‘Greenland’: Et eventuelt interessant emne drukner i forudsigelige klicheer og replikker

Anmeldt af: Susanne Schatz

Katastrofefilm er ikke en ny ting. Vi har efterhånden fået mange af dem, ingen af dem har dog været store mesterværker. Og med den nye film ‘Greenland’ får vi nu endnu en som ikke ændrer noget ved genren.

Starten af filmen synes at være spændende og spektakulær. Clarke, en meteor af utrolig størrelse, bevæger sig meget tæt forbi jorden, hvilket vil udvikle sig til menneskehedens største mareridt. Det værste scenario forudser at 75% af alt liv vil blive tilintetgjort! Nogle mennesker, bl.a. John Garrity, hans kone og deres 7årige søn, er heldige, fordi de er udvalgt til at flytte til et ukendt, men sikkert sted! Men tæt på familiens redning bliver de afvist pga. sønnens sukkersyge – ingen kronisk syge kan komme med i flyet! Et kapløb om liv og død begynder.

Jeg er som udgangspunkt ikke fuldkommen afvisende ift. amerikanske katastrofefilm, selvom de i mange tilfælde kører på af kendte spor – men de kan alligevel fungere og være spændende.

Min personlige udfordring er, når alle mulige konflikter og problemer (utroskab, et sygt barn, naturkatastrofer, onde mennesker, en stædig svigerfar, …) er pakket ind i en film; plus man præsenteres for en Helt (Gerard Butler), der konstant gør det rigtige (fx redder mennesker ud af eksploderende biler), uanset hvor træt og såret han selv er; samtidig med han plages af dårlig samvittighed, når han i selvforsvar slår en anden ihjel. Måske kunne det fungere, hvis Butler var en god, troværdig skuespiller. Han virker mekanisk, stiv, hans replikker er dårlige og uægte – han er kedelig og formår ikke at ramme mig… (selv om han fungerede ok i ”Angel has fallen”-filmene)

Til gengæld er Morena Baccarin (konen Allison) og også Roger Dale Floyd (sønnen Nathan) gode valg, de tilføjer filmen en smule mere følelser og interessante nuancer. Musikken kan også roses, i hvert fald supplerer den effekterne (selvom de delvis var for oplagte) – eksplosionsscener og hvordan verden så ud ”derefter” er også ret godt lavet!

Desværre bliver jeg ikke nysgerrig på karaktererne eller på historien – selvom der i det hele taget var meget action, manglede noget, hvilket betød, at Greenland virker lidt kedelig! Måske kunne man få mere at vide om baggrunden for nogle er blevet udvalgt (der var en antydning), eller.

Jeg er heller ikke superglad for slutningen, men jeg må indrømme, at jeg ingen ide har om, hvordan en film bedst afsluttes, når den viser jordens næsten fuldstændig ødelæggelse.

Et andet spørgsmål er, om nogen egentlig virkelig ville overleve sådan noget?

Desværre ikke en umiddelbar anbefaling.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: