‘Blokhavn’: Transformationen fra Gigis You Tube-sketches til en rigtig biograffilm fungerer nogenlunde

Anmeldt af: Susanne Schatz

Dansk satiregruppe debuterer med deres første animationsfilm – en film som de selv har beskrevet som ‘SouthPark’ i et dansk ghetto-område.

Det er lidt et projekt at lave en film ud af korte sekvenser fra You Tube, hvor Gigis allerede har behandlet mange emner: I hvert fald er hovedkaraktererne Ali, Ahmed, Hassan, Abdi og Musti med, det samme gælder lærerinden Gertrud og en række satiriske ”genindspilninger” af populære tv-programmer, som fx ”Hammerslag” og ”Den store bagedyst”.

Blokhavn er et ghetto-område, og den lokale skole er den værste i landet! På 1 år er 36 lærere gået ned med stress, og karakterniveauet er simpelthen underjordisk! Men selvom Ali hader alt ved skolen, specielt lærerinden Gertrud, er det alligevel en slags ”komfortzone og familie” for ham. Som konsekvens af skolens dårlige rygte beslutter ministeren, at den skal lukkes, og alle elever skal fordeles på andre skoler. I det øjeblik går det op for Ali og hans venner, at de er tæt på at miste alt. Så gutterne får ideen om en redningsplan.

Men kan sådan noget næsten håbløst lykkes?

‘Blokhavn’ har helt klart sekvenser der er interessante og morsomme, men samtidig er den anstrengende eller rettere sagt udfordrende – nemlig sproget og den måde filmen er lavet på. Egentlig havde jeg lyst til at tælle, hvor mange gange ordet ”fuck” i forskellige variationer bruges, men midt i filmen var der allerede for sent.

Jeg ved godt, at det drejer sig om et ghettomiljø, og at der blandt unge er en helt anden sprogbrug – men alligevel! Ellers er det ret interessant, hvordan figurerne er blevet lavet, for det er en ganske anden måde end andre animationsfilm, men det er (desværre) ikke helt min smag.

Filmen laver sjov med: skolepsykologer, lærere og forskellige kulturelle baggrunde – og det fungerer godt. Det er morsomt og rammer emner, som selvfølgelig findes i virkeligheden, og det kan man godt gøre på en sarkastisk måde, tæt på grænsen (eller undervejs over grænsen) til det ”politisk ukorrekte”.

Musikken er en væsentlig del af filmen, og samtidig med filmpremieren udkommer også soundtracket til ‘Blokhavn’.

Jeg kan godt forestille mig, at drenge syntes filmen er sjov, og at den præcist rammer deres humor. Egentlig er det lidt mere en voksen film og slet ikke egnet til mindre børn – det er faktisk ret mange voldelige scener med!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: