‘Sangklubben’: Den stille kamp vindes med sang

Anmeldt af: Lene Brandt

Der er næsten ikke noget i denne verden som kan samle folk om sang og musik, især også i svære tider. Det er det ‘Sangklubben’ blandt andet handler om.

Vi befinder os på en militær base i England. Krigen raser i Afghanistan og basens soldater drager afsted. Tilbage er deres familier. Tankerne flyver, når man efterlades hjemme og for at få tiden til at gå, er der derfor tradition for at samles om fælles aktiviteter. Denne gang ender to meget forskellige kvinder med at danne en sangklub. Det er den organiserede, altid korrekte Kate og den viltre happy-go-lucky Lisa. Tilsammen danner de et ubrydeligt hele, der dog ikke fungerer uden debatter og tovtrækkeri, for de to kvinders ide om sangklubbens formål og repertoire er ikke helt i harmoni.

Det er en film om en vanskelig hverdag fyldt af usikkerhed, Om at prøve at drukne sine bekymringer ved at shoppe, drikke eller strikke. Vi oplever hustruernes splittede opmærksomhed, deres evige uro i en virkelighed, hvor ethvert telefon opkald eller dørklokkens kimen bringer angsten frem. Vi oplever også, hvordan sangen fra at være et middel til at få tankerne væk i et par timer om ugen finder sit eget liv og kommer til at få en dybere mening. Ikke bare for dem, der synger i koret.

At filmen samtidig er delvis autentisk og at disse kvindernes arbejde har dannet inspiration til utallige tilsvarende kor på engelske militær baser, gør den bestemt ikke mindre interessant.
Skuespillerne spiller vidunderligt og de gør kvinderne, deres frustrationer, angst og sorg så nærværende, at jeg anbefaler kleenex. Vi kommer meget tæt på, ikke blot et kor, men en gruppe kvinder, hvis liv er tæt knyttet til en verden langt fra hjemmet, den verden deres mænd findes i. 

Kristin Scott Thomas, der spiller Kate har gennem årene modtaget flere priser for sit altid unikke skuespil. Hun er kendt fra utallige film og mestre flere genre, Vi kender hende blandt andet fra ‘Den engelske patient’ samt ‘Fire bryllupper og en begravelse’. Sharon Horgan, der spiller Lisa har på sin side vundet gentagne udmærkelser for sit arbejde i komedier. Hun er mest kendt fra tv-serier. 

Filmen er instrueret af Peter Cattaneo. Det er langt tid siden vi har set en film fra hans hånd, men de fleste kender ham fra filmen ‘The Full Monty’, der var en stor succes i slutningen af hundrede års skiftet. Han forstår til fulde, at gøre en historie menneskelig. 

Jeg giver filmen 5 chaplins, fordi den er nærværende og fængende. For det fantastiske skuespil og for den, ellers ukendte verden, vi inviteres ind i.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: