og for deres respektive familier. Man venter med spænding på at se hvordan den næste date forløber, og man håber så inderligt at lykken er med.

‘Kærlighed På Spektret’ fungerer, fordi at forløbene reflekterer den sande virkelighed for disse individer, og intet andet.

‘Kærlighed på Spektret’ kan ses på Netflix

1.sæson har 5 afsnit med en spilletid på ca 45 minutter

Du kan se traileren her: https://www.youtube.com/watch?v=kX-QbcXyZug

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: