‘Forført’: Oplev Juliette Binoche som manisk catfish

Anmeldt af: India Nyrop-Larsen

I dette franske drama følger vi 50-årige Claire, som laver en falsk Facebook profil som en 24-årig blond kvinde. Men da Claire får svært ved at adskille sin virtuelle virkelighed fra den foran sig, kører hendes liv ud i en spiral.

Filmens originale titel “Celle que vous croyez” betyder direkte oversat “Den du tror”. 50-årige Claire (Juliette Binoche) foregiver sig nemlig for at være en 24-årig kvinde på Facebook, for at følge med i sin yngre ekskærestes liv. Dette gør hun ved at ansøge ekskærestens roommate Alex (Francois Civil) med sin falske profil under navnet Clara Antunes. Da Alex tager kontakt til Clara, indleder Clara og Alex et romantisk forhold til hinanden, hvor de dagligt er i kontakt med hinanden via computeren eller telefonen. Claire føler ikke længere at hun foregiver sig for at værende 24 år, hun føler sig for første gang i flere år ung og fri.

Det som Claire gør kaldes i dag at catfishe. En catfish er en person som skaber en falsk profil online, hvor de foregiver sig for at være en anden ved hjælp af andres billeder. Mange catfish skriver til folk for at indlede romantiske forhold, hvor de gang på gang afviser at mødes i virkeligheden, for at den anden ikke opdager deres bedrag. Dette begreb stammer fra Nev Schulmans dokumentar af samme navn, hvor han sporer sin online kæreste som han troede var en ung model til at være en ældre gift kvinde.

Claires grundlag for at bedrage og lyve for Alex er ikke ondskabsfuld, hun er blot en ensom kvinde som har brug for noget romantisk opmærksomhed. I gennem flashbacks hos Claires terapeut, følger vi hvordan Claires online romance udviklede sig fra værende et uskyldigt crush til at værende en større faktor i hendes liv.

Filmen bringer temaer som alder, sociale medier og stalking op. Temaer som alle er utrolig relevante i vores samfund i dag. Takket været de sociale medier er det blevet nemmere at følge med i en andens liv, og det er blevet nemmere at skabe et andet liv for én selv.

Claire er betaget af yngre mænd som hendes eks Ludo, og nu Alex. Hendes venner kalder hende en cougar, som er betegnelsen for en ældre kvinde som dater en yngre mand. Det er dog til tider svært at bedømme om Claire egentlig er en cougar, eller blot denne ensomme kvinde som ikke længere føler sig eftertragtet på grund af sin alder.

Dette er instruktør Safy Nebbous sjette spillefilm. Ligesom Nebbous tidligere film er “Forført” også baseret på en roman. Camille Laurens står bag romanen som manuskriptet til “Forført” er baseret på, og den er blandt de af hendes bøger som er blevet oversat til engelsk. Filmens plot afviger dog fra romanen, men grundplottet er det samme.

“Forført” er en tankevækkende og interessant film, og man kunne sagtens se en lignende historie udspille sig i virkeligheden. Den stiller spørgsmål til vores besættelse af alder og de sociale medier. Vi kender alle lyden af de tre boblende prikker på Facebooks messenger, og kender til frustrationen af at en besked er blevet set men ikke svaret. Filmens slutning viste os at præcis hvor afhængige vi er af få bekræftelse online.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: