‘The White Princess’: En historisk ligegyldig mini-serie

Anmeldt af: Mathilde Bolt

The White Princess’ er en mini-serie på 8 afsnit, der blev lavet til Starz i 2017. Serien er baseret på forfatter Phillipa Gregorys novelle fra 2013 af samme navn, og er en efterfølger til mini-serien ‘The White Queen’ fra 2013, som også er baseret på Gregorys bøger.

Starz har tidligere haft held med at gøre bøger til gode tv-serier, herunder den poplærer historiske dramaserie ‘Outlander’.
Serien er instrueret af Jamie Payne, der også var med til at instruere forgængeren ‘The White Queen’, og Alex Kalymnios, som også har arbejdet på serier som ‘Titans’ og ‘S.W.A.T’.

‘The White Princess’ fortæller historien om, hvordan ægteskabet mellem Henry Tudor og Elizabeth af York forende de to engelske kongeslægter og dermed afsluttede rosekrigene. Serien begynder meget dramatisk med soldater, der stormer et hus, hvor der kun er kvinder og børn. Vi får i løbet af de første 10 minutter at vide, at den ældste datter, Elizabeth – kaldet Lizzie i serien, er forlovet med Henrik Tudor, hvilket hun er blevet, efter at Henrik har vundet krigen over hans fætter og Lizzies tidligere forlovede, kong Richard III. Lizzie var forelsket i sin tidligere forlovede, den nu afdøde kong Richard, og tro mod sin slægt, og derfor bliver hun og familien brutalt ført med til hoffet sammen med alle andre, som kæmpede på den afdøde konges side i krigen.

Det første afsnit er fuld af klicher, såsom en jaloux lillesøster der skaber problemer og et par manipulerende midaldrende mødre. ‘The White Princess’ ligner sådan set alle andre historiske tv-serier til forveksling i både plot, karakterer og kostumer, men på andre punkter adskiller den sig drastisk; den er nemlig enormt dårligt udført og skuespillerne er elendige.

Med navne som Michelle Fairley, der også er kendt fra ‘Game of Thrones’, hvor hun spillede Catelyn Stark, og Jodie Marie Comer, som spiller Villanelle i ‘Killing Eve’, skulle man tro, at skuespillernes præstation burde være alt andet end ringe. Særligt Michelle Fairley, som spiller Margaret Beaufort, kongens mor, får mig til at krumme tæer, hver gang hun toner frem på skærmen. Hendes ansigt er så udtryksløst, at man skulle tro, hun havde fået et stort skud botox og man kan næsten ikke se, hvorvidt hun er overrasket eller rasende.

Derudover er hun klædt i sort tøj med den mærkeligste hovedbeklædning, som får mig til at tænke på Disneys ‘Maleficent’ – særligt i en scene hvor der også er tilføjet lidt lilla til hendes kjole. Jodie Marie Comer spiller den viljestærke Lizzie, og hendes præstation er ikke lige så graverende som Michelle Fairleys, selvom hun alligevel virker noget flad, og det er som om, hun ikke rigtigt får lov til at give den fuld gas. Udover de mange kvinder i serien er der kun én mandlig hovedrolle, der spilles af den relativt uerfarne Jacob Collins Levy.

Jeg ved ikke, om karakteren er skrevet sådan eller om det er Jacob Collins Levys mangel på erfaring, som skinner igennem, men han spiller en konge fra 1500-tallets England, som var han var en blød, svag og moderne mand. Selv når han skal være hård og straffe sine fjender eller når han skaber sig over Lizzies manglende jomfruelighed, virker han ikke overbevisende viljestærk eller reelt oprevet.

De fleste historiske produktioner har smukke kostumer og flotte kulisser i overflod, og det gør sig også gældende i ‘The White Princess’. Særligt Lizzies mor, Elizabeth Woodvilles (Essie Davis) garderobe og familien i Bourgognes kostumer er vidunderlige og meget farverige.

Jeg elsker historiske dramaproduktioner af præcis samme type som ‘The White Princess’. Et godt eksempel er tv-serien ‘Reign’, som omhandler den skotske dronning Marie Stuart. Uheldigvis er ‘The White Princess’ bare en tand for plat og forudsigelig, så serien bliver så enormt kedelig, at selv ikke de mest malplacerede bibelcitater og dagligdags magiske besværgelser kunne hive den op på bare et svagt interesseniveau hos mig.

‘The White Princess’ kan ses på HBO Nordic

Serien har 8 afsnit

Du kan se traileren her: https://www.youtube.com/watch?v=TJ-q3_b3dkI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: